Pepparkakor mod sure opstød
Ifølge en gammel svensk myte, er det faktisk en rigtigt god idé at spise mange pepparkakor i julen. Måske skyldes det, at man anvendte potaske som hævemiddel i dejen. Potaske har nemlig de samme syreneutraliserende egenskaber som natron, hvilket måske tog toppen af sure opstød og halsbrand som fulgte med den fede julemad.
Opskrift på sprøde, svenske pepparkakor
Ingredienser:
- 3 dl vand
- ½ dl mørk sirup
- 2 spsk stødt nelliker
- 2 spsk stødt kanel
- 2 spsk stødt ingefær
- 2 spsk bikarbonat
- 1/3 tsk salt
- 750 g flormelis
- 425 g stuetempereret smør
- 1,2 kg hvedemel
Sådan gør du:
- Kog vand, sirup, nelliker, kanel, ingefær, salt og bikarbonat i et minut under omrøring.
- Lad stå i cirka 5 minutter.
- Pisk smør og sukker i en røremaskine.
- Tilsæt den lune krydderiblanding.
- Arbejd derefter mel og salt i dejen, til du får en glat, skinnende dej.
- Pak dejen ind i husholdningsfilm og stil den på køl natten over.
- Forvarm ovnen til 220
- Pak dejen ud af husholdningsfilmen og lad den hvile til den får stuetemperatur.
- Rul dejen tyndt ud på en ren overflade, der er strøget med mel, og tryk småkagerne ud med kageudstikker.
- Læg dem på plader dækket med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i cirka 5-7 minutter.