I Sverige kan man i sæsonen købe krebs hos den lokale fiskehandler, men det er også muligt selv at tage ud og fange dem. Kontakt Länsstyrelsen og hør mere om betingelserne for fiskeri i området.
Forbered dit eget krebsegilde
Har man ikke mod på selv at fange krebsen, kan de ofte bestilles hos fiskehandlere på nettet. De fine krebs smager skønt, er nemme at tilberede og bør serveres med øl og snaps, dild aioli eller mayonnaise, citron og frisk brød.
Tilbered krebsen
- Skyl de frosne krebs i rindende vand i ca. 1 time i vasken.
- Kog vand med masser af dild, lad det simre i 15 minutter.
- Tag dilden op med en hulske.
- Tilsæt krebs og tilføj ny dild.
- Lad det bulderkoge i et par minutter.
- Stil krebsedyrene til afkøling i bouillonen til næste dag.
- Smag på bouillonen - den skal være mere salt, end man måske tror.
Gode og sædvanlige tilbehørslækkerier til krebs er aioli, mayonnaise, citron og frisk brød.
Krebs, snaps og kalas
Krebsegildet skal fejres i selskab med snaps, og et velkendt råd i Sverige er, at der skal en snaps per klo. Til krebsegilde er den hjemmelavede snaps er selvfølgelig ikke til at komme udenom. Prøv fx en herlig dild- eller citronsnaps, som begge matcher skaldyr perfekt: Opskrift på citronsnaps
Fuldend krebsegildet
- Dekoration: Jo mere dekoration, jo bedre. Det er obligatorisk at bære krebsehat og hagesmæk under gildet.
- Servietter og papirhåndklæder: Læg papirhåndklæder og servietter ved hver kuvert. Krebs på hænder og i ansigtet lugter ikke godt, hvis man har til hensigt at kramme eller komme tæt på en person i løbet af aftenen.
- Snapseviser: Jo flere snapseviser, jo bedre.
- Byd op til sang og dans så tit som muligt.
- Bestik: Glem alt om det fine porcelæn og bestik. Her er det paptallerkener og plasticbestik, der duer.
- Skaldyrsgaffel: Glem ikke at købe en skaldyrsgaffel. Det kan være vanskeligt at få kødet ud af krebsene, og hænderne kan få sår, hvis man kæmper for meget med skallerne.
- Spil og lege: Arranger sjove, gerne lidt pinlige, lege. En gåtur undervejs er også fint, men lege er et must.
Fakta om krebs
- Farvepigmenter: Krebseskalaen har fem forskellige farvepigmenter: rød, blå, brun, grøn og gul. Når krebs koges, bliver de røde, da de grønne, blå og brune pigmenter forsvinder.
- Skalskifte: Krebsens skal vokser ikke, og derfor skifter krebsen skal ofte. Unge krebs skifter skal op til otte gange om året, mens voksne krebs kun skifter deres skal én til to gange om året.
- Krebsens fysiologi: Deres blod er blåt, og deres syn er meget dårligt. Hunkrebs har større hale, mens hannerne har større kløer.
- Historie: I 1800-tallet blev det populært at spise krebs i Sverige. Traditionen med krebsegilder spredte sig til de højere sociale lag og blev så populære, at krebsene blev truet.