Klip vægen og undgå sod

Klip vægen og undgå sod - 9 gode råd om levende lys 

Vi går mørkere tider i møde, og det betyder flere levende lys. Især for danskerne, som er det folkefærd i verden, der brænder flest levende lys; næsten 6 kilo årligt pr. dansker, ifølge Teknologisk Institut. Denne afbrænding påvirker indeklimaet i hjemmet, hvor levende lys er blevet udpeget som en af hovedkilderne til partikler i luften sammen med blandt andet brændeovne. Nogle enkle forholdsregler kan betyde, at stearinlysene afgiver mindst muligt sod.

  1. Undgå træk, som får lyset til at blafre, sode og dryppe. Hvis flammen blafrer, spreder lyset flere partikler.
  2. Klip vægen ned til cirka 1 centimeter, inden du tænder lyset første gang. Men klip også vægen efter lyset har været tændt. Lange væger får lyset til at sode mere. Fjern også eventuelle væge- og tændstikstumper, så brænder lyset mere stabilt.
  3. Placér lysene i en stabil stage eller på et stabilt underlag i tilpas afstand fra gardiner og uden for børns og kæledyrs rækkevidde. Pas især på fyrfadslys, som kan blive meget varme i bunden.
  4. Pust lyset ud, inden du flytter det.
  5. Lys bør placeres med god afstand i mellem hinanden. Det øger brændetiden, og får lyset til at brænde mere stabilt.
  6. Vælg lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener lidt mindre end andre typer. De brænder langsommere på grund af deres form og spreder derfor færre partikler over tid end både bloklys og stagelys. Men det gælder kun, hvis du ikke tænder mange fyrfadslys i stedet for eksempelvis 1 stagelys. Antallet af lys har betydning for antallet af sodpartikler.Beskær kanterne på bloklyset, så flammen ikke brænder langt nede i et hul. Mindre ilt til flammen betyder mere sod.
  7. Sluk lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre i stedet for at puste det ud.
  8. Luft godt ud efter at du har slukket lyset. Rådet gælder også, selv om du bor ud til en trafikeret gade – der er stadig langt færre partikler ude end inde efter en omgang stearinlyshygge.
    Brug aldrig lukkede stager og lygter indendørs. Lukkede stager og lygter til lys er gode, hvis du gerne vil have levende lys udendørs, men de kan være problematiske at tænde op for inde.
    Nogle former for lyslygter kan ikke tilføre nok luft til lysene, og så soder de mere. Andre lygter kan afgive giftige stoffer fra metaloverflade eller maling, når lysene varmer dem op.
  9. LED-lys er bedst for dit helbred. LED-lys er løsningen, hvis du helt vil undgå de skadelige sodpartikler fra levende lys. Bloklys, juletræskæder og fyrfadslys kan du finde i LED-udgave. Mange af disse LED-lys lyser op på en måde, der minder fint om rigtige stearinlys, selvom de er elektriske. 

Kilde: Varafakta/DTU's Institut for Byggeri og Anlæg/Forbrugerrådet TÆNK

Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^