Ferm Living Loungestol Desert
Lanterne fra Canett Furniture
Adezz - Bålfad og havepejs
Loungestol Sika Design
Kategori: Sundhed
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten
Redaktionen

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Fuldkorn og glutens indflydelse på udvikling af livsstilssygdomme

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så bør man vælge fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta. Disse anbefalinger bakkes op af studier fra DTU Fødevareinstituttet som viser, at byttes raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, så falder kroppens inflammationsniveau, hvilket er med til at sænke risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes. 

Samme positive indflydelse på kroppens inflammation fandt forskerne til gengæld ikke, når kostændringen bestod i at reducere indtaget af gluten. I stedet fandt forskerne, at en glutenfattig kost mindsker niveauet af gavnlige bifidobakterier, hvilket ifølge forskerne kan skyldes fraværet af de kostfibre, som findes i korn, og som er kendt for at fremme bakterierne.

Fuldkorn og glutens indflydelse på vægttab og luft i maven

Mens ønsket om vægttab og mindre oppustethed får nogle mennesker til at undgå gluten, så bør man måske hellere overveje at spise mere fuldkorn, for selvom begge kostændringer kan give et mindre vægttab, så fandt forskerne størst vægttab i fuldkornsstudiet.

Gluten i kornprodukter kan for nogle være kilde til oppustethed og luft i tarmene. Men ifølge forskerne, så bør man nøje overveje om man vil gå glip af fuldkorns sundhedsfremmende virkning, inden man helt dropper kornprodukterne. 

”Hvis du døjer med oppustethed – hvilket naturligvis kan være rigtig ubehageligt – og derfor vil holde igen med kornholdige produkter for at få en bedre mavefornemmelse, vil jeg opfordre til at droppe de hvide, raffinerede brødtyper. For ryger rugbrødsmaden og fuldkornsbrødet også, går du jo glip af den sundhedsgevinst, som vores studier har vist ved indtag af fuldkorn,” forklarer Tine Rask Licht, leder af Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed hos DTU Fødevareinstituttet.

5 gode grunde til at spise mere fuldkorn

  1. Fuldkorn smager godt og giver maden mere struktur  
  2. Fuldkorn øger mæthedsfornemmelsen
  3. Fuldkorn er med til at forebygge overvægt
  4. Fuldkorn holder maven i gang og stimulerer væksten af gavnlige bifidobakterier i tarmen
  5. Fuldkorn kan medvirke til at nedsætte risikoen for en række alvorlige livsstilssygdomme blandt andet hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Det vigtige er, at alle dele af kornet er brugt – også skaldele og kim. Det er nemlig her, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan sagtens være malet, når blot melet indeholder hele kernen. Er kernerne forarbejdede, skal de stadig have præcis samme indhold af stoffer som den oprindelige kerne.

I almindelig hvedemel fjerner man kornets skaller. Dermed fjerner man også en række vigtige mineraler og vitaminer. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med – også den ydre skal og den inderste del, som hedder kimen. Det er nemlig i disse dele, at de fleste vitaminer og mineraler sidder.

Dét er fuldkorn!

Kerner fra følgende defineres som fuldkorn: Hvede, rug, byg, havre, majs (tørret), hirse og ris. 

Dét er IKKE fuldkorn!

Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, vilde ris, og boghvede defineres ikke som fuldkorn og der findes også andre produkter, der er lavet af korn og mel, men som ikke nødvendigvis er fuldkornsprodukter. 

Cous-cous er et hvedemelsprodukt, der - ligesom pasta - kun er fuldkorn, hvis det eksplicit fremgår på pakken. Et andet eksempel er cornflakes, som godt nok er fremstillet af majs, men det yderste lag af majskornet er sorteret fra.

Sådan får du mere fuldkorn

  • Vælg produkter med fuldkornslogoet 
  • Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager f.eks. brød og muffins
  • Prøv en lækker havregrød til morgenmad – kom gerne tørret frugt og krydderier i
  • Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel 
  • Erstat almindelig hvid pasta med fuldkornspasta
  • Spørg efter fuldkornsprodukter hos bageren, og når du spiser ude 
  • Prøv fuldkornsvarianter af burgerboller og pølsebrød 
  • Kom hele kogte hvedekerner i salater 
  • Byt en af dine skiver hvide brød ud med et lyst fuldkornsbrød 
  • Indfør fuldkornsknækbrød til eftermiddagshygge

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Sundhed
Lidt bedre slik

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Læs mere
Sundhed
Mindsk trangen til sødt

At begynde dagen med et måltid, kan være en god idé, hvis du har hang til søde sager. Energien fra måltidet giver brændstof til krop og hjerne, og stabiliserer dit blodsukker så du føler mindre trang til søde sager i løbet af formiddagen.

Læs mere
Sundhed
Til kamp mod dellerne

Er det blevet en udfordring at få knappet de bukser, du ellers har passet i årevis? Snærer de i taljen, så dellerne buler ud over linningen?

Deller er dejlige, men bliver de for store, er det både irriterende og usundt. Og når fedtet først har sat sig, så kræver det vilje og vedholdenhed at komme...

Læs mere
Sundhed
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen?

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Sundhed
Med nedlukningen stiger graden af ensomhed og angst

Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer har undersøgt, hvordan pandemien påvirker vores psykiske helbred.

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Kom med ud og gå

I 2021 skal vi alle ud at gå - sammen og hver for sig, opfordrer Dansk Firmaidrætsforbund. Inviter familie, venner og kolleger med ud at gå inden for de tilladte corona-rammer. Del gå-oplevelser med hinanden. Kom med ud at gå, fordi gåture gør så godt for vores krop, fordi frisk luft og motion er...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange

Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, er du selv i risiko for at være blevet smittet. Derfor er det vigtigt, at du som nær kontakt går i selvisolation og bliver testet – sådan er du med til at bryde smittekæderne, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed. Men hvorfor er det vigtigt, at...

Læs mere
Sundhed
Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Havemøbler TRIMM Copenhagen

Havemøbler TRIMM Copenhagen

Gør det selv, kvinde

Gør det selv, kvinde

Hübsch krus

Hübsch krus

Lang måtte til terrassen

Lang måtte til terrassen

Nye Bøger
Seneste nyt fra medierne ..
05.05.2021

Nye råd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter

Altomkost.dk

Fødevarestyrelsen: Sådan får du de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for ... Læs mere


04.05.2021

Nye råd til dig over 65 år: Fokusér på de proteinrige fødevarer og skru ned for det søde, salte og fede

Altomkost.dk

Bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Sådan lyder menuen i nye supplerende kostråd til dig der er over 65 år.... Læs mere


22.04.2021

Brasiliansk variant af coronavirus kan muligvis være i stand til at undvige immunitet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Et nyt studie med Københavns Universitet indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget. Forskerne konkluderer, at det er sandsynligt, at P.1 er mere smitsom end andre varianter af SARS-Cov2 og at den måske kan undvige... Læs mere


21.04.2021

Modgang i barndommen følger med ind i voksenlivet

Statens Institut for Folkesundhed

En barndom præget af konflikter i hjemmet eller alvorlige økonomiske problemer sætter dybe fysiske, psykiske og sociale spor langt ind i tilværelsen som voksen. Det viser et nyt studie. Læs mere


08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


Arkiv

^