Vitamin A deponeres i lever og fedtvæv til senere brug. Vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver ikke at blive tilført dagligt med kosten. At spise fx. lever én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt.Hvad bruger kroppen vitamin A til?● Øjne: Betydning for synet. Det bruges til produktionen af et farvestof i øjets nethinde (synspurpur), der er nødvendigt for at kunne se i dunkel belysning. ● Vitaminet har betydning for vækst, for dannelsen af nye sædceller og smagssansen. ● Vigtigt for immunforsvaret, og imod bakterielle infektioner. ● Medvirker til fosterets udvikling af de forskellige organer. ● Styrker hud og hår.Vitamin A findes især i:● Hønse-, okse- og kalvelever● Mejeriprodukter● Gulerødder● Persille● Spinat● Abrikoser● Hyben● GrønkålJo mere intens farve på frugt og grønsager, des større indhold af beta-caroten, som omdannes til vitamin A i kroppen.Mangelsymptomer:Ved længerevarende udelukkelse af vitamin A fra kosten kan der opstå :● Natteblindhed● Tørre, sarte slimhinder● Tør hud● Tilbagevende forkølelser● Sår i munden● Skæl i håret● AkneEr der noget, jeg skal være opmærksom på, hvis jeg er gravid?For meget A-vitamin kan skade fosteret. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen gravide at spise lever og paté, da lever er meget rig på A-vitamin.Leverpostej kan man godt spise. Desuden bør man ikke tage kosttilskud med et indhold af A-vitamin, som er højere end det anbefalede (som er 800 RE). Man kan roligt tage en almindelig vitaminpille dagligt - og man kan også roligt spise masser af gulerødder og andre grøntsager, som har et højt indhold af betacaroten.Spædbørn og vitaminer:Spædbørn får dækket deres A vitamin behov gennem modermælk, modermælkserstatning og mælkeprodukter.
Vitamin A findes blandt andet i mejeriprodukter som mælk og ost...