Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?

Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?

Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Vil min chef og mine kollegaer stadig have tillid til mine faglige kompetencer? Vil mine kolleger tale bag min ryg? Vil mine chef og mine kolleger begynde at bekymre sig og vise alt for mange ekstra hensyn? ..

Det er nogle af de tanker mennesker med en psykisk sygdom ofte gør sig, inden de beslutter, om de skal tale åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen.
Trods frygten for konsekvenserne vælger langt de fleste at fortælle om deres psykiske sygdom. Det viser en ny rundspørge, som landskampagnen EN AF OS har foretaget blandt 800 danskere, der selv har eller har haft en psykisk sygdom.

Mere tillid, retfærdighed og samarbejde
Ifølge rundspørgen vælger hele 73 pct. at tale åbent om deres psykiske sygdom, mens 22 pct. vælger at holde det hemmeligt for deres kollegaer og chef. Tallene glæder Asger Søndergaard, der er leder for Fountain House, en organisation for mennesker, der på grund af længerevarende psykisk sygdom har mistet kontakten til arbejdsmarkedet.
”Jeg er positivt overrasket over, at så mange taler åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Desværre vidner rundspørgen også om, at nogle stadig holder det hemmeligt. Der er derfor stadig brug for, at virksomhederne opruster deres HR-afdelinger, så de bliver bedre til at håndtere medarbejdere med psykiske problemer. De fleste virksomheder har alt muligt beredskab i forhold til fysiske sygdomme, men de står ofte på bar bund, når det kommer til psykisk sygdom. Vil man som virksomhed sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, findes der tre vigtige nøgleord: tillid, retfærdighed og samarbejde. Formår virksomheden at skabe et godt klima blandt medarbejderne, så opstår der dialog og medarbejderne vil indbyrdes inspirere hinanden til mere åbenhed,” siger Asger Søndergaard.

Derfor holdes det hemmeligt
I rundspørgen er der desuden spurgt ind til, hvad årsagen er til, at danskerne holder deres psykiske sygdom hemmelig. I 76 pct. af tilfældene skyldes det, at man er bange for, at det vil påvirke ens kolleger eller chefs syn på ens faglige kompetencer. I 47 pct. af tilfældene skyldes tavsheden frygt for, at ens kollegaer vil tale dårligt om en, mens det for 43 pct. af svarpersonernes vedkommende gælder, at de ikke ønsker, at deres kolleger eller chef skal bekymre sig eller vise ekstra hensyn.
”Det kræver et godt psykisk arbejdsmiljø, hvis man skal kunne føle sig tryg ved at tale åbent om ens psykiske sygdom. Derfor vil EN AF OS kampagne arbejde på at udbrede viden om psykisk sygdom og gøre flere arbejdspladser opmærksomme på, at man kan komme sig efter en psykisk sygdom og sagtens kan fungere på en arbejdsplads med en psykisk sygdom. Total åbenhed er dog ikke et mål i sig selv. Mennesker med en psykisk sygdom skal have lov til at have et privatliv, og det må være op til den enkelte hvor meget og hvordan, de vil fortælle om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Men det er vigtigt, at det ikke er fordomme og tabu, der sætter grænserne for åbenheden. I mange situationer vil det nemlig hjælpe den enkeltes hverdag, hvis kollegaerne kender til personens psykiske sygdom og derfor ved, hvorfor han eller hun reagerer som personen gør i visse situationer,” forklarer projektleder for EN AF OS kampagnen Johanne Bratbo.

Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Misundelse
Sjæl & psyke
Misundelse 

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Hun finder sine drømme frastødende
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende  

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Sjæl & psyke
Voksen - men stadig morsyg 

Fra brevkassen: Hun er flyttet hjemmefra, men har så svært ved at slippe sin mor og skal helst tale med hende dagligt.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich
Sjæl & psyke
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich 

Et højt selvværd er roden til vores trivsel livet igennem. Med psykolog Irene Oestrich bog får du 10 trin til at styrke selvværdet og selvtilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun savner sin hemmelige elsker  

Fra brevkassen: Hun er frustreret, vred og forvirret efter hendes hemmelige elsker gennem 15 år, har forladt hende for at hellige sig sit nye, faste parforhold...

Læs mere
Kan man tillade sig at være vred?
Sjæl & psyke
Kan man tillade sig at være vred?  

Fra brevkassen: Hun er vred og ked af at finde ud af at hendes kæreste, i begyndelsen af deres forhold, havde sex med sin ex-kæreste. Men dengang var deres forhold casual og de havde ikke snakket om nogen "spilleregler".

Læs mere
Han gør det forbi igen og igen
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^