Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?

Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Vil min chef og mine kollegaer stadig have tillid til mine faglige kompetencer? Vil mine kolleger tale bag min ryg? Vil mine chef og mine kolleger begynde at bekymre sig og vise alt for mange ekstra hensyn? ..

Det er nogle af de tanker mennesker med en psykisk sygdom ofte gør sig, inden de beslutter, om de skal tale åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen.
Trods frygten for konsekvenserne vælger langt de fleste at fortælle om deres psykiske sygdom. Det viser en ny rundspørge, som landskampagnen EN AF OS har foretaget blandt 800 danskere, der selv har eller har haft en psykisk sygdom.

Mere tillid, retfærdighed og samarbejde
Ifølge rundspørgen vælger hele 73 pct. at tale åbent om deres psykiske sygdom, mens 22 pct. vælger at holde det hemmeligt for deres kollegaer og chef. Tallene glæder Asger Søndergaard, der er leder for Fountain House, en organisation for mennesker, der på grund af længerevarende psykisk sygdom har mistet kontakten til arbejdsmarkedet.
”Jeg er positivt overrasket over, at så mange taler åbent om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Desværre vidner rundspørgen også om, at nogle stadig holder det hemmeligt. Der er derfor stadig brug for, at virksomhederne opruster deres HR-afdelinger, så de bliver bedre til at håndtere medarbejdere med psykiske problemer. De fleste virksomheder har alt muligt beredskab i forhold til fysiske sygdomme, men de står ofte på bar bund, når det kommer til psykisk sygdom. Vil man som virksomhed sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, findes der tre vigtige nøgleord: tillid, retfærdighed og samarbejde. Formår virksomheden at skabe et godt klima blandt medarbejderne, så opstår der dialog og medarbejderne vil indbyrdes inspirere hinanden til mere åbenhed,” siger Asger Søndergaard.

Derfor holdes det hemmeligt
I rundspørgen er der desuden spurgt ind til, hvad årsagen er til, at danskerne holder deres psykiske sygdom hemmelig. I 76 pct. af tilfældene skyldes det, at man er bange for, at det vil påvirke ens kolleger eller chefs syn på ens faglige kompetencer. I 47 pct. af tilfældene skyldes tavsheden frygt for, at ens kollegaer vil tale dårligt om en, mens det for 43 pct. af svarpersonernes vedkommende gælder, at de ikke ønsker, at deres kolleger eller chef skal bekymre sig eller vise ekstra hensyn.
”Det kræver et godt psykisk arbejdsmiljø, hvis man skal kunne føle sig tryg ved at tale åbent om ens psykiske sygdom. Derfor vil EN AF OS kampagne arbejde på at udbrede viden om psykisk sygdom og gøre flere arbejdspladser opmærksomme på, at man kan komme sig efter en psykisk sygdom og sagtens kan fungere på en arbejdsplads med en psykisk sygdom. Total åbenhed er dog ikke et mål i sig selv. Mennesker med en psykisk sygdom skal have lov til at have et privatliv, og det må være op til den enkelte hvor meget og hvordan, de vil fortælle om deres psykiske sygdom på arbejdspladsen. Men det er vigtigt, at det ikke er fordomme og tabu, der sætter grænserne for åbenheden. I mange situationer vil det nemlig hjælpe den enkeltes hverdag, hvis kollegaerne kender til personens psykiske sygdom og derfor ved, hvorfor han eller hun reagerer som personen gør i visse situationer,” forklarer projektleder for EN AF OS kampagnen Johanne Bratbo.

Han gør det forbi igen og igen
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu
Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Ødelæggende temperament
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^