Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

________________________________________________

 

Hej brevkasse.
Jeg er en kvinde midt i tyverne, som igennem hele livet har været meget ensom, og aldrig rigtig har haft venner. Jeg synes virkelig, jeg har prøvet - både på job, skole og sport, men har kun fundet "bekendte" dvs. ingen, som jeg rigtig har kunne snakke med om alt og intet.
Er der noget, jeg kan gøre for at ændre på mig selv? Kan man evt. træne den sociale side af sig selv?
Håber du kan hjælpe, for jeg synes det er virkelig svært.

________________________________________________

Tak for din mail, hvor du beskriver din ensomhed og din lyst til at lære, hvordan man får og opbygger venskaber.
Man kan godt træne sine sociale færdigheder og blive bedre til at skabe kontakt til andre mennesker - også kontakter, som på sigt kan vise sig, at udvikle sig til venskaber.
I første omgang tror jeg, at du vil føle dig godt hjulpet, ved at huske og følge nogle overordnet adfærdsregler, som kan være med til at skabe et gode fundamenter for nye venskaber:

 • Udvis ægte interesse
  For det første er det vigtigt, at man er ægte interesseret i den andens liv - og viser det! At man spørger ind til vedkommende, trøster hvis noget går skidt, opmuntrer og glæder sig, hvis det går godt for vedkommende. 
 • Loyalitet og rummelighed
  Lige så vigtigt er det, at man er til at stole på, ikke bagtaler vedkommende, og at man er trofast og loyal – også i de situationer, hvor vedkommende måske ikke er mest charmerende. At man accepterer vedkommende, som han eller hun nu engang er.
 • Fælles interesser
  Nogle venskaber udspringer af fælles interesser, andre styrkes ved at man har oplevelser sammen eller opbygger fælles interesser.
 • Pålidelighed 
  Det er vigtigt, at man er der for ens venner, når der er behov for det. Samtidig er det lige så vigtigt, at kunne lade dem være i fred, hvis det er det, de har behov for.
 • Yd lidt ekstra i starten
  Et venskab bygger på en ligeværdigt fælles indsats, men især i starten af et venskab, kan det være en god ide at indstille sig på, at give mere til venskabet, end man får tilbage. Det kan være, at man må give sig særlig god tid til at lytte til nogle af vedkommendes problemstillinger, oplevelser eller interesser. Ofte opstår venskaber netop, når man tør give af et åbent hjerte, uden at forvente det samme tilbage. 


Vil man ud og skabe kontakt til andre mennesker med henblik på at forme et venskab, kræver det også at har mod til at vise hvem man er – uden tanke for om man kan risikere at blive svigtet. Et godt skridt er, at tage initiativ til at opleve noget sammen, eller til at give en hjælpende hånd med noget vedkommende vil sætte pris på, at få hjælp til.

Giv tydeligt udtryk for, at du gerne vil ses igen. Vær tålmodig og lad tingene udvikle sig i det tempo, der virker naturligt for vedkommende, du gerne vil knytte dig nærmere til. Vis glæde og brug humor, når du finder det naturligt. De fleste mennesker vil gerne have venner der spreder glæde og godt humør.

Fat mod og forsøg at møde mennesker med åbne arme og et stort hjerte, så tror jeg, at du vil møde nogen, du kan knytte nære og varige venskaber med.

Held og lykke!


 

Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^