Fra impuls til kontrol: Få tips til, hvordan du kan bliver klogere på dine vredesudbrud og bedre til at kontrollere dem.

10 effektive råd: Sådan får du kontrol over din vrede 

Vrede er en naturlig og helt normal følelse, men når den kommer i form af kortvarige, impulsive udbrud, kan det hurtigt eskalere og påvirke vores forhold til mennesker omkring os. Og som forskning viser, kan vrede også have konsekvenser for vores trivsel og fysiske helbred. Mange har glæde af at lære metoder til håndtering og forebyggelse af deres vredesudbrud. Her er nogle de mest effektive:

 1. Genkend og accepter din vrede
  Det første skridt mod at håndtere vrede er at anerkende, at man føler sig vred. Vrede kan ofte komme af en underliggende følelse af uretfærdighed, frygt eller frustration. Ved at genkende og acceptere disse følelser kan du begynde at arbejde med dem på en sund måde.
   
 2. Tæl til ti
  En af de ældste og mest anvendte teknikker til at håndtere impulsive vredesudbrud er at tælle til ti, før du reagerer. Denne korte pause kan give dig nok tid til at tænke situationen igennem og reagere mere hensigtsmæssigt.
   
 3. Tag en dyb vejrtrækning
  Dyb vejrtrækning er en effektiv teknik til at reducere øjeblikkelig spænding. Prøv at tage nogle langsomme, dybe indåndinger, hvor du lader din mave udvide sig, og ånd så langsomt ud igen. Denne form for vejrtrækning kan hjælpe med at sænke dit hjerteslag og berolige dit sind.
   
 4. Gå en tur
  Fysisk aktivitet kan hjælpe med at forbrænde den energi, der opbygges, når man føler sig vred. En hurtig gåtur, især i frisk luft, kan være utrolig effektiv til at klare hovedet og give et nyt perspektiv på, hvad der udløste din vrede.
   
 5. Brug 'jeg'-udsagn
  Når du kommunikerer i vrede, så prøv at bruge 'jeg'-udsagn i stedet for 'du'-udsagn. For eksempel "Jeg føler mig frustreret, når det her sker" i stedet for "Du gør mig vred". Med det er det mindre sansynligt, at den anden person føler sig angrebet, og måske åbner det op for en mere konstruktiv dialog.
   
 6. Søg løsninger
  I stedet for at dvæle ved din vrede, så fokuser på at finde en løsning på det problem, der forårsagede den. Ved at være løsningsorienteret skifter dit fokus fra vrede til handling, det bidrager til følelsen af selvkontrol og kan være langt mere produktivt.
   
 7. Kend dine triggere
  At kende de specifikke situationer, personer eller handlinger, der udløser din vrede, kan være nøglen til at forebygge vredesudbrud. Når du ved, hvad der irriterer dig, kan du arbejde proaktivt på at håndtere dine triggere eller undgå dem, hvor det er muligt.
   
 8. Øv dig i afslapningsteknikker
  Hvis du regelmæssigt øver dig i afslapningsteknikker som meditation, yoga eller tai chi kan reducere dit stressniveau og øge din evne til at håndtere din vrede. For mange kan øvelserne fremme ro og et mentalt overskud til at se tingene mere objektivt.
   
 9. Søg professionel hjælp
  Hvis du gentagende gange oplever, at de vrede er ude af kontrol og kan mærke at det har alt for mange konsekvenser for dig og din omgangskreds, så kan det være en god idé at søge hjælp fra en psykolog eller terapeut.

Husk, at det er normalt at føle vrede, men hvordan du håndterer denne følelse, kan gøre en stor forskel.

Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Psykisk stabilitet med en ketogen diæt
Sjæl & psyke
Nyt studie: Keto diæt viser lovende resultater for psykisk sundhed 

Et nyt studie fra Stanford Medicine, ledet af Shebani Sethi, forsker i metabolisk psykiatri, har vist, at en ketogen diæt potentielt kan stabilisere symptomer hos personer med alvorlige psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse. Disse sygdomme behandles typisk med antipsykotisk medicin,…

Læs mere
Udvikling af empatiske evner hos børn
Sjæl & psyke
Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig…

Læs mere
Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^