Guide til nye venskaber

Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

________________________________________________

 

Hej brevkasse.
Jeg er en kvinde midt i tyverne, som igennem hele livet har været meget ensom, og aldrig rigtig har haft venner. Jeg synes virkelig, jeg har prøvet - både på job, skole og sport, men har kun fundet "bekendte" dvs. ingen, som jeg rigtig har kunne snakke med om alt og intet.
Er der noget, jeg kan gøre for at ændre på mig selv? Kan man evt. træne den sociale side af sig selv?
Håber du kan hjælpe, for jeg synes det er virkelig svært.

________________________________________________

Tak for din mail, hvor du beskriver din ensomhed og din lyst til at lære, hvordan man får og opbygger venskaber.
Man kan godt træne sine sociale færdigheder og blive bedre til at skabe kontakt til andre mennesker - også kontakter, som på sigt kan vise sig, at udvikle sig til venskaber.
I første omgang tror jeg, at du vil føle dig godt hjulpet, ved at huske og følge nogle overordnet adfærdsregler, som kan være med til at skabe et gode fundamenter for nye venskaber:

 • Udvis ægte interesse
  For det første er det vigtigt, at man er ægte interesseret i den andens liv - og viser det! At man spørger ind til vedkommende, trøster hvis noget går skidt, opmuntrer og glæder sig, hvis det går godt for vedkommende. 
 • Loyalitet og rummelighed
  Lige så vigtigt er det, at man er til at stole på, ikke bagtaler vedkommende, og at man er trofast og loyal – også i de situationer, hvor vedkommende måske ikke er mest charmerende. At man accepterer vedkommende, som han eller hun nu engang er.
 • Fælles interesser
  Nogle venskaber udspringer af fælles interesser, andre styrkes ved at man har oplevelser sammen eller opbygger fælles interesser.
 • Pålidelighed 
  Det er vigtigt, at man er der for ens venner, når der er behov for det. Samtidig er det lige så vigtigt, at kunne lade dem være i fred, hvis det er det, de har behov for.
 • Yd lidt ekstra i starten
  Et venskab bygger på en ligeværdigt fælles indsats, men især i starten af et venskab, kan det være en god ide at indstille sig på, at give mere til venskabet, end man får tilbage. Det kan være, at man må give sig særlig god tid til at lytte til nogle af vedkommendes problemstillinger, oplevelser eller interesser. Ofte opstår venskaber netop, når man tør give af et åbent hjerte, uden at forvente det samme tilbage. 


Vil man ud og skabe kontakt til andre mennesker med henblik på at forme et venskab, kræver det også at har mod til at vise hvem man er – uden tanke for om man kan risikere at blive svigtet. Et godt skridt er, at tage initiativ til at opleve noget sammen, eller til at give en hjælpende hånd med noget vedkommende vil sætte pris på, at få hjælp til.

Giv tydeligt udtryk for, at du gerne vil ses igen. Vær tålmodig og lad tingene udvikle sig i det tempo, der virker naturligt for vedkommende, du gerne vil knytte dig nærmere til. Vis glæde og brug humor, når du finder det naturligt. De fleste mennesker vil gerne have venner der spreder glæde og godt humør.

Fat mod og forsøg at møde mennesker med åbne arme og et stort hjerte, så tror jeg, at du vil møde nogen, du kan knytte nære og varige venskaber med.

Held og lykke!


 

Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Sjæl & psyke
Misundelse 

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende  

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Sjæl & psyke
Voksen - men stadig morsyg 

Fra brevkassen: Hun er flyttet hjemmefra, men har så svært ved at slippe sin mor og skal helst tale med hende dagligt.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Sjæl & psyke
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich 

Et højt selvværd er roden til vores trivsel livet igennem. Med psykolog Irene Oestrich bog får du 10 trin til at styrke selvværdet og selvtilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun savner sin hemmelige elsker  

Fra brevkassen: Hun er frustreret, vred og forvirret efter hendes hemmelige elsker gennem 15 år, har forladt hende for at hellige sig sit nye, faste parforhold...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan man tillade sig at være vred?  

Fra brevkassen: Hun er vred og ked af at finde ud af at hendes kæreste, i begyndelsen af deres forhold, havde sex med sin ex-kæreste. Men dengang var deres forhold casual og de havde ikke snakket om nogen "spilleregler".

Læs mere
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^