Vi ved godt at kroppen har brug for frugt og grønt - og vi ved godt at vi skal have "6 om dagen" svarende til 600 gram pr. dag. Alligevel kan det knibe med at få tilstrækkeligt frugt og grønt i hverdagen. Her er 5 tips til hvordan du kan få "listet" mere af det gode ind i dine måltider ...
1. Morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Prøv at gøre det til en vane at tilføje frugt til den skål yoghurt, havregrød eller morgengryn du plejer at spise. Prøv f.eks. med en halv banan til youghurten eller nogle spiseskefuld rosiner eller tørrede abrikoser til havregrøden. Skyl det hele ned med et glas frugtjuice.
2. Prøv at tilføje den almindelige frokost lidt ekstra grønt i form af en god salat. Du kan spise lige så meget salat du har lyst til! Tilføj evt. et par skefuld hakkede tomater og peberfrugt. Slut af med en håndfuld vindruer.
3. Spis flere mellemmåltider i løbet af dagen, et æble, en appelsin eller et par blommer om formiddagen. Nyd lidt tørret frugt, gulerøder eller selleri i stedet for chips og søde snacks når du sidder og slapper af med en god bog eller ser tv.
4. Tre eller fire spiseskefuld blandede grøntsager fra fryseren er en hurtig overstået tilføjelse til aftensmaden. En tur på panden, lidt krydderier i form af salt og peber - og det er lige til at spise to minutter senere. Fintskåret æble blandet med friske bær rørt sammen med en portion is udgør en dejlig vitaminrig dessert. (Ja, det var jo ingen der sagde at det skulle være helt fritaget fra kalorier!)
5. Lad dig friste hver dag af en skål fuld af farvestrålende frugt. Lad den stå fremme, så du flere gange dagligt kan lade dig friste til at nyde din favorit frugt ...
Frugt og grønt til alle måltider
For at nå op på de anbefalede mængder kan det være en god strategi at vænne sig til at spise frugt og grønt til alle dagens måltider. Nye analyser fra DTU Fødevareinstituttet viser nemlig, at vi spiser dobbelt så meget frugt og grønt de dage, hvor vi får det til alle måltider.