Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene.
Det er en meget trist vane at komme ind i. For på den måde har kartoflen, kødet og grøntsagerne jo mistet en vigtig ledsager, og maden på tallerknen vil virke meget tør. Det bliver svært at få grøntsagerne til at glide ned, og der mangler smag.
Førhen når vor mor lavede sovsen, blev der ikke sparet på kalorierne. Dengang kunne man kun lave en sovs vha. en god gang opbagning med smør og mel eller ved at tilsmage den med rigtig fløde. I dag kalder vi det ikke sovs længere, men sauce!
Og det med smørbollen eller de røde kartoner, er ikke længere den gængse sovsemetode.
Grundelementet i din sovs er som oftest skyen eller boullionen, og for at lave det om til sovs, skal den blot gøres tyk, jævnes som det hedder. I dag bruger de fleste Maizena (majsstivelse) eller Sovsejævner (pulver med majsstivelse) i en hurtig vending. Disse produkter indeholder ikke kalorier af betydning og fedtindholdet er helt i bund. Et andet alternativ kunne også være en meljævning. Alle 3 metoder er gode og magre metoder til jævning af sovsen. Hvor tyk din sovs skal være bestemmer du helt selv.
Det afgørende for om din sovs er en kalorie-bombe eller ej, er således indholdet og mængden af fedt, smør, margarine, olie, fløde eller andre kalorie lign. ingredienser.
Bruger du således majs- eller hvedestivelse til at gøre sovsen tyk med eller nedsætter dit smør/olie forbrug til 1 tsk. fedtstof pr. person, da er du helt på rette spor og kan spise din sovs med god samvittighed.
Sovsen giver fugt og smag til hele menuen, og således den vigtigste ingrediens på tallerkenen.