’Alt med måde’ eller ’Hverken for lidt eller for meget’ er fornuftige læresætninger i mange af livets forhold – også når det gælder mælk. Slet ingen mælk eller mælk i spandevis har de færreste godt af, mens de fleste har gavn af et glas mælk eller to hver dag...
Mælk med måde
Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt. Fødevarer er imidlertid sjældent enten sunde eller usunde/sundhedsmæssigt farlige, forklarer forskerne bag en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Om en enkelt fødevare, f.eks. mælk, bidrager positivt eller negativt i en samlet ernæringsmæssig vurdering, afhænger i høj grad af det samlede indhold af næringsstoffer set i sammenhæng med den enkelte fødevares bidrag til den samlede kost.
Alligevel mener forskerne, efter at have gennemgået litteraturen om sygdomme og sygdomsforekomster, at kunne konkludere, at et højt indtag af mejeriprodukter nedsætter risikoen for sygdomme, som f.eks. udvikling af type 2 diabetes, knogleskørhed, slagtilfælde samt tyk- og endetarmskræft, mens der til gengæld er tegn på, at høje indtag af mejeriprodukter giver en øget risiko for prostatakræft.
Intet godt alternativ til mælk
Mælk og mælkeprodukter er væsentlige kilder til kostens samlede bidrag af protein, mættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler, herunder specielt kalcium. Men hvad det helt præcist er for stoffer i mælk, som gør at mælk nedsætter risikoen for nogle sygdomme, er stadig ikke dokumenteret. Derfor kan forskerne heller ikke pege på alternativer til mælk.
"For langt de fleste sygdomme ser vi, at det er gavnligt, hvis man indtager en moderat mængde mælk eller andre mælkeprodukter. Vi ved ikke, hvilke stoffer der er de gavnlige i mælk, og netop derfor kan vi ikke pege på alternativer," siger forsker Camilla Hoppe fra DTU Fødevareinstituttet.
Bedst med et moderat indtag af fedtfattig mælk
Mælkeprodukter er fattige på jern og indeholder en del mættet fedt og transfedtsyrer – alt sammen noget der er med til at sætte grænsen for, hvor meget mælk der er plads til i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og de officielle kostråd.
"Ud fra vores beregninger vurderer vi, at alle raske danskere over 2 år dagligt bør indtage i størrelsesordenen ¼ til 1/2 liter mælk eller mælkeprodukter i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og officielle kostråd," siger seniorforsker Anne Marie Beck fra DTU Fødevareinstituttet, som opfordrer danskerne til at fortsætte med at vælge de fedtfattige mælkeprodukter for at leve op til næringsstofanbefalingerne om at begrænse mættet fedt.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet, "Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010", 23. september 2010
Kategori: Kost & Ernæring
