Kategori: Sundhed

Tarm i topform giver lugtfri prutter 

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse, og påvirker både immunforsvaret og vores generelle trivsel. Ikke mindst blandt mennesker med kroniske problemer med maven bliver resultaterne af de videnskabelige studier opmærksomt fulgt. Det gælder blandt andet mennesker med tyndtarmssygdommen cøliaki, mennesker med Crohn's sygdom, som er en kronisk betændelsestilstand i tarmsystemet, mennesker med kronisk forstoppelse såvel som mennesker med spiserørskatar. Men også blandt de mange, der udfordres af fødevareallergier, er håbet, at nye studier kan give større indsigt i årsagen til allergier og mave-tarm lidelser, og på sigt resultere i bedre forebyggelse og mere effektive behandlingsmetoder.

Forstå din tarm
Forskning i tarmens kemi er imidlertid så relativ ny og området så omfattende, at selv forskerne synes at have svært ved at give et klart billede af, hvilken betydning sammensætningen af bakterieflora i tarmen har. Journalist og klinisk diætist, Irene Brøndum, har imidlertid sat sig for, at forsøge at formidle den foreløbige viden på området. I bogen ’Tarme i topform’ har hun allieret sig med Oluf Borbye Pedersen, professor ved Københavns Universitet, og Majbritt Louring Engell, forfatter og bachelor i ernæring og sundhed. Sammen har de skrevet en bog, som, på en både underholdende og fængende måde, formår at belyse den nye forskning såvel som forklare det helt grundlæggende omkring tarmbakteriernes funktion. Faktisk lykkes det teamet at præsentere såvel proteo-, bifido- og actinobakterier samt firmicutes, bacteroidestes og laktobaciller uden at man som læser føler sig hægtet af.
Så selvom tarmbakterier er et emne, nok de færreste os har følt den store, spontane trang til studere nærmere, så er det altså spændende og ganske fascinerende, at få indblik i den mikrobiologiske verden, der foregår i vores egen mave.

Din tarm har andre behov end min tarm
Det store mysterie om, hvordan tarmbakterier påvirker vores helbred, bliver ikke mindre af, at bakteriesammensætningen varierer fra person til person. Det gør det svært at sammenholde de testresultater, forskerne arbejder med og umuligt at komme med en stribe kostregler, der gælder for alle.
De almene kostråd bygger på videnskabelige undersøgelser og er gode at tage afsæt i, når man skal blive klogere på sin personlige madkultur, skriver Oluf Borbye Pedersen i bogen. Men han opfordrer til, at vi bliver bedre til at mærke efter, bruge vore mavefornemmelse og gennem madomlægning eksperimentere os frem til den kostsammensætning, der fungerer bedst med bakteriefloraen.

Er din tarm i topform?
Mens vi venter på, at bakterieforskningen kommer så vidt, at man for en overkommelig pris kan få analyseret og meningsfyldt fortolket sin tarmbakterieprofil, så findes der, ifølge Oluf Borbye Pedersen, en slags simpel ’lakmusprøve’ på, om tarmbakterierne er i orden, og om de får den rette kost. Ifølge professoren, så er en tarm i topform, en tarm, der tømmer sig en til flere gange om dagen. En tarm i topform giver endvidere:

  • en følelse af overskud i kroppen, en lethed i krop og sjæl
  • prutter, der dufter muldagtigt - som skovbunden på en forårsdag!

Det grønne, det grove og det glutenfri
Vi ved, at en grøn og fiberrig kost, har en sund og præbiotisk virkning på tarmen, alligevel er for eksempel ikke alle fiberrige kornsorter lige velegnet til alle tarme. Således peger forskning på, at overfølsomhed overfor gluten i hvede, rug og byg, er mere udbredt end man er klar over, og at cøliaki er underdiagnosticeret. Faktisk er kun få promille af befolkningen er diagnosticeret med cøliaki, selvom forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed skønner, at omkring en procent af os går rundt med sygdommen uden at vide det. Samtidig kan en større del af os lide af såkaldt glutensensitivitet, som ikke umiddelbart fremgår af blodprøver og tarmbiopsier, men som giver omtrent de samme symptomer. Der er således god grund til at være særlig opmærksom på, hvorvidt de symptomer man oplever, kan være en reaktion på gluten.

Spis dig til sundhed, energi og velvære
De fakta der, med videnskaben i ryggen, belyses i 'Tarme i topform', er så essentielle for vores helbred og trivsel, at det burde være pensum i skolen. Samtidig bidrager bogen med råd og vejledning til, hvordan viden om tarmbakterier kan bruges i hverdagen, når vi sammensætter vores kost. Bogen inspirerer med 60 opskrifter på skønne retter, der tager udgangpunkt i forskningen på området, og alle er grønne, grove og glutenfri. 

Titel: Tarme i topform
Forfattere: Irene Brøndum, Majbritt Engell & Oluf Borbye Pedersen
Forlag: Politikens Forlag & I Form
Bestilling:  Bogen kan bestilles her

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^