Tandblegning er ikke for alle
Tandblegning er effektivt, men blegebehandlingen er ikke for alle. Har man fx følsomme tandhalse kan tandblegning udløse irritation i tandkødet og smerter. Da blegning af tænderne slider på tandens emalje, er tandblegning heller ikke hensigtsmæssig, hvis tandens emalje i forvejen er slidt. Derudover kan det ikke garanteres at behandlingen resulterer i hvide tænder, hvis tænderne fra naturens side har en gullig undertone.
Hos tandlægen kan man få en vurdering af hvorvidt tandblegning kan anbefales samt en vurdering af hvorvidt man kan forvente at behandlingen vil give et tilfredsstillende resultat. Afhængig af tandlægens anbefalinger kan tænderne bleges enten derhjemme ved hjælp af en blegeskinne og blegemiddel, eller hos klinikken, hvor man benytter et kraftigere blegende middel.
En dyr og midlertidig løsning
Prisen på en behandling hos en klinik er omkring 3.500 og resultatet af behandlingen holder, ifølge tandlægerne, 6 til 9 måneder. Præcist hvor længe man kan forvente at resultatet af en tandblegning holder, er individuelt og afhænger i høj grad af, hvor konsekvent man er, når det kommer til at undgå farveholdige mad- og drikkevarer.
Sådan forebygger du misfarvning af tænderne
Uanset hvilken form for tandblegning man vælger, så er det en både dyr og ofte også besværlig affære. Der er derfor rigtig meget at vinde ved at gøre en indsats selv for at forebygge misfarvning af tænderne.
Grundig og regelmæssig mundhygiejne er først og fremmest det bedste værn mod misfarvninger, men derudover kan man i hverdagen forsøge at mindske indtaget af mad- og drikkevarer, der indeholder store mængder farve. Vidste du fx at balsamico eddike, rødbede, røde bær og krydderier som fx karry kan misfarve tændernes overflade?
Her følger en oversigt over 15 føde- og drikkevarer, der ofte kan være medvirkende til misfarvning af tænderne:
- Balsamico eddike
- Rødbede
- Madkulør
- Rødkål
- Soyasauce
- Blåbær, brombær og kirsebær
- Gulerødder
- Frugtfarve
- Tomatketchup og -sauce
- Rødvin
- Cola
- Røde og gyldne krydderier som karry, gurkemeje og safran
- Lakrids samt kulørte sodavandsis og slik
- Kaffe
- Te
Tips!
- Brug sugerør, når du indtager drikkevarer, der afgiver farve, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
- Drik vand og skyl munden i løbet af dagen med vand
- Skyl munden med vand, når du har indtaget madvarer og drikke, der afgiver farve
- Tjære misfarver tænderne. Drop smøger og snus
- Ved at tygge tyggegummi stimuleres produktionen af spyt, som er med til at rense tænderne
Andre årsager til misfarvning af tænderne
- Behandling med det desinficerende middel Klorhexidin kan misfarve tænderne
- Nogle former for medicin kan forårsage misfarvning af tænder
- Med alderen får tænderne helt naturligt en mørkere, mere gullig og mat farve
- Slid og defekt emaljestrukturen kan også få tænderne til at syne misfarvede