Healende vand og kulturel samhørighed
I sentoerne mødes folk og bader i bassiner fyldt med vand fra undergrundens varme kilder, også kendt som 'onsen'. Vandet, naturligt opvarmet af jordens vulkanske varme, anses for at have helbredende og sygdomsforebyggende egenskaber, hvilket giver baderitualet en healende dimension.
Åndelig renselse
Baderitualerne i Japan er dybt rodfæstet i Shinto-traditionen, hvor renhed og renselse af krop og sind spiller en central rolle. Det er denne holistiske tilgang, der giver de japanske baderitualer et åndeligt aspekt, som handler om mental og fysisk renselse, der bidrager til ro og balance, fornyet energi og styrke.
For at bringe denne tradition ind i hjemmene, installeres der ofte dybe badekar, kaldet 'Furo', i private boliger. Her indledes baderitualet med en omhyggelig renselse af kroppen, hvor man siddende på en skammel bruger en lille vandkande eller en bruser til grundigt at skylle sig mellem hver sæbeindsmøring. Dette gør selv den private badning til en ceremoniel handling, der spejler de ritualer, der findes i sentoerne.
Japanske baderitualer som kulturelt fænomen
Disse baderitualer, der strækker sig fra offentlige badehuse til det private hjem, er mere end bare renlighed. De er vinduer til den japanske kultur, platforme for samfund og socialt samvær, og de udgør en oase for personlig genopladning. Ved at vedligeholde disse traditioner, understreges vigtigheden af både fysisk og åndeligt velvære, som er afgørende elementer i det daglige liv i Japan.