Kategori: Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved, rigtig mange sundhedsmæssige og miljømæssige fordele. Når vi tager cyklen i stedet for bilen, får vi pulsen op og frisk luft, udleder mindre CO2 og fylder mindre på vejene.

Europa-Kommissionen: Alle vinder, når vi tager cyklen

Rundt omkring i Europa ser man Danmark som foregangsland, når det kommer til befolkningens cykel vaner. I fremtiden skal langt flere lande i Europa følge det eksempel, siger Per Haugaard, der er chef for Europa-Kommissionen i Danmark. Ifølge ham er hver eneste cykeltur en lille sejr.

”Hver eneste cykeltur burde fejres som om man var den første over målstregen i Tour de France. For alle vinder, når vi tager cyklen. Naturen vinder, du vinder, dine omgivelser vinder.”

Dansk Industri Transport: Gevinsten ved cykling er enorm

Ifølge Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport, er gevinsten ved cykling enorm. Han mener, at det er noget, der i højere grad burde optage politikere, der arbejder med sundhed, klima, miljø, energi, transport og ikke mindst økonomi.

”Der skal et helt andet fokus på cyklens samfundsmæssige rolle. Politisk har vi i skåltaler pralet af at være et attraktivt cykelland, men samtidig har vi forsømt at skabe opmærksomhed om cyklisme og prioritere midler til cykelinfrastruktur,” siger Karsten Lauritzen.

”Hvis vi samlet cykler bare 10 procent mere, vil der komme færre sygemeldinger - svarende til 235.000 sygedage om året. Arbejdsgiverne vil spare 223 millioner kroner til løn under sygdom. Og den samfundsøkonomiske sundhedsgevinst er på 2,5 milliarder kroner, viser analysen. Dertil kommer at trængslen på vejene også vil blive mindre”.

Ny inspiration til sommerferie på cykel

Med de mange fordele, der er ved at cykle, er cykelferie i Danmark et populært valg. I Danmark findes der et unikt netværk af cykelruter på 3.500 km, som består af 11 nationale cykelruter, så der er rigtig mange muligheder for at planlægge en cykelferie afstemt enhvers lyst og formåen.

Med Naturstyrelsens nye digitale guide, kan du finde vej til de vildeste naturoplevelser og mest interessante seværdigheder langs Danmarks smukkeste landevej, Marguritruten.

Selvom Margueritruten oprindeligt er tiltænkt bilister, så følger ruten mange steder små og mindre befærdede veje, som er velegnet for cyklister. 

Digitalt opslagsværk om 50.000 steder og seværdigheder i Danmark

På cykel får man en helt anden oplevelse af Danmark, fordi man undervejs får øje på bygninger og kirker, statuer, torve, landsbyer eller naturområder, som man ikke kendte til og derfor ikke havde planlagt at se. Er man nysgerrig og gerne vil vide, hvad det er, man står og kigger på, så kan man på lex.dk finde viden og fakta om mere 50.000 steder og seværdigheder i Danmark.

Fakta om nogle af fordelene ved at cykle:

  • Hvis en enkelt person kører 2,5 kilometer til skole eller arbejde i stedet for at tage bilen, kan det reducere deres årlige CO2-udledning med op til 150 kilo.
  • 30 minutters daglig cykling sænker en persons dødelighed med 30 % (Kilde: Tour de France)
  • Cykling sparer os allerede i dag for udledninger svarende til mere end 16 millioner tons CO2 om året i EU. (Kilde: ECF)
  • Regelmæssig cykling til arbejde har vist sig at reducere den samlede risiko for dødelighed med omkring 10 procent (Kilde: UNECE)

 

Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^