Kategori: Sundhed

Tarm i topform giver lugtfri prutter 

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse, og påvirker både immunforsvaret og vores generelle trivsel. Ikke mindst blandt mennesker med kroniske problemer med maven bliver resultaterne af de videnskabelige studier opmærksomt fulgt. Det gælder blandt andet mennesker med tyndtarmssygdommen cøliaki, mennesker med Crohn's sygdom, som er en kronisk betændelsestilstand i tarmsystemet, mennesker med kronisk forstoppelse såvel som mennesker med spiserørskatar. Men også blandt de mange, der udfordres af fødevareallergier, er håbet, at nye studier kan give større indsigt i årsagen til allergier og mave-tarm lidelser, og på sigt resultere i bedre forebyggelse og mere effektive behandlingsmetoder.

Forstå din tarm
Forskning i tarmens kemi er imidlertid så relativ ny og området så omfattende, at selv forskerne synes at have svært ved at give et klart billede af, hvilken betydning sammensætningen af bakterieflora i tarmen har. Journalist og klinisk diætist, Irene Brøndum, har imidlertid sat sig for, at forsøge at formidle den foreløbige viden på området. I bogen ’Tarme i topform’ har hun allieret sig med Oluf Borbye Pedersen, professor ved Københavns Universitet, og Majbritt Louring Engell, forfatter og bachelor i ernæring og sundhed. Sammen har de skrevet en bog, som, på en både underholdende og fængende måde, formår at belyse den nye forskning såvel som forklare det helt grundlæggende omkring tarmbakteriernes funktion. Faktisk lykkes det teamet at præsentere såvel proteo-, bifido- og actinobakterier samt firmicutes, bacteroidestes og laktobaciller uden at man som læser føler sig hægtet af.
Så selvom tarmbakterier er et emne, nok de færreste os har følt den store, spontane trang til studere nærmere, så er det altså spændende og ganske fascinerende, at få indblik i den mikrobiologiske verden, der foregår i vores egen mave.

Din tarm har andre behov end min tarm
Det store mysterie om, hvordan tarmbakterier påvirker vores helbred, bliver ikke mindre af, at bakteriesammensætningen varierer fra person til person. Det gør det svært at sammenholde de testresultater, forskerne arbejder med og umuligt at komme med en stribe kostregler, der gælder for alle.
De almene kostråd bygger på videnskabelige undersøgelser og er gode at tage afsæt i, når man skal blive klogere på sin personlige madkultur, skriver Oluf Borbye Pedersen i bogen. Men han opfordrer til, at vi bliver bedre til at mærke efter, bruge vore mavefornemmelse og gennem madomlægning eksperimentere os frem til den kostsammensætning, der fungerer bedst med bakteriefloraen.

Er din tarm i topform?
Mens vi venter på, at bakterieforskningen kommer så vidt, at man for en overkommelig pris kan få analyseret og meningsfyldt fortolket sin tarmbakterieprofil, så findes der, ifølge Oluf Borbye Pedersen, en slags simpel ’lakmusprøve’ på, om tarmbakterierne er i orden, og om de får den rette kost. Ifølge professoren, så er en tarm i topform, en tarm, der tømmer sig en til flere gange om dagen. En tarm i topform giver endvidere:

  • en følelse af overskud i kroppen, en lethed i krop og sjæl
  • prutter, der dufter muldagtigt - som skovbunden på en forårsdag!

Det grønne, det grove og det glutenfri
Vi ved, at en grøn og fiberrig kost, har en sund og præbiotisk virkning på tarmen, alligevel er for eksempel ikke alle fiberrige kornsorter lige velegnet til alle tarme. Således peger forskning på, at overfølsomhed overfor gluten i hvede, rug og byg, er mere udbredt end man er klar over, og at cøliaki er underdiagnosticeret. Faktisk er kun få promille af befolkningen er diagnosticeret med cøliaki, selvom forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed skønner, at omkring en procent af os går rundt med sygdommen uden at vide det. Samtidig kan en større del af os lide af såkaldt glutensensitivitet, som ikke umiddelbart fremgår af blodprøver og tarmbiopsier, men som giver omtrent de samme symptomer. Der er således god grund til at være særlig opmærksom på, hvorvidt de symptomer man oplever, kan være en reaktion på gluten.

Spis dig til sundhed, energi og velvære
De fakta der, med videnskaben i ryggen, belyses i 'Tarme i topform', er så essentielle for vores helbred og trivsel, at det burde være pensum i skolen. Samtidig bidrager bogen med råd og vejledning til, hvordan viden om tarmbakterier kan bruges i hverdagen, når vi sammensætter vores kost. Bogen inspirerer med 60 opskrifter på skønne retter, der tager udgangpunkt i forskningen på området, og alle er grønne, grove og glutenfri. 

Titel: Tarme i topform
Forfattere: Irene Brøndum, Majbritt Engell & Oluf Borbye Pedersen
Forlag: Politikens Forlag & I Form
Bestilling:  Bogen kan bestilles her

Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^