Kategori: Sundhed

Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Halvdelen vælger sukkerfri

Ifølge en måling som Nielsen Scantrack har udført for Bryggeriforeningen, så var næsten halvdelen af de sodavand, der blev solgt i 2022, sukkerfrie.

En væsentlig årsag til at flere vælger sukkerfri sodavand i stedet for en sodavand sødet med sukker, er formentligt, at den sukkerfrie ikke bidrager til kalorieregnskabet. Samtidig påvirker den sukkerfrie variant ikke blodsukkeret, hvilket ikke kun har betydning for Danmarks 349.000 diabetespatienter, men også for andre, som oplever at koncentrationen og humøret påvirkes af et ustabilt blodsukkerniveau. Der er således nogle helt klare fordele ved at vælge den sukkerfri variant, når man trænger til smagen af sødt.

Sundhedsstyrelsens vurdering af kunstige sødemidler

Men hvad med de sødemidler der anvendes som erstatning for sukkeret. Er de sundhedsmæssigt helt harmløse?

Sukkerfri sodavand og læskedrikke er oftest sødet med aspartam, som ifølge Sundhedsstyrelsen er ”sundhedsmæssigt vurderet og godkendt til brug i fødevarer i Danmark”, og derfor ”anbefales til diabetikere”.

Men som de fleste ved, så har aspartam været anledning til debat gennem årene. På Sundhedsstyrelsens forbrugerside, Sundhed.dk, skriver eksperterne: ”På internettet er der talrige negative omtaler af aspartam med fokus på skadelige og ugunstige effekter, som er knyttet til indtagelse af aspartam. Meget sensationspræget journalistik findes også om emnet.”

Eksperterne forklarer videre: ”Aspartam består kun af 2 aminosyrer, som naturligt findes i en række almindelige sunde fødevarer, og disse aminosyrer er ikke vist at have skadelige effekter”.

Ny forskning om kunstige sødemidler og risikoen for kræft

I samme artikel afviser Sundhedsstyrelsen, at der findes videnskabeligt belæg for at advare mod indtagelsen af Aspartam;

”Der findes ingen videnskabelige studier, der har bevist nogen sammenhæng mellem aspartam og kræft, hårtab, depression, demens, adfærdsforstyrrelser eller nogle af de andre tilstande, som det hævdes på forskellige websteder.”

Men at videnskaben ikke har ”bevist” at aspartam er sundhedsfarligt, afhænger af, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer som ”bevist”.  Fakta er, at der findes adskillige seriøse videnskabelige studier, som indikerer, at der i hvert fald synes at være en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og livsstilssygdomme.

Så sent som i 2022 blev resultatet af et omfattende videnskabeligt studie, som netop skulle belyse hvorvidt der er sammenhæng mellem sødemidler og risikoen for kræft, publiceret i National Library of Medicine.

I undersøgelsen blev mere end 100.000 franskmænd fulgt over en 10-årig periode, og deres diæt og indtag af sødestoffer registreret gennem kostregistreringer. Undersøgelsen tog højde for deltagernes køn, alder og uddannelse samt livsstil, og blandt andet fysisk aktivitet, rygning, body mass index, højde, vægtøgning, diabetes og arvelige kræftsygdomme, samt kostvaner, indtag af alkohol, natrium, mættede fedtsyrer, sukker, frugt og grøntsager, fibre, fuldkornsfødevarer og mejeriprodukter.

På baggrund af disse mange data konkluderede forskerne efterfølgende, at indtag af kunstige sødemidler er forbundet med en øget kræftrisiko, og at denne sammenhæng bør være anledning til en revurdering af EFSA - European Food Safety Authority´s anbefalinger.

Forskere opfordrer til mere forskning

I en uvildig vurdering af forskningsstudiet påpeger andre forskere, at der stadig, trods alle de faktorer, forskerne bag studiet havde taget højde for, kan være andre omstændigheder, der kan have indflydelse på kræftrisikoen. Deres anbefalinger er, ligesom de franske forskeres, at der laves mere forskning på området.

 

Kilder

Vintertræthed: Find energi og glæde i vintermørket med 20 inspirerende tips.
Sundhed
20 inspirerende tips til at øge energi og overskud i vintermørket 

Når dagene bliver kortere, råkolde og regnfulde, kan vinteren føles som en udfordring for de fleste. Selvom det, du oplever, ikke er en decideret vinterdepression, kan de mørke måneder stadig gøre det sværere at finde overskud i hverdagen. Men måske skal der slet ikke så meget til for at finde det…

Læs mere
Vejen til mindre stress og større fokus med mindfulness
Livsstil
Mindfulness: Kunsten at være til stede i nuet 

I en verden præget af krav og præstationspres søger mange mennesker efter en måde at finde deres bedste og mest autentiske jeg. Mindfulness kan være en vej til at opnå balance. Ved at fokusere på nuet og give slip på unødvendige bekymringer kan man skabe ro og mening i livet - selv når omgivelserne…

Læs mere
Sundhed
De digitale mediers paradoks: Fra stimulering til kedsomhed 

Sociale medier og digitale platforme er blevet en central del af hverdagen, hvor mange bruger tid på tankeløs scrolling, seriemaratoner eller hurtige videoer på TikTok. Men hvorfor ender de digitale medier, som tilbyder et væld af underholdningsmuligheder, ofte med at forstærke følelsen af kedsomhed…

Læs mere
Skimmelsvamp: Sådan opdager og forhindrer du skimmelsvamp
Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
Sundhed
Verdens Diabetes Dag: Hvordan Wegovy giver nyt håb til diabetespatienter 

Når Verdens Diabetes Dag markeres den 14. november, er det ikke kun en dag for dem, der lever med diabetes – det er en dag for os alle. Omkring 530 millioner voksne verden over lever med diabetes, hvoraf hele 98 procent har type 2-diabetes. Det betyder, at næsten én ud af ti voksne lever med en…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

Når kulden bider, og forkølelsen lurer, har de fleste af os vores favoritter klar til at tage kampen op: ekstra C-vitamin, et par zinktabletter, en kop kamillete eller måske et skud hvidløg og echinacea. Listen af husråd er lang – men hvor meget hjælper de egentlig?

Læs mere
Lindr dine forkølelsessymptomer med gode råd og lidt selvpleje
Sundhed
Forkølelse lindres bedst med selvforkælelse 

Når man er ramt af forkølelse, så er det tid til at sætte tempoet ned og give kroppen ro. Heldigvis er der masser af små tips og tricks, som både kan lindre symptomerne og fremme følelsen af velvære i processen. Fra dampende kamillete til en god dosis hvile og hygge – her har vi samlet de bedste råd…

Læs mere
Sundhed
Wegovy: Lever kuren op til hypen? 

Wegovy er på alles læber og har allerede hjulpet mange med diabetes og svær overvægt til imponerende vægttab.​​​​​Men selvom behandlingen har vist imponerende resultater, er det, ligesom med anden medicin, fornuftigt at forholde sig nøgternt til både fordele og ulemper, før man begynder på Wegovy.

Læs mere
Sådan vælger du mørk chokolade med høj kvalitet og god smag.
Opskrifter & råvarer
Forbrugerrådet Tænk: Sådan finder du den bedste mørke chokolade 

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk afslører, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen, når det kommer til mørk chokolade.

Testen, der omfatter 11 forskellige mærker med et kakaoindhold mellem 70-72 %, afslører en bred smagsvariation, der primært skyldes forskelle i kakaobønnernes…

Læs mere
Plantebaseret kost er nøglen til bedre sundhed og bæredygtighed
Sundhed
Plantebaseret kost vinder frem – især blandt kvinder 

Flere kvinder vælger at skifte til plantebaseret kost i takt med det stigende fokus på sundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed. En ny amerikansk undersøgelse viser, at denne tendens er markant forskellig mellem kønnene. Mens kvinder i stigende grad vælger en plantebaseret livsstil, forbliver mænds…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^