Kategori: Sundhed

Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Halvdelen vælger sukkerfri

Ifølge en måling som Nielsen Scantrack har udført for Bryggeriforeningen, så var næsten halvdelen af de sodavand, der blev solgt i 2022, sukkerfrie.

En væsentlig årsag til at flere vælger sukkerfri sodavand i stedet for en sodavand sødet med sukker, er formentligt, at den sukkerfrie ikke bidrager til kalorieregnskabet. Samtidig påvirker den sukkerfrie variant ikke blodsukkeret, hvilket ikke kun har betydning for Danmarks 349.000 diabetespatienter, men også for andre, som oplever at koncentrationen og humøret påvirkes af et ustabilt blodsukkerniveau. Der er således nogle helt klare fordele ved at vælge den sukkerfri variant, når man trænger til smagen af sødt.

Sundhedsstyrelsens vurdering af kunstige sødemidler

Men hvad med de sødemidler der anvendes som erstatning for sukkeret. Er de sundhedsmæssigt helt harmløse?

Sukkerfri sodavand og læskedrikke er oftest sødet med aspartam, som ifølge Sundhedsstyrelsen er ”sundhedsmæssigt vurderet og godkendt til brug i fødevarer i Danmark”, og derfor ”anbefales til diabetikere”.

Men som de fleste ved, så har aspartam været anledning til debat gennem årene. På Sundhedsstyrelsens forbrugerside, Sundhed.dk, skriver eksperterne: ”På internettet er der talrige negative omtaler af aspartam med fokus på skadelige og ugunstige effekter, som er knyttet til indtagelse af aspartam. Meget sensationspræget journalistik findes også om emnet.”

Eksperterne forklarer videre: ”Aspartam består kun af 2 aminosyrer, som naturligt findes i en række almindelige sunde fødevarer, og disse aminosyrer er ikke vist at have skadelige effekter”.

Ny forskning om kunstige sødemidler og risikoen for kræft

I samme artikel afviser Sundhedsstyrelsen, at der findes videnskabeligt belæg for at advare mod indtagelsen af Aspartam;

”Der findes ingen videnskabelige studier, der har bevist nogen sammenhæng mellem aspartam og kræft, hårtab, depression, demens, adfærdsforstyrrelser eller nogle af de andre tilstande, som det hævdes på forskellige websteder.”

Men at videnskaben ikke har ”bevist” at aspartam er sundhedsfarligt, afhænger af, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer som ”bevist”.  Fakta er, at der findes adskillige seriøse videnskabelige studier, som indikerer, at der i hvert fald synes at være en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og livsstilssygdomme.

Så sent som i 2022 blev resultatet af et omfattende videnskabeligt studie, som netop skulle belyse hvorvidt der er sammenhæng mellem sødemidler og risikoen for kræft, publiceret i National Library of Medicine.

I undersøgelsen blev mere end 100.000 franskmænd fulgt over en 10-årig periode, og deres diæt og indtag af sødestoffer registreret gennem kostregistreringer. Undersøgelsen tog højde for deltagernes køn, alder og uddannelse samt livsstil, og blandt andet fysisk aktivitet, rygning, body mass index, højde, vægtøgning, diabetes og arvelige kræftsygdomme, samt kostvaner, indtag af alkohol, natrium, mættede fedtsyrer, sukker, frugt og grøntsager, fibre, fuldkornsfødevarer og mejeriprodukter.

På baggrund af disse mange data konkluderede forskerne efterfølgende, at indtag af kunstige sødemidler er forbundet med en øget kræftrisiko, og at denne sammenhæng bør være anledning til en revurdering af EFSA - European Food Safety Authority´s anbefalinger.

Forskere opfordrer til mere forskning

I en uvildig vurdering af forskningsstudiet påpeger andre forskere, at der stadig, trods alle de faktorer, forskerne bag studiet havde taget højde for, kan være andre omstændigheder, der kan have indflydelse på kræftrisikoen. Deres anbefalinger er, ligesom de franske forskeres, at der laves mere forskning på området.

 

Kilder

Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Undgå tømmermænd: Reflekter over dine drikkevaner med vores nye kampagne.
Job & karriere
Dansk alkoholkultur: Et enkelt glas er sjældent nok – hele flasken tømmes 

Det er surt at bruge en hel søndag på tømmermænd og ærgrelser over, at man endnu engang fik for meget indenbords. Det kan næsten få en til at fortryde, hvad der ellers var en hyggelig aften, mener mange danskere. En ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 65 procent af voksne…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^