Kategori: Sundhed

Tager du kosttilsskud?

Tager du kosttilsskud? 

Tager du et dagligt kosttilskud, så er du ikke alene. Fødevarestyrelsen vurderer at 6 ud af 10 danskere indtager kosttilskud. Men er der overhoved nogen grund til at tage kosttilskud?

Af: Marija Langwagen, Natasja Gorski & Kathrine Holmegaard



"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen.


Kosttilskud populært, men virker det?
Kosttilskud er populært! Hvis man googler kosttilskud dukker der ikke mindre end 250.000 sider op om emnet, og det giver et meget godt billede af, hvor udbredt kosttilskud er i dag. Et hvert supermarked med respekt for sig selv, har hylder der bugner af kosttilskud, og Fødevarestyrelsen vurderer at branchen omsætter årligt for mellem 2 og 3 milliarder kroner.
Undersøgelser viser at 6 ud af 10 danskere dagligt indtager kosttilskud. Men hvad er det, der gør, at så mange af os føler det er nødvendigt med et kosttilskud?
Her får du fakta om kosttilskud, om forskellen mellem kosttilskud og naturlægemiddeler, og hvorvidt kosttilskud helbreder og forebygger.

Hvad er kosttilskud?
Ifølge Fødevarestyrelsen dækker kosttilskud over en lang række forskellige produkter, der supplerer den normale kost. Begrebet kosttilskud dækker både over de klassiske vitamin- og mineralpiller, som vi alle er velkendt med, men også produkter, som fiskeolie og hvidløgspiller. Til fælles har de det, at alle kosttilskud skal indeholde vitaminer, mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

Kan kosttilskud forebygge eller helbrede?
Nej, kosttilskud kan hverken forebygge eller helbrede, uanset hvad producenterne giver udtryk for.
Der findes mange forskellige meninger om kosttilskud, ikke mindst fordi det kan være svært at finde uddybende information om producenternes hensigt med de enkelte produkters formål og effekt. I Danmark er der nemlig yderst restriktive regler omkring markedsføring af kosttilskud, og producenterne må ikke reklamere for et produkts virkning, med mindre der foreligger videnskablig bevis for produktets virkning.

Hvad er forskellen på kosttilskud og naturlægemiddel?
Det kan være svært at skelne mellem kosttilskud og naturlægemidler. Men der er væsentlig forskel. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, mens Naturlægemidler er produkter med tilsatte vitaminer eller mineraler, hvis indhold ligger over de fastsatte lægemiddelgrænser. Naturlægemidler hører under og godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og sælges i modsætning til kosttilskud, som havende en dokumenteret forebyggende eller helbredende effekt.

Hvem har brug for kosttilskud?
"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen. Kosttilskud anbefales til dig, der befinder dig i en særlig situation, som f.eks. gravide, småt spisende, ældre og fejlernærede. Det anbefales dog alle at supplere kosten med en multivitamin- mineralpille i vinterhalvåret, da det kan være svært at få den tilstrækkelige mængde D-vitamin gennem kosten.

Er der dokumenteret virkning ved kosttilskud?
Mange kosttilskud bliver solgt på baggrund af en formodet effekt, men uden at der foreligger nogen egentlig videnskabelig dokumentation for virkningen. "I årevis har man for eksempel troet, at et tilskud af antioxidanter kan forbygge kræft, men forskerne har ikke fundet dokumentation for, at antioxidant-tilskud forebygger kræft" lyder det fra Else Molander.

Er kosttilskud farlige?
I Danmark er det virksomhedens ansvar, at sørge for at de kosttilskud, som virksomheden ønsker at markedsføre, er lovlige og ikke farlige. Men marked for kosttilskud er lukrativt, og Fødevarestyrelsen støder løbende på vildledende markedsføring af kosttilskud, og markedsføring af produkter, som kan være direkte sundhedsskadelige.
"Der markedsføres fra tid til anden produkter som er dissideret farlige. Når vi i vores stikprøvekontrol støder på disse produkter, udsender vi advarsler og gør hvad vi kan for at få fjernet fra marked", siger Else Molander og henviser blandt andet til slankemidler indeholdende efedrin, hvilket kan forårsage akut hjertesvigt.

Er der nogen kontrol af produkter købt i udlandet?
Via internettet har forbrugeren adgang til at købe kosttilskud i udlandet, hvilket den danske fødevarestyrelse på ingen måde kan kontrollere. "Vi samarbejder, i det omfang det er muligt, med sundhedsmyndighederne i andre lande, men det er desværre begrænset hvad vi kan gøre, når danske forbrugere køber ulovlige eller sundhedsskadelige produkter i udlandet", siger Else Molander og henstiller til, at man som forbruger undersøger hvorvidt produktet, man påtænker at købe i udlandet, også forhandles i Danmark.

Få mere information om kosttilskud på <link https: www.altomkost.dk kosttilskud forside.htm _self> Fødevarestyrelsens hjemmeside >>


Kilde: Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, altomkost.dk, ViFab - Videns- og forskningscenter for alternativ behandling

Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^