Af: Marija Langwagen, Natasja Gorski & Kathrine Holmegaard
"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen.
Kosttilskud populært, men virker det?
Kosttilskud er populært! Hvis man googler kosttilskud dukker der ikke mindre end 250.000 sider op om emnet, og det giver et meget godt billede af, hvor udbredt kosttilskud er i dag. Et hvert supermarked med respekt for sig selv, har hylder der bugner af kosttilskud, og Fødevarestyrelsen vurderer at branchen omsætter årligt for mellem 2 og 3 milliarder kroner.
Undersøgelser viser at 6 ud af 10 danskere dagligt indtager kosttilskud. Men hvad er det, der gør, at så mange af os føler det er nødvendigt med et kosttilskud?
Her får du fakta om kosttilskud, om forskellen mellem kosttilskud og naturlægemiddeler, og hvorvidt kosttilskud helbreder og forebygger.
Hvad er kosttilskud?
Ifølge Fødevarestyrelsen dækker kosttilskud over en lang række forskellige produkter, der supplerer den normale kost. Begrebet kosttilskud dækker både over de klassiske vitamin- og mineralpiller, som vi alle er velkendt med, men også produkter, som fiskeolie og hvidløgspiller. Til fælles har de det, at alle kosttilskud skal indeholde vitaminer, mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.
Kan kosttilskud forebygge eller helbrede?
Nej, kosttilskud kan hverken forebygge eller helbrede, uanset hvad producenterne giver udtryk for.
Der findes mange forskellige meninger om kosttilskud, ikke mindst fordi det kan være svært at finde uddybende information om producenternes hensigt med de enkelte produkters formål og effekt. I Danmark er der nemlig yderst restriktive regler omkring markedsføring af kosttilskud, og producenterne må ikke reklamere for et produkts virkning, med mindre der foreligger videnskablig bevis for produktets virkning.
Hvad er forskellen på kosttilskud og naturlægemiddel?
Det kan være svært at skelne mellem kosttilskud og naturlægemidler. Men der er væsentlig forskel. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, mens Naturlægemidler er produkter med tilsatte vitaminer eller mineraler, hvis indhold ligger over de fastsatte lægemiddelgrænser. Naturlægemidler hører under og godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og sælges i modsætning til kosttilskud, som havende en dokumenteret forebyggende eller helbredende effekt.
Hvem har brug for kosttilskud?
"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen. Kosttilskud anbefales til dig, der befinder dig i en særlig situation, som f.eks. gravide, småt spisende, ældre og fejlernærede. Det anbefales dog alle at supplere kosten med en multivitamin- mineralpille i vinterhalvåret, da det kan være svært at få den tilstrækkelige mængde D-vitamin gennem kosten.
Er der dokumenteret virkning ved kosttilskud?
Mange kosttilskud bliver solgt på baggrund af en formodet effekt, men uden at der foreligger nogen egentlig videnskabelig dokumentation for virkningen. "I årevis har man for eksempel troet, at et tilskud af antioxidanter kan forbygge kræft, men forskerne har ikke fundet dokumentation for, at antioxidant-tilskud forebygger kræft" lyder det fra Else Molander.
Er kosttilskud farlige?
I Danmark er det virksomhedens ansvar, at sørge for at de kosttilskud, som virksomheden ønsker at markedsføre, er lovlige og ikke farlige. Men marked for kosttilskud er lukrativt, og Fødevarestyrelsen støder løbende på vildledende markedsføring af kosttilskud, og markedsføring af produkter, som kan være direkte sundhedsskadelige.
"Der markedsføres fra tid til anden produkter som er dissideret farlige. Når vi i vores stikprøvekontrol støder på disse produkter, udsender vi advarsler og gør hvad vi kan for at få fjernet fra marked", siger Else Molander og henviser blandt andet til slankemidler indeholdende efedrin, hvilket kan forårsage akut hjertesvigt.
Er der nogen kontrol af produkter købt i udlandet?
Via internettet har forbrugeren adgang til at købe kosttilskud i udlandet, hvilket den danske fødevarestyrelse på ingen måde kan kontrollere. "Vi samarbejder, i det omfang det er muligt, med sundhedsmyndighederne i andre lande, men det er desværre begrænset hvad vi kan gøre, når danske forbrugere køber ulovlige eller sundhedsskadelige produkter i udlandet", siger Else Molander og henstiller til, at man som forbruger undersøger hvorvidt produktet, man påtænker at købe i udlandet, også forhandles i Danmark.
Få mere information om kosttilskud på <link https: www.altomkost.dk kosttilskud forside.htm _self> Fødevarestyrelsens hjemmeside >>
Kilde: Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, altomkost.dk, ViFab - Videns- og forskningscenter for alternativ behandling