Kategori: Sundhed

Tager du kosttilsskud?

Tager du kosttilsskud? 

Tager du et dagligt kosttilskud, så er du ikke alene. Fødevarestyrelsen vurderer at 6 ud af 10 danskere indtager kosttilskud. Men er der overhoved nogen grund til at tage kosttilskud?

Af: Marija Langwagen, Natasja Gorski & Kathrine Holmegaard



"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen.


Kosttilskud populært, men virker det?
Kosttilskud er populært! Hvis man googler kosttilskud dukker der ikke mindre end 250.000 sider op om emnet, og det giver et meget godt billede af, hvor udbredt kosttilskud er i dag. Et hvert supermarked med respekt for sig selv, har hylder der bugner af kosttilskud, og Fødevarestyrelsen vurderer at branchen omsætter årligt for mellem 2 og 3 milliarder kroner.
Undersøgelser viser at 6 ud af 10 danskere dagligt indtager kosttilskud. Men hvad er det, der gør, at så mange af os føler det er nødvendigt med et kosttilskud?
Her får du fakta om kosttilskud, om forskellen mellem kosttilskud og naturlægemiddeler, og hvorvidt kosttilskud helbreder og forebygger.

Hvad er kosttilskud?
Ifølge Fødevarestyrelsen dækker kosttilskud over en lang række forskellige produkter, der supplerer den normale kost. Begrebet kosttilskud dækker både over de klassiske vitamin- og mineralpiller, som vi alle er velkendt med, men også produkter, som fiskeolie og hvidløgspiller. Til fælles har de det, at alle kosttilskud skal indeholde vitaminer, mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning.

Kan kosttilskud forebygge eller helbrede?
Nej, kosttilskud kan hverken forebygge eller helbrede, uanset hvad producenterne giver udtryk for.
Der findes mange forskellige meninger om kosttilskud, ikke mindst fordi det kan være svært at finde uddybende information om producenternes hensigt med de enkelte produkters formål og effekt. I Danmark er der nemlig yderst restriktive regler omkring markedsføring af kosttilskud, og producenterne må ikke reklamere for et produkts virkning, med mindre der foreligger videnskablig bevis for produktets virkning.

Hvad er forskellen på kosttilskud og naturlægemiddel?
Det kan være svært at skelne mellem kosttilskud og naturlægemidler. Men der er væsentlig forskel. Kosttilskud hører under Fødevarestyrelsen, mens Naturlægemidler er produkter med tilsatte vitaminer eller mineraler, hvis indhold ligger over de fastsatte lægemiddelgrænser. Naturlægemidler hører under og godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og sælges i modsætning til kosttilskud, som havende en dokumenteret forebyggende eller helbredende effekt.

Hvem har brug for kosttilskud?
"Vi anbefaler ikke, at man tager kosttilskud, med mindre man lider af dissideret vitaminmangel," udtaler Else Molander, kontorchef hos Fødevarestyrelsen. Kosttilskud anbefales til dig, der befinder dig i en særlig situation, som f.eks. gravide, småt spisende, ældre og fejlernærede. Det anbefales dog alle at supplere kosten med en multivitamin- mineralpille i vinterhalvåret, da det kan være svært at få den tilstrækkelige mængde D-vitamin gennem kosten.

Er der dokumenteret virkning ved kosttilskud?
Mange kosttilskud bliver solgt på baggrund af en formodet effekt, men uden at der foreligger nogen egentlig videnskabelig dokumentation for virkningen. "I årevis har man for eksempel troet, at et tilskud af antioxidanter kan forbygge kræft, men forskerne har ikke fundet dokumentation for, at antioxidant-tilskud forebygger kræft" lyder det fra Else Molander.

Er kosttilskud farlige?
I Danmark er det virksomhedens ansvar, at sørge for at de kosttilskud, som virksomheden ønsker at markedsføre, er lovlige og ikke farlige. Men marked for kosttilskud er lukrativt, og Fødevarestyrelsen støder løbende på vildledende markedsføring af kosttilskud, og markedsføring af produkter, som kan være direkte sundhedsskadelige.
"Der markedsføres fra tid til anden produkter som er dissideret farlige. Når vi i vores stikprøvekontrol støder på disse produkter, udsender vi advarsler og gør hvad vi kan for at få fjernet fra marked", siger Else Molander og henviser blandt andet til slankemidler indeholdende efedrin, hvilket kan forårsage akut hjertesvigt.

Er der nogen kontrol af produkter købt i udlandet?
Via internettet har forbrugeren adgang til at købe kosttilskud i udlandet, hvilket den danske fødevarestyrelse på ingen måde kan kontrollere. "Vi samarbejder, i det omfang det er muligt, med sundhedsmyndighederne i andre lande, men det er desværre begrænset hvad vi kan gøre, når danske forbrugere køber ulovlige eller sundhedsskadelige produkter i udlandet", siger Else Molander og henstiller til, at man som forbruger undersøger hvorvidt produktet, man påtænker at købe i udlandet, også forhandles i Danmark.

Få mere information om kosttilskud på <link https: www.altomkost.dk kosttilskud forside.htm _self> Fødevarestyrelsens hjemmeside >>


Kilde: Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, altomkost.dk, ViFab - Videns- og forskningscenter for alternativ behandling

Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Undgå tømmermænd: Reflekter over dine drikkevaner med vores nye kampagne.
Job & karriere
Dansk alkoholkultur: Et enkelt glas er sjældent nok – hele flasken tømmes 

Det er surt at bruge en hel søndag på tømmermænd og ærgrelser over, at man endnu engang fik for meget indenbords. Det kan næsten få en til at fortryde, hvad der ellers var en hyggelig aften, mener mange danskere. En ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 65 procent af voksne…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^