Kategori: Sundhed

Op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer. Mange tyer til sovemedicin, men ofte kan problemerne afhjælpes ved at ændre lidt på sovevanerne.

Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og stress.

Hvor meget søvn har man brug for?

For at fungere optimalt om dagen, behøver de fleste voksne ca. 8 timers sammenhængende god søvn om natten. Der er dog nogle der kan klare sig med mindre, somme tider ned til 5½ - 6 timer, mens andre behøver 9 - 10 timer.

Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis kvaliteten af den søvn man får er for dårlig, kan symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress forstærkes. Immunforsvaret kan forringes og medføre øget forekomst af lettere infektioner. En god søvn er således vigtig for at vi mennesker kan fungere optimalt. Lider du af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af lidt planlægning, lidt tålmodighed og ændring af vaner.

Tips til en god nats søvn

  1. Sørg for at have en god seng som passer dig størrelsesmæssigt. Sørg for en god madras, en rar åndbar dyne, bomuldslinned og behageligt løstsiddende nattøj.

  2. Dit soveværelset skal have en passende temperatur - ikke for varmt og ikke for tørt.

  3. Hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være fordi du af vane ikke forbinder det at ligge i sengen med nødvendigvis at sove. Vend dig til, at sengen kun bruges til søvn og sex, og undlad læsning, tv og andre aktiviteter når du ligger i din seng.

  4. Det samme gælder, hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs en bog. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

  5. Skyldes søvnløsheden bekymringer eller stresstanker, er det en god ide at 'lægge tankerne fra sig' ved at skrive dem ned.

  6. Styrk dit indre ur. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider og stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage, det styrker kroppens indre ur.

  7. Det kan være svært at finde den indre ro hvis adrenalinen pumper rundt i kroppen. Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du vil lægge dig. Læg hellere træningen et par timer inden du planlægger at gå i seng.

  8. Undgå de store måltider inden du går i seng.

  9. Undgå koffeinholdige drikke og vitaminer inden du går i seng.

  10. Hvis du er sulten ved sengetid, så tag et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

  11. Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

  12. Få ro på krop og sind gennem meditation inden sengetid

Sådan abstraherer du fra stresstanker og tankemylder

  1. Tæl baglæns: Start med 100, og træk 7 fra til du når 2.

  2. Brug alfabetet: Tænk på 5 landenavne, der starter med bogstavet A, derefter B osv.

  3. Få ro på dit åndedræt: Brug fx 4-7-8-vejrtrækning: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til fire inde i dig selv. Hold vejret og tæl til syv. Ånd helt ud gennem munden, mens du tæller til otte. Eller brug vekselåndedræt.
Sundhed
Havregryn: Den naturlige konkurrent til populære lægemidler mod overvægt og fedme 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^