Kategori: Sundhed

Op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer. Mange tyer til sovemedicin, men ofte kan problemerne afhjælpes ved at ændre lidt på sovevanerne.

Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og stress.

Hvor meget søvn har man brug for?

For at fungere optimalt om dagen, behøver de fleste voksne ca. 8 timers sammenhængende god søvn om natten. Der er dog nogle der kan klare sig med mindre, somme tider ned til 5½ - 6 timer, mens andre behøver 9 - 10 timer.

Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis kvaliteten af den søvn man får er for dårlig, kan symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress forstærkes. Immunforsvaret kan forringes og medføre øget forekomst af lettere infektioner. En god søvn er således vigtig for at vi mennesker kan fungere optimalt. Lider du af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af lidt planlægning, lidt tålmodighed og ændring af vaner.

Tips til en god nats søvn

 1. Sørg for at have en god seng som passer dig størrelsesmæssigt. Sørg for en god madras, en rar åndbar dyne, bomuldslinned og behageligt løstsiddende nattøj.

 2. Dit soveværelset skal have en passende temperatur - ikke for varmt og ikke for tørt.

 3. Hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være fordi du af vane ikke forbinder det at ligge i sengen med nødvendigvis at sove. Vend dig til, at sengen kun bruges til søvn og sex, og undlad læsning, tv og andre aktiviteter når du ligger i din seng.

 4. Det samme gælder, hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs en bog. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

 5. Skyldes søvnløsheden bekymringer eller stresstanker, er det en god ide at 'lægge tankerne fra sig' ved at skrive dem ned.

 6. Styrk dit indre ur. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider og stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage, det styrker kroppens indre ur.

 7. Det kan være svært at finde den indre ro hvis adrenalinen pumper rundt i kroppen. Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du vil lægge dig. Læg hellere træningen et par timer inden du planlægger at gå i seng.

 8. Undgå de store måltider inden du går i seng.

 9. Undgå koffeinholdige drikke og vitaminer inden du går i seng.

 10. Hvis du er sulten ved sengetid, så tag et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

 11. Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

 12. Få ro på krop og sind gennem meditation inden sengetid

Sådan abstraherer du fra stresstanker og tankemylder

 1. Tæl baglæns: Start med 100, og træk 7 fra til du når 2.

 2. Brug alfabetet: Tænk på 5 landenavne, der starter med bogstavet A, derefter B osv.

 3. Få ro på dit åndedræt: Brug fx 4-7-8-vejrtrækning: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til fire inde i dig selv. Hold vejret og tæl til syv. Ånd helt ud gennem munden, mens du tæller til otte. Eller brug vekselåndedræt.
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^