På grund af sommervarmen er der konstateret en forhøjet forekomst af bakterier i de danske farvande. Derfor udsender Fødevarestyrelsen en række råd til tilberedning og stegning af fisk og skaldyr.
Bakterien (Vibrio Vulnificus) kan i sjældne tilfælde give sårinfektioner og blodforgiftning hos mennesker, fx. i forbindelse med rensning og filetering af fisk. Spiser man fisk eller skaldyr med et højt indhold af bakterien uden at koge eller gennemstege den, kan man få kraftig diarré.
Bakterien trives godt ved temperaturer over 20 grader, og på grund af sommervarmen er koncentrationen netop nu forhøjet. Derfor skal man være ekstra omhyggelig med hygiejnen:
● Spis ikke rå fisk og skaldyr - fx muslinger og østers – som du selv fanger.
● Det er vigtigt at vaske hænder grundigt dvs. gnubbe og skrubbe dem, efter man har rørt ved fisk.
● Skærebræt og kniv skal vaskes grundigt af – evt. overhældes med kogende vand.
● Hvis man har sår på hænderne og renser fisk, anbefales det at bruge handsker, og det ekstra vigtigt at vaske hænder efterfølgende og evt. desinficere såret.
● Det frarådes private at fremstille sushi af fisk, man selv har fanget.
● Gennemsteg fisken. Bakterien dræbes ved varmebehandling. Derfor er der ingen risiko ved at spise fisken, når den er stegt eller kogt.
Hvis man får diarre, tegn på infektion eller høj feber efter kontakt med rå fisk og skaldyr, skal man søge læge hurtigt.