Kategori: Sundhed

Hovedpine ved menstruationer?

Hovedpine ved menstruationer? 

Kvinders migræne kan hænge sammen med menstruation

- Prisvindende hovedpine-app opgraderer derfor nu med cyklus-funktion ...


Migræne optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd og kan hænge sammen med menstruationscyklus. Den præcise sammenhæng kan dog være svært at fastslå, og det påvirker behandlingen, fortæller læge på Dansk Hovedpine Center. Derfor er det godt nyt, når den populære app "Min Hovedpine", der for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”, nu opgraderes med en ny menstruationscyklusfunktion. App’en er udviklet med det formål at hjælpe både læger og personer med hovedpine til at få overblik over hovedpinemønstre og behandlingen.

Migræne hos kvinder følger ofte cyklus
Mere end 500.000 danskere lider af migræne , og sygdommen optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det skyldes sandsynligvis den forskydning i den hormonelle balance, som finder sted i løbet af kvinders menstruationscyklus. Omkring halvdelen af alle kvindelige migrænikere kan opleve en forværring i deres hovedpineanfald ved menstruation. Heraf har ca. 10 pct. udelukkende migræneanfald i forbindelse med deres menstruation, mens resten også kan opleve migræneanfald på andre tidspunkter af måneden.
Det kan dog være svært at afgøre, om det er menstruel migræne, og derfor kan det tage tid at finde frem til den rette behandling, fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital:
”Vi véd at forekomsten af migræne ofte hænger sammen med menstruationscyklus, men ofte kan det være svært at fastslå den præcise sammenhæng. Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den enkelte patient har ren menstruationsmigræne eller om der er tale om menstruations-relaterede hovedpiner, hvilket har indflydelse på vores anbefalinger for behandling. Det kan vi nu få et klarere billede af, med "Min Hovedpine"-app’ens nye menstruationsfunktion.”

Hovedpine-app hjælper med at kortlægge menstruationsmigræne
App’en "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, blev lanceret i starten af 2013, som en digital hovedpinedagbog, der kan give et overblik over hovedpinemønstre, triggere og behandlingen. Mere end 30.000 danskere har indtil videre downloadet app’en, som for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”.
Nu lanceres en opgraderet version 2 med nye indstillinger og funktioner, som gør det muligt at få et bedre overblik over sammenhængen mellem menstruationscyklus og hovedpineanfald.
Den nye cyklus-funktion vil kunne hjælpe lægerne til hurtigere at finde frem til den rette behandling for den enkelte kvinde, som døjer med hovedpine i forbindelse med menstruationen, fortæller Troels Wienecke, som lige fra app’en lancering har været varm fortaler for det digitale værktøj:
”Hovedpine-app’en har gjort det nemmere, for de som lider af hovedpine og migræne, at registrere detaljer om deres hovedpine. Det er en stor hjælp for behandlingen, at vi kan få et overblik over patientens hovedpine og tidligere behandlinger. Med de opsummerende rapporter over patientens registreringer, som man kan udtrække fra app’en, kan man få et overblik og arbejde videre der fra,” fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

Nye funktioner giver bedre indblik
I den nye version af ’Min Hovedpine’ kan app’en indstilles til at vise en menstruationscyklus, der er tilpasset til brugerens egen cyklus. I kalenderen vises første menstruationsdag samt to dage før og efter, som er de dage, der er afgørende i forhold til menstruationsmigræne. I rapportfunktionen opsummeres hovedpine i forbindelse med menstruation særskilt, hvilket gør det lettere at finde en sammenhæng mellem hovedpine og menstruation.

Gitte lider af migræne
Gitte er 30 år, bor i Rødovre, er sosu-hjælper og alene-mor til to små piger på tre og seks år. Gitte lider af migræne flere gange om måneden, og hver gang menstruationen nærmer sig begynder hun, at forberede sig på et anfald:
”Et anfald kan sagtens vare i flere dage, og hvis jeg ikke når at tage min medicin i tide, er jeg nødt til at gå i seng for nedrullede gardiner. Men selvom migrænen er en del af mit liv, har jeg besluttet, at den ikke skal styre mit liv. Med en travl hverdag har jeg slet ikke tid til at være sengeliggende, og som mor til to små piger er det simpelthen bare heller ikke en mulighed at lukke ned for det hele på grund af migræne.”
Gittes anfaldsmedicin hjælper som regel, men hun har aldrig fået udfyldt en hovedpinedagbog, der kunne hjælpe med at kortlægge den rigtige sammenhæng mellem hendes migræneanfald og hendes menstruationer. Det kan den nye app hjælpe med at få overblik over og dermed danne udgangspunkt for en god dialog med lægen om den rette behandling.

Det er muligt at læse mere om app’en på <link https: www.minhovedpine.dk _blank> Minhovedpine.dk
Den kan downloades <link https: itunes.apple.com dk app min-hovedpine _blank> iTunes og <link https: play.google.com store apps _blank> Google Play.

Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^