Kategori: Sundhed

Nyt studie bekræfter: Kost med færre kulhydrater og mere protein og fedt påvirker fedtforbrændingen og stabiliserer blodsukkeret.

KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes blandt andet af diætformens store popularitet og udbredelse, der de senere år har fået KETO til at fremstå som noget nær en mirakelkur.

Nyt videnskabeligt studie belyser diæts effekt på fedtstofskifte og blodsukker

At KETO-diæt er effektiv når det gælder vægttab, er der ingen tvivl om. Til gengæld har der hersket nogen usikkerhed om, hvordan og i hvilket omfang diæten påvirker helbredet generelt.

Et netop offentliggjort videnskabeligt studie, gennemført af forskere fra blandt andet Bispebjerg Hospital, har undersøgt hvordan en diæt, jf. KETO-diætens principper, påvirker mennesker med type 2-diabetes. Her har man kunne konstatere, at kostomlægning til en diæt med færre kulhydrater og mere protein og fedt, kan have positiv helbredsmæssig indflydelse også på områder udover et eventuelt vægttab.

Forskerne kan således konkludere, at diæten ikke kun kan have en gunstig virkning på fedtforbrænding, men også på kroppens evne til at regulere blodsukkeret. Og netop diætens indflydelse på blodsukkerbalancen, harmonerer med hvad mange på KETO-diæt oplever, nemlig at KETO-diæten bidrager til følelsen af overskud og et stabilt energiniveau.

Slankekur uden træthed og sultfølelse

Mens slankekure normalt er forbundet en overvældende følelse af sult, træthed og manglende energi, så oplever mange, at KETO-diæt i stedet bidrager til øget energi og overskud, siger kostrådgiver og forfatter til bogen ’Keto’, Jane Faerber. Hun forklarer, at den øgede fedtforbrænding og regulering af appetitten, som diæten naturligt medfører, betyder at flere har succes med at opnå et vægttab.

”KETO har efter min mening den store fordel, at den effektivt nedsætter appetitten. Nogle mister appetitten fuldstændigt og kan glemme at spise i lange perioder ad gangen, mens andre bare oplever en mild appetitdæmpende virkning. Da kroppen kører på fedtforbrænding, forsvinder følelsen af at ‘gå sukkerkold’, hvis man ikke spiser hver 3. time, da kroppen i stedet nemt og ubesværet mobiliserer energi fra kroppens egne fedtlagre”.

KETO som en del af livsstilen

Ifølge Jane Faerber, så kan KETO diæten beskrives som den særlige kostsammensætning, der, på grund af det minimale indtag af kulhydrater, får kroppen i en tilstand, hvor den tvinges til at trække på fedtreserverne.

”Diæten får kroppen til at skifte til en metabolisk tilstand, der kaldes ketose, hvor kroppen bruger fedt og såkaldte ketonstoffer som primært brændstof. Ketonstoffer er et biprodukt af fedtforbrændingen og de fungerer glimrende som energikilde for de fleste af kroppens celler og organer og endda for hjernen, der ellers er meget glukosekrævende” siger Jane Faerber.

At bruge KETO-diætens principper for at opnå vægttab, er ingen lyn kur. Til gengæld ved de fleste, der har et ønske om at tabe sig, at kure der hurtigt giver stort vægttab, sjældent holder.

KETO i praksis

Det er individuelt, hvor lang tid der går, før kroppen begynder at bruge fedt og ketonstoffer som primær energikilde. Ved at følge Madbandittens begynderguide til KETO, vil kroppen allerede i løbet af en uges tid nå tilstanden ketose.

I løbet af de efterfølgende uger, vil kroppen langsomt øge fedtforbrændingen ved at optimere udvalgte hormoner og enzymer. Hvor lang tid det varer før fedtforbrændingen kører optimalt, er individuelt, men ifølge Jane Faerber sker processen gradvist over 2-6 uger, og afhænger bl.a. af kroppens metaboliske fleksibilitet.

Ønsker man at forblive i ketose for at opnå yderligere vægttab, så gælder det først og fremmest om fortsat at indtage max 20-30 g kulhydrat om dagen.
”Dette er den vigtigste og mest ufravigelige regel” siger Jane Faerber, som erkender, at det i hverdagen kræver en indsats at skulle sammensætte en sund og varieret kost, når man samtidig kun har ganske få kulhydrater til rådighed. Derfor har hun skrevet bogen ’KETO’, som både nøje beskriver KETO-diætens principper, men også håndgribelige råd til KETO i praksis som portionsstørrelser og fordeling af kulhydrat, protein og fedt samt ernæringsberegnede opskrifter med få kulhydrater.

KETO-diet er godt for mange, men ikke alle 

At følge KETO-diætens principper og vente på, at kroppen omstiller sig, kræver en vis portion tålmodighed og vilje. Derfor er KETO-diæt ikke velegnet til alle, siger Jane Faerber, som opfordrer til, at man grundigt studerer KETO-diætens principper, så man går helhjertet ind i kostomlægningen.  

”Det giver ingen mening at bede sin krop lave så store ændringer i måden, den omsætter energi, hvis man ikke er interesseret i en eller anden grad af low carb livsstil på den lange bane. Kan man ikke undvære brød, pasta og sukker som en del af livsstilen, så foreslår jeg, at man finder en anden metode til at gå ned i vægt. Der findes mange veje til Rom, og Keto er ikke for alle” siger Jane Faerber.

Når man spiser jf. KETO-diæten, er man aldrig sulten. Derfor fylder trangen til mad og tanker om mad meget lidt i ens bevidsthed. Mad falder således lidt i baggrunden, og man slipper for at føle sig styret af maden, hvilket ofte er en udfordring for mennesker med vægtproblemer.

”At kunne gå mange timer uden at spise eller at kunne springe måltider over uden at blive utilpas, træt eller få nedsat kognitionsevne er noget, som mange oplever som en kæmpe frihed” fortæller Jane Faerber.

Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^