Migræne optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd og kan hænge sammen med menstruationscyklus. Den præcise sammenhæng kan dog være svært at fastslå, og det påvirker behandlingen, fortæller læge på Dansk Hovedpine Center. Derfor er det godt nyt, når den populære app "Min Hovedpine", der for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”, nu opgraderes med en ny menstruationscyklusfunktion. App’en er udviklet med det formål at hjælpe både læger og personer med hovedpine til at få overblik over hovedpinemønstre og behandlingen.
Migræne hos kvinder følger ofte cyklus
Mere end 500.000 danskere lider af migræne , og sygdommen optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det skyldes sandsynligvis den forskydning i den hormonelle balance, som finder sted i løbet af kvinders menstruationscyklus. Omkring halvdelen af alle kvindelige migrænikere kan opleve en forværring i deres hovedpineanfald ved menstruation. Heraf har ca. 10 pct. udelukkende migræneanfald i forbindelse med deres menstruation, mens resten også kan opleve migræneanfald på andre tidspunkter af måneden.
Det kan dog være svært at afgøre, om det er menstruel migræne, og derfor kan det tage tid at finde frem til den rette behandling, fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital:
”Vi véd at forekomsten af migræne ofte hænger sammen med menstruationscyklus, men ofte kan det være svært at fastslå den præcise sammenhæng. Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den enkelte patient har ren menstruationsmigræne eller om der er tale om menstruations-relaterede hovedpiner, hvilket har indflydelse på vores anbefalinger for behandling. Det kan vi nu få et klarere billede af, med "Min Hovedpine"-app’ens nye menstruationsfunktion.”
Hovedpine-app hjælper med at kortlægge menstruationsmigræne
App’en "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, blev lanceret i starten af 2013, som en digital hovedpinedagbog, der kan give et overblik over hovedpinemønstre, triggere og behandlingen. Mere end 30.000 danskere har indtil videre downloadet app’en, som for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”.
Nu lanceres en opgraderet version 2 med nye indstillinger og funktioner, som gør det muligt at få et bedre overblik over sammenhængen mellem menstruationscyklus og hovedpineanfald.
Den nye cyklus-funktion vil kunne hjælpe lægerne til hurtigere at finde frem til den rette behandling for den enkelte kvinde, som døjer med hovedpine i forbindelse med menstruationen, fortæller Troels Wienecke, som lige fra app’en lancering har været varm fortaler for det digitale værktøj:
”Hovedpine-app’en har gjort det nemmere, for de som lider af hovedpine og migræne, at registrere detaljer om deres hovedpine. Det er en stor hjælp for behandlingen, at vi kan få et overblik over patientens hovedpine og tidligere behandlinger. Med de opsummerende rapporter over patientens registreringer, som man kan udtrække fra app’en, kan man få et overblik og arbejde videre der fra,” fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.
Nye funktioner giver bedre indblik
I den nye version af ’Min Hovedpine’ kan app’en indstilles til at vise en menstruationscyklus, der er tilpasset til brugerens egen cyklus. I kalenderen vises første menstruationsdag samt to dage før og efter, som er de dage, der er afgørende i forhold til menstruationsmigræne. I rapportfunktionen opsummeres hovedpine i forbindelse med menstruation særskilt, hvilket gør det lettere at finde en sammenhæng mellem hovedpine og menstruation.
Gitte lider af migræne
Gitte er 30 år, bor i Rødovre, er sosu-hjælper og alene-mor til to små piger på tre og seks år. Gitte lider af migræne flere gange om måneden, og hver gang menstruationen nærmer sig begynder hun, at forberede sig på et anfald:
”Et anfald kan sagtens vare i flere dage, og hvis jeg ikke når at tage min medicin i tide, er jeg nødt til at gå i seng for nedrullede gardiner. Men selvom migrænen er en del af mit liv, har jeg besluttet, at den ikke skal styre mit liv. Med en travl hverdag har jeg slet ikke tid til at være sengeliggende, og som mor til to små piger er det simpelthen bare heller ikke en mulighed at lukke ned for det hele på grund af migræne.”
Gittes anfaldsmedicin hjælper som regel, men hun har aldrig fået udfyldt en hovedpinedagbog, der kunne hjælpe med at kortlægge den rigtige sammenhæng mellem hendes migræneanfald og hendes menstruationer. Det kan den nye app hjælpe med at få overblik over og dermed danne udgangspunkt for en god dialog med lægen om den rette behandling.
Det er muligt at læse mere om app’en på <link https: www.minhovedpine.dk _blank> Minhovedpine.dk
Den kan downloades <link https: itunes.apple.com dk app min-hovedpine _blank> iTunes og <link https: play.google.com store apps _blank> Google Play.