Kategori: Sundhed

Hovedpine ved menstruationer?

Hovedpine ved menstruationer? 

Kvinders migræne kan hænge sammen med menstruation

- Prisvindende hovedpine-app opgraderer derfor nu med cyklus-funktion ...


Migræne optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd og kan hænge sammen med menstruationscyklus. Den præcise sammenhæng kan dog være svært at fastslå, og det påvirker behandlingen, fortæller læge på Dansk Hovedpine Center. Derfor er det godt nyt, når den populære app "Min Hovedpine", der for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”, nu opgraderes med en ny menstruationscyklusfunktion. App’en er udviklet med det formål at hjælpe både læger og personer med hovedpine til at få overblik over hovedpinemønstre og behandlingen.

Migræne hos kvinder følger ofte cyklus
Mere end 500.000 danskere lider af migræne , og sygdommen optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det skyldes sandsynligvis den forskydning i den hormonelle balance, som finder sted i løbet af kvinders menstruationscyklus. Omkring halvdelen af alle kvindelige migrænikere kan opleve en forværring i deres hovedpineanfald ved menstruation. Heraf har ca. 10 pct. udelukkende migræneanfald i forbindelse med deres menstruation, mens resten også kan opleve migræneanfald på andre tidspunkter af måneden.
Det kan dog være svært at afgøre, om det er menstruel migræne, og derfor kan det tage tid at finde frem til den rette behandling, fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital:
”Vi véd at forekomsten af migræne ofte hænger sammen med menstruationscyklus, men ofte kan det være svært at fastslå den præcise sammenhæng. Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den enkelte patient har ren menstruationsmigræne eller om der er tale om menstruations-relaterede hovedpiner, hvilket har indflydelse på vores anbefalinger for behandling. Det kan vi nu få et klarere billede af, med "Min Hovedpine"-app’ens nye menstruationsfunktion.”

Hovedpine-app hjælper med at kortlægge menstruationsmigræne
App’en "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, blev lanceret i starten af 2013, som en digital hovedpinedagbog, der kan give et overblik over hovedpinemønstre, triggere og behandlingen. Mere end 30.000 danskere har indtil videre downloadet app’en, som for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”.
Nu lanceres en opgraderet version 2 med nye indstillinger og funktioner, som gør det muligt at få et bedre overblik over sammenhængen mellem menstruationscyklus og hovedpineanfald.
Den nye cyklus-funktion vil kunne hjælpe lægerne til hurtigere at finde frem til den rette behandling for den enkelte kvinde, som døjer med hovedpine i forbindelse med menstruationen, fortæller Troels Wienecke, som lige fra app’en lancering har været varm fortaler for det digitale værktøj:
”Hovedpine-app’en har gjort det nemmere, for de som lider af hovedpine og migræne, at registrere detaljer om deres hovedpine. Det er en stor hjælp for behandlingen, at vi kan få et overblik over patientens hovedpine og tidligere behandlinger. Med de opsummerende rapporter over patientens registreringer, som man kan udtrække fra app’en, kan man få et overblik og arbejde videre der fra,” fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

Nye funktioner giver bedre indblik
I den nye version af ’Min Hovedpine’ kan app’en indstilles til at vise en menstruationscyklus, der er tilpasset til brugerens egen cyklus. I kalenderen vises første menstruationsdag samt to dage før og efter, som er de dage, der er afgørende i forhold til menstruationsmigræne. I rapportfunktionen opsummeres hovedpine i forbindelse med menstruation særskilt, hvilket gør det lettere at finde en sammenhæng mellem hovedpine og menstruation.

Gitte lider af migræne
Gitte er 30 år, bor i Rødovre, er sosu-hjælper og alene-mor til to små piger på tre og seks år. Gitte lider af migræne flere gange om måneden, og hver gang menstruationen nærmer sig begynder hun, at forberede sig på et anfald:
”Et anfald kan sagtens vare i flere dage, og hvis jeg ikke når at tage min medicin i tide, er jeg nødt til at gå i seng for nedrullede gardiner. Men selvom migrænen er en del af mit liv, har jeg besluttet, at den ikke skal styre mit liv. Med en travl hverdag har jeg slet ikke tid til at være sengeliggende, og som mor til to små piger er det simpelthen bare heller ikke en mulighed at lukke ned for det hele på grund af migræne.”
Gittes anfaldsmedicin hjælper som regel, men hun har aldrig fået udfyldt en hovedpinedagbog, der kunne hjælpe med at kortlægge den rigtige sammenhæng mellem hendes migræneanfald og hendes menstruationer. Det kan den nye app hjælpe med at få overblik over og dermed danne udgangspunkt for en god dialog med lægen om den rette behandling.

Det er muligt at læse mere om app’en på <link https: www.minhovedpine.dk _blank> Minhovedpine.dk
Den kan downloades <link https: itunes.apple.com dk app min-hovedpine _blank> iTunes og <link https: play.google.com store apps _blank> Google Play.

Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^