Kategori: Sundhed
Hovedpine ved menstruationer?
Hovedpine ved menstruationer? 

Kvinders migræne kan hænge sammen med menstruation

- Prisvindende hovedpine-app opgraderer derfor nu med cyklus-funktion ...


Migræne optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd og kan hænge sammen med menstruationscyklus. Den præcise sammenhæng kan dog være svært at fastslå, og det påvirker behandlingen, fortæller læge på Dansk Hovedpine Center. Derfor er det godt nyt, når den populære app "Min Hovedpine", der for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”, nu opgraderes med en ny menstruationscyklusfunktion. App’en er udviklet med det formål at hjælpe både læger og personer med hovedpine til at få overblik over hovedpinemønstre og behandlingen.

Migræne hos kvinder følger ofte cyklus
Mere end 500.000 danskere lider af migræne , og sygdommen optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det skyldes sandsynligvis den forskydning i den hormonelle balance, som finder sted i løbet af kvinders menstruationscyklus. Omkring halvdelen af alle kvindelige migrænikere kan opleve en forværring i deres hovedpineanfald ved menstruation. Heraf har ca. 10 pct. udelukkende migræneanfald i forbindelse med deres menstruation, mens resten også kan opleve migræneanfald på andre tidspunkter af måneden.
Det kan dog være svært at afgøre, om det er menstruel migræne, og derfor kan det tage tid at finde frem til den rette behandling, fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital:
”Vi véd at forekomsten af migræne ofte hænger sammen med menstruationscyklus, men ofte kan det være svært at fastslå den præcise sammenhæng. Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den enkelte patient har ren menstruationsmigræne eller om der er tale om menstruations-relaterede hovedpiner, hvilket har indflydelse på vores anbefalinger for behandling. Det kan vi nu få et klarere billede af, med "Min Hovedpine"-app’ens nye menstruationsfunktion.”

Hovedpine-app hjælper med at kortlægge menstruationsmigræne
App’en "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, blev lanceret i starten af 2013, som en digital hovedpinedagbog, der kan give et overblik over hovedpinemønstre, triggere og behandlingen. Mere end 30.000 danskere har indtil videre downloadet app’en, som for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”.
Nu lanceres en opgraderet version 2 med nye indstillinger og funktioner, som gør det muligt at få et bedre overblik over sammenhængen mellem menstruationscyklus og hovedpineanfald.
Den nye cyklus-funktion vil kunne hjælpe lægerne til hurtigere at finde frem til den rette behandling for den enkelte kvinde, som døjer med hovedpine i forbindelse med menstruationen, fortæller Troels Wienecke, som lige fra app’en lancering har været varm fortaler for det digitale værktøj:
”Hovedpine-app’en har gjort det nemmere, for de som lider af hovedpine og migræne, at registrere detaljer om deres hovedpine. Det er en stor hjælp for behandlingen, at vi kan få et overblik over patientens hovedpine og tidligere behandlinger. Med de opsummerende rapporter over patientens registreringer, som man kan udtrække fra app’en, kan man få et overblik og arbejde videre der fra,” fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

Nye funktioner giver bedre indblik
I den nye version af ’Min Hovedpine’ kan app’en indstilles til at vise en menstruationscyklus, der er tilpasset til brugerens egen cyklus. I kalenderen vises første menstruationsdag samt to dage før og efter, som er de dage, der er afgørende i forhold til menstruationsmigræne. I rapportfunktionen opsummeres hovedpine i forbindelse med menstruation særskilt, hvilket gør det lettere at finde en sammenhæng mellem hovedpine og menstruation.

Gitte lider af migræne
Gitte er 30 år, bor i Rødovre, er sosu-hjælper og alene-mor til to små piger på tre og seks år. Gitte lider af migræne flere gange om måneden, og hver gang menstruationen nærmer sig begynder hun, at forberede sig på et anfald:
”Et anfald kan sagtens vare i flere dage, og hvis jeg ikke når at tage min medicin i tide, er jeg nødt til at gå i seng for nedrullede gardiner. Men selvom migrænen er en del af mit liv, har jeg besluttet, at den ikke skal styre mit liv. Med en travl hverdag har jeg slet ikke tid til at være sengeliggende, og som mor til to små piger er det simpelthen bare heller ikke en mulighed at lukke ned for det hele på grund af migræne.”
Gittes anfaldsmedicin hjælper som regel, men hun har aldrig fået udfyldt en hovedpinedagbog, der kunne hjælpe med at kortlægge den rigtige sammenhæng mellem hendes migræneanfald og hendes menstruationer. Det kan den nye app hjælpe med at få overblik over og dermed danne udgangspunkt for en god dialog med lægen om den rette behandling.

Det er muligt at læse mere om app’en på <link http: www.minhovedpine.dk _blank> Minhovedpine.dk
Den kan downloades <link https: itunes.apple.com dk app min-hovedpine _blank> iTunes og <link https: play.google.com store apps _blank> Google Play.

Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^