Kategori: Sundhed

Mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Motion har effekt – også hos de allermest udsatte

Er man småstresset, irritabel og i dårligt humør, så oplever de fleste af os, at en frisk gåtur kan gøre underværker. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og psykiske sundhed er velkendt, og mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Faktisk kan blot 35 minutters moderat fysisk aktivitet have indflydelse på risikoen for udvikling af depression, og det gælder, ifølge en artikel publiceret i The Harvard Gazette, også for mennesker, der, med en medfødt sårbarhed og ængstelighed, har øget genetisk risiko for at udvikle depression.
”Vores forskning viser, at selv når man har en arvelig disponeret sårbarhed, og dermed en særlig risiko for at udvikle depression, så har fysisk aktivitet en betydelig indflydelse på risikoen for at udvikle depression” siger Karmel Choi, der er forsker ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. På baggrund af hendes undersøgelser, der bygger på sundhedsdata fra undersøgelsens næsten 8.000 deltagere, konkluderer hun, at blot 35 minutter moderat fysisk aktivitet dagligt reducerer risikoen for depressioner med hele 17 procent.

Strategi for 300 millioner mennesker med depression

Resultatet er en del af et større forskningsprojekt, der undersøger hvordan og i hvilket omfang livsstilsændringer kan reducere risikoen for depression. Depression er ikke kun en ekstrem ubehagelig sygdom, den har også store omkostninger både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge Psykiatrifonden udvikler hver femte eller sjette dansker på et tidspunkt i livet symptomer på depression. Depression er således så udbredt og almindeligt, at selvom vi ikke selv rammes af depression, så vil vi sandsynligvis alle opleve depression på tæt hold på et tidspunkt, fx blandt kollegaer, venner og familie, der rammes af sygdommen.

Og blandt resten af verdens befolkning udgør depression og depressive lidelser ligeledes en både menneskelig og samfundsøkonomisk belastning. Ifølge WHO oplever op mod 300 millioner mennesker hver dag symptomer på depression.
"Omfanget af depression rundt om i verden understreger behovet for effektive strategier, der kan hjælpe mennesker med depression” siger Karmel Choi. Og her kan fysisk aktivitet være et effektivt redskab, som alle mennesker verden over kan have glæde af, fordi det ikke kræver nogen særlige forudsætninger.
”Vi mener, der kan være mange faktorer, der kan være en del af en strategi, der skal gøre mennesket mere modstandsdygtig og mindske risikoen for at udvikle depression. Her kan fysisk aktivitet være en vigtig del af forebyggelsen”.


Symptomer ved depression

Ifølge Psykiatrifonden kan fysiske smerter, hovedpine, spændinger og søvnløshed være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Her er nogle af de mest almindelige tegn på depression, som, ifølge Psykiatrifonden og Sundhedsstyrelsen, bør være anledning til at man konsultere sin læge:

Symptomer på depression kan være, at:

  • man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode uden at kunne pege på en årsag    
  • man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • man ikke kan koncentrere sig som sædvanligt
  • man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • søvnkvaliteten er dårlig; man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget
  • man enten har stærkt nedsat eller overdreven appetit
  • der kan forekomme selvmordstanker
Folkehøjskolernes Forening: De danske højskoler oplever stor vækst i sundhedsrelaterede kurser
Sundhed
Højskolerne: Danskerne jagter et sundere liv på højskole 

Højskolerne i Danmark har i mere end 150 år været kendt for deres unikke kombination af læring og fællesskab. De seneste år har højskolerne oplevet en stigning i interessen for kurser, der kombinerer sundhed, motion og friluftsliv. Men hvordan passer denne udvikling ind i højskolernes historiske…

Læs mere
Sundere vaner starter med mindre tid foran skærmen.
Sundhed
Nytårsforsæt: Tid til at skære ned på skærmtiden i det nye år? 

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget tid du bruger foran en skærm hver dag – mobilen, computeren eller tv’et? Det kan føles afslappende, men det har også sine konsekvenser. Ifølge Sundhedsstyrelsen viser forskning, at reduceret skærmtid kan frigøre tid, øge nærværet og give plads til fordybelse.…

Læs mere
Sundhed
Vaginal tørhed: Årsager og muligheder for behandling 

Vaginal tørhed er en tilstand, som mange kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv. Symptomer som kløe, svie, irritation og smerter kan opstå i forbindelse med tørheden og kan have betydelig indflydelse på både livskvalitet og sexlyst. Selvom vaginal tørhed er almindeligt, kan det være…

Læs mere
Sundhed
Påvirker mørket dit humør? 

For de fleste mennesker, har de færre timer med dagslys ingen indflydelse på hverken energiniveauet eller humøret. Andre finder de lange aftener hyggelige og nyder tiden med god mad og indendørs sysler. Men der er også rigtig mange mennesker, der påvirkes så meget af vinterens mørke og kulde, at det…

Læs mere
Sundhed
Brevkassen: Sygdomsangst 

Jeg er en kvinde, der er under uddannelse indenfor sundhedsvæsnet. Jeg er sygemeldt pga. stress- og angstsymptomer.

Måske har det noget at gøre med, at jeg er ret perfektionistisk. Til sidst kunne jeg ikke overskue nogen ting på jobbet.

Jeg har siden gået til psykolog, og det har hjulpet så…

Læs mere
Rosacea: Kend dine triggere og find den rette behandling
Sundhed
Hudproblemer: Er det akne, eksem – eller rosacea? 

Rosacea er en hudtilstand, der ofte viser sig som vedvarende rødme i ansigtet. Den rammer typisk næse, kinder, hage og pande og kan i nogle tilfælde føre til små knopper, synlige blodårer eller irriterede øjne. Selvom rosacea ikke kan helbredes, er der mange måder at lindre symptomerne på og mindske…

Læs mere
Vintertræthed: Find energi og glæde i vintermørket med 20 inspirerende tips.
Sundhed
20 inspirerende tips til at øge energi og overskud i vintermørket 

Når dagene bliver kortere, råkolde og regnfulde, kan vinteren føles som en udfordring for de fleste. Selvom det, du oplever, ikke er en decideret vinterdepression, kan de mørke måneder stadig gøre det sværere at finde overskud i hverdagen. Men måske skal der slet ikke så meget til for at finde det…

Læs mere
Vejen til mindre stress og større fokus med mindfulness
Livsstil
Mindfulness: Kunsten at være til stede i nuet 

I en verden præget af krav og præstationspres søger mange mennesker efter en måde at finde deres bedste og mest autentiske jeg. Mindfulness kan være en vej til at opnå balance. Ved at fokusere på nuet og give slip på unødvendige bekymringer kan man skabe ro og mening i livet - selv når omgivelserne…

Læs mere
Sundhed
De digitale mediers paradoks: Fra stimulering til kedsomhed 

Sociale medier og digitale platforme er blevet en central del af hverdagen, hvor mange bruger tid på tankeløs scrolling, seriemaratoner eller hurtige videoer på TikTok. Men hvorfor ender de digitale medier, som tilbyder et væld af underholdningsmuligheder, ofte med at forstærke følelsen af kedsomhed…

Læs mere
Skimmelsvamp: Sådan opdager og forhindrer du skimmelsvamp
Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^