Kategori: Sundhed

Mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Motion har effekt – også hos de allermest udsatte

Er man småstresset, irritabel og i dårligt humør, så oplever de fleste af os, at en frisk gåtur kan gøre underværker. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og psykiske sundhed er velkendt, og mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Faktisk kan blot 35 minutters moderat fysisk aktivitet have indflydelse på risikoen for udvikling af depression, og det gælder, ifølge en artikel publiceret i The Harvard Gazette, også for mennesker, der, med en medfødt sårbarhed og ængstelighed, har øget genetisk risiko for at udvikle depression.
”Vores forskning viser, at selv når man har en arvelig disponeret sårbarhed, og dermed en særlig risiko for at udvikle depression, så har fysisk aktivitet en betydelig indflydelse på risikoen for at udvikle depression” siger Karmel Choi, der er forsker ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. På baggrund af hendes undersøgelser, der bygger på sundhedsdata fra undersøgelsens næsten 8.000 deltagere, konkluderer hun, at blot 35 minutter moderat fysisk aktivitet dagligt reducerer risikoen for depressioner med hele 17 procent.

Strategi for 300 millioner mennesker med depression

Resultatet er en del af et større forskningsprojekt, der undersøger hvordan og i hvilket omfang livsstilsændringer kan reducere risikoen for depression. Depression er ikke kun en ekstrem ubehagelig sygdom, den har også store omkostninger både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge Psykiatrifonden udvikler hver femte eller sjette dansker på et tidspunkt i livet symptomer på depression. Depression er således så udbredt og almindeligt, at selvom vi ikke selv rammes af depression, så vil vi sandsynligvis alle opleve depression på tæt hold på et tidspunkt, fx blandt kollegaer, venner og familie, der rammes af sygdommen.

Og blandt resten af verdens befolkning udgør depression og depressive lidelser ligeledes en både menneskelig og samfundsøkonomisk belastning. Ifølge WHO oplever op mod 300 millioner mennesker hver dag symptomer på depression.
"Omfanget af depression rundt om i verden understreger behovet for effektive strategier, der kan hjælpe mennesker med depression” siger Karmel Choi. Og her kan fysisk aktivitet være et effektivt redskab, som alle mennesker verden over kan have glæde af, fordi det ikke kræver nogen særlige forudsætninger.
”Vi mener, der kan være mange faktorer, der kan være en del af en strategi, der skal gøre mennesket mere modstandsdygtig og mindske risikoen for at udvikle depression. Her kan fysisk aktivitet være en vigtig del af forebyggelsen”.


Symptomer ved depression

Ifølge Psykiatrifonden kan fysiske smerter, hovedpine, spændinger og søvnløshed være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Her er nogle af de mest almindelige tegn på depression, som, ifølge Psykiatrifonden og Sundhedsstyrelsen, bør være anledning til at man konsultere sin læge:

Symptomer på depression kan være, at:

  • man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode uden at kunne pege på en årsag    
  • man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • man ikke kan koncentrere sig som sædvanligt
  • man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • søvnkvaliteten er dårlig; man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget
  • man enten har stærkt nedsat eller overdreven appetit
  • der kan forekomme selvmordstanker
Sundhed
Havregryn: Den naturlige konkurrent til populære lægemidler mod overvægt og fedme 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^