Kategori: Sundhed

Er du blevet målt for nyligt? 

Det er vigtigt at kende sit blodtryk. Er det for højt, betyder det større risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Hjerteforeningen tog den 10. august hul på årets 'Elsk hjertet'-kampagne, der sætter fokus på kvinders hjerter og som støtter forskningen i kvinders hjertesygdomme. I den forbindelse har foreningens mange frivillige tilbudt gratis blodtryksmålinger i Matas-butikker landet over.

Det kan ramme os alle
Som overlæge, ph.d., speciallæge i kardiologi, Afdeling for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital burde Anne Kaltoft ellers vide, hvad man som kvinde – som menneske – skal være opmærksom på for at undgå hjerte-kar-sygdomme. Det er hun også, og hun dyrker rigelig motion og spiser fornuftigt. Hun ved også, at forhøjet blodtryk medfører en større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
"Men jeg havde det jo godt og kunne ikke mærke, at der var noget galt. Så derfor kendte jeg faktisk ikke mit eget blodtryk," fortæller Anne Kaltoft.
Kun fordi en sygeplejestuderende tilfældigvis skulle øve sig – og Anne Kaltoft hjælpsomt lagde arm til – fik Anne Kaltoft konstateret forhøjet blodtryk.
"Derfra kendte jeg jo proceduren. Det gælder om at komme i medicinsk behandling, så blodtrykket kan blive reguleret ned til et acceptabelt niveau. Jeg lever, som jeg plejer. Blot er der nu styr på mit blodtryk," siger Anne Kaltoft.

Anne Kaltoft opfordrer derfor alle danskere – og især kvinderne, hvis symptomer på hjerte-kar-sygdomme er vanskeligere at opdage – til at kende sit blodtryk.
I øjeblikket kan det blandt andet ske rundt omkring i landets Matas-butikker, hvor lokale frivillige fra Hjerteforeningen tilbyder gratis blodtryksmålinger. Det sker som led i Elsk hjertet-kampagnen, der sætter fokus på kvinders hjerter.
"Jeg ved, at det kan være en barriere at skulle bestille tid hos lægen for at få målt sit blodtryk. Så det er et godt tilbud, at man bare kan møde op og få tjekket blodtrykket. Og så håber jeg da, at man samtidig vil støtte Hjerteforeningen," siger Anne Kaltoft.
Anne Kaltoft har ligesom resten af Hjerteforeningens mange frivillige fart på. Og nu kører hun sikkert med et velbehandlet blodtryk.

FAKTA
Mere end 6.500 kvinder dør hvert år af en hjerte-kar-sygdom (Den næsthyppigste dødsårsag efter kræft).
Antallet af kvinder, der lever med en hjerte-kar-sygdom, er steget med 12 procent siden 2006. Mere end 200.000 kvinder lever med en hjerte-kar-sygdom.
Forhøjet blodtryk øger risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme, herunder åreforkalkning i hjertet og andre steder i kroppen, blodprop i hjertet, blodprop og blødning i hjernen, forkammerflimmer (atrieflimmer) og hjertesvigt. Derudover øger forhøjet blodtryk risikoen for nyresygdomme og øjensygdomme. Forhøjet blodtryk kan behandles.

Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^