Kategori: Sundhed
Døjer du med led- og rygsmerter?
Døjer du med led- og rygsmerter? 

Smerter i ryg og led kan være gigt. Test dig selv online ...

Smerter kan skyldes gigt
Op mod 100.000 danskere i alle aldre lider af ledde- og rygsøjlegigt, én tredjedel uden at vide det. Derfor lancerer de danske gigtlæger nu en kampagne, der skal få flere med konstante led- eller rygsmerter til at reagere på deres symptomer. Via en ny gigttest på nettet kan man kan hurtigt afklare, om man har symptomer på leddegigt eller rygsøjlegigt, og om man bør gå til lægen.

Av og godmorgen!
Op mod 35.000 danskere i alle aldre vågner hver morgen med smerter i led eller ryg. Har man haft disse smerter i længere tid, så kan det være symptomer på gigt. For i modsætning til hvad mange tror, så kan kvinder og mænd godt få leddegigt og rygsøjlegigt tidligt i livet:
"Det er ikke unormalt at få disse gigtformer, når man er mellem 30 og 50 år. Vi ser mange yngre kvinder og mænd, som i lang tid har haft smerter i led eller rygsøjle uden at vide, at de stærke smerter er kroppens advarsel om, at de har en gigtsygdom. Men jo tidligere man opdager leddegigt og rygsøjlegigt og kommer i behandling, jo større er chancen for at undgå invaliditet," forklarer speciallæge Berit Schiøttz-Christensen, formand for Dansk Reumatologisk Selskab, som sammen med Dansk Børnereumatologisk Selskab står bag den nye gigtkampagne.

Test dig selv online
Ny gigttest på nettet kan afsløre symptomer
Den nye gigtkampagne har til formål at få flere danskere med længerevarende led- og rygsmerter til at blive undersøgt for leddegigt og rygsøjlegigt så tidligt som muligt og gøre opmærksom på, at gigt rammer alle aldersgrupper – også børn. Man vil møde kampagnen i form af en aktiv presseindsats, bannerannoncer, samt events på apoteker rundt i landet. Og så har gigtlægerne udviklet en online-test på <link http: gigttesten.dk _blank> Gigttesten.dk, hvor man hurtigt og nemt kan se, om der er et umiddelbart behov for at opsøge egen læge.
”De typiske symptomer på ledde- og rygsøjlegigt er, at man har ondt i ryg og led, når man vågner om morgenen og at fysisk aktivitet i løbet af dagen nedsætter smerterne. Dette er modsat slidgigt, som mange danskere lider under, hvor man får mere og mere ondt af dagens fysiske aktivitet,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Danskerne går rundt med smerter uden at søge læge
En ny undersøgelse, som gigtlægerne står bag, viser, at hele 31 pct. af danskerne har oplevet smerter i led og ryg om morgenen. Hver fjerde har oplevet, at smerterne har varet i mere end en måned, og 51 pct. med længerevarende smerter er endnu ikke gået til læge for at få tjekket symptomerne. Blandt de 18 til 44-årige har kun to ud af fem søgt læge på baggrund af symptomerne.
”Vores undersøgelse viser, at mange ikke reagerer på deres smerter, og det er måske fordi, de ikke ved, det kan være gigt. Undersøgelsen viser nemlig også, at kun 14 pct. af danskerne og kun ni pct. af mændene har hørt om fx rygsøjlegigt – på trods af at denne sygdom især rammer mænd,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Børn kan også få gigt
Børn har også risiko for at få gigt. Men 65 pct. af befolkningen har ifølge den nye undersøgelse ikke hørt om børnegigt.
”Vi vil meget gerne gøre opmærksom på, at børn også kan få gigt, så børns gigtsymptomer bliver opdaget så tidligt som muligt. Har ens barn længerevarende smerter i arme, ben eller ryg, og har barnet svært ved at deltage i fysiske aktiviteter på lige fod med jævnaldrende, så kan det være tegn på gigt,” siger professor Troels Herlin, formand for Dansk Børnereumatologisk Selskab.
Før man tager sit barn til lægen for at få det undersøgt, kan man se, om barnet har symptomer på børnegigt på <link http: gigttesten.dk _blank> Gigttesten.dk. Børnegigt rammer 120 piger og drenge hvert år. Sygdommene skyldes, at kroppens eget immunforsvar ødelægger leddene. Symptomerne er typisk smerter, hævelser og ømhed i led eller ryg. Jo tidligere sygdommene opdages, jo mere effektivt kan de behandles.

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^