Kategori: Sundhed

Brystkræft

Brystkræft  

4000 kvinder rammes af brystkræft hvert år. Det gør brystkræft til den mest almindelige kræftsygdom blandt kvinder i Danmark...

4000 kvinder rammes af brystkræft hvert år. Det gør brystkræft til den mest almindelige kræftsygdom blandt kvinder i Danmark. Risikoen for at udvikle brystkræft er øget markant i løbet af det seneste århundrede. Siden 1940'erne er der sket en firdobling i antallet af brystkræft tilfælde. Det skyldes, dels at der er sket en stigning i befolkningstallet, dels at der er blevet flere ældre kvinder. Men den vigtigste årsag er, at sygdommen er blevet mere hyppig blandt kvinder i alle aldre.

I dag vil 1 ud af 9 af alle danske kvinder få brystkræft inden de bliver 75 år og denne alvorlige udvikling ser desværre ud til at fortsætte i de kommende år.

En statistik kan dog ikke bruges til at forudsige noget om den enkeltes risiko for at få kræft. En statistik kan heller ikke sige noget om, hvorvidt en patient bliver rask eller ej. Statistik er udelukkende baseret på gennemsnit af grupper af personer og patienter uanset alder, køn, livsstil osv. Og ingen er som gennemsnittet. Derfor er det vigtigt at alle kvinder, uanset om de umiddelbart er i risikogruppen eller ej, er opmærksomme på knuder i brystet, så sygdommen bliver opdaget så tidligt som muligt.

Hvad skyldes brystkræft?
Der forskes meget i brystkræft, men endnu er vores viden om hvorfor en normal celle i et bryst udvikler sig til brystkræft relativt begrænset. Man ved dog, at der er en række faktorer, der har indflydelse på risikoen for at få brystkræft. Det lader til, at hormoner spiller en afgørende rolle for udviklingen af brystkræft. Både mængden samt længden af det tidsrum hvori kroppen er udsat for hormonerne østrogen og/eller progesteron er altså afgørende for hvor stor risikoen er. Derudover er der tegn på at generel livsstil, herunder overvægt, motionsniveau, et vist alkoholforbrug samt arv spiller en rolle for udviklingen af brystkræft.
På denne baggrund er der nedenfor opstillet en række faktorer der kan have indflydelse på risikoen for brystkræft.

Fysisk aktivitet
Kvinder, der ikke er fysisk aktive, har en øget risiko for at udvikle brystkræft. Dette gælder kvinder i alle aldre. Jo mere fysisk aktivitet, des mindre risiko. Fysisk aktivitet nedsætter risikoen, uanset om man er overvægtig eller ej. Fysisk aktive kvinder har omkring 30 procent mindre risiko for brystkræft end kvinder, der ikke dyrker motion. Årsagen hertil kan hænge sammen med at fysisk aktivitet bland andet sænker østrogenproduktionen.

Hormon tilskud
Brug af hormontilskud efter overgangsalderen øger risikoen for at få brystkræft, og jo længere tid man tager hormontilskud, jo mere stiger risikoen. Risikoen falder igen, når man stopper med at tage hormontilskud – også selvom man har taget hormoner i mange år. Kombinationspræparater med gestagen og østrogen giver den samme eller en øget risiko i forhold til ren østrogenbehandling.
P-piller giver muligvis en let øget risiko for brystkræft

Alkohol
Kvinder, der drikker alkohol, har en øget risiko for brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke drikker alkohol. Risikoen stiger des mere alkohol, der indtages. Det gør ingen forskel, om der indtages vin, øl eller spiritus. I en europæisk undersøgelse fra 2003 anbefales det, at kvinder højst drikker syv genstande i alt om ugen. Det skønnes, at alkohol er skyld i tre procent af brystkræfttilfældene i Europa.

Tobak
Brug af tobak kan have indflydelse på risikoen for brystkræft. Det tyder på at tidspunktet for hvornår kvinder begynder at ryge har indflydelse på risikoen for brystkræft da kvinder der begynder at ryge tidligt, og inden første barn, har større risiko. Det kan hænge sammen med at brystet først er færdigudviklet efter første fødsel og derfor er mere modtageligt for kræftfremkaldende stoffer fra puberteten og frem til første fødsel.

Arvelighed
Brystkræft er arvelig i cirka fem procent af tilfældene. Mistanken om, at brystkræft er arvelig, er især til stede, hvis:
1. Der er flere tilfælde af brystkræft i flere generationer i samme familie.
2. Et eller flere familiemedlemmer fik brystkræft i en ung alder (under 40 år).
3. Brystkræft findes i begge bryster hos et familiemedlem.
4. Der er tilfælde af æggestok-kræft (ovariecancer) eller æggelederkræft (salpinxcancer) i familien.

Brystkræft hos mænd
Mænd kan i sjældne tilfælde også udvikle brystkræft. Hos mænd er overvægt i ungdommen en risikofaktor. Udvikling af bryst hos mænd, ekstra kønskromosomer og at testiklerne ikke er sunket ned i pungen er muligvis også faktorer, der øger risikoen for brystkræft hos mænd.

Helbredelse
Muligheden for helbredelse er størst, hvis kræftknuden opdages, mens den er lille og endnu ikke har spredt sig.

En klinisk mammografiundersøgelse kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, altså mens knuden er så lille, at man ikke selv kan mærke den med fingrene.

Når diagnosen er stillet, er behandlingen af brystkræft oftest en operation. Der kan enten foretages en operation hvor hele brystet fjernes eller en brystbevarende operation. Hvilken slags operation der vælges afhænger blandt andet af hvornår i forløbet der diagnosticeres, knudens størrelse og knudens placering i brystet.

Afhængig af sygdomsstadiet får man ofte strålebehandling eller medicinsk behandling efter operationen. Efter brystbevarende operationer vil der altid være medicinsk eller strålebehandling.

Du kan læse meget mere om brystkræft på

Sundhed
Havregryn: Den naturlige konkurrent til populære lægemidler mod overvægt og fedme 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^