Kategori: Sundhed
Blodprop - kender du symptomerne?
Blodprop - kender du symptomerne? 

Ny undersøgelse viser at ni ud af ti kvinder er klar over, at en trykkende eller strammende følelse i brystet er tegn på en blodprop i hjertet ...

Ny undersøgelse viser at ni ud af ti kvinder er klar over, at en trykkende eller strammende følelse i brystet er tegn på en blodprop i hjertet – det er samtidig det klassiske symptom på hjertekarsygdom hos mænd. Men når det kommer til kvinders egne, mere diffuse symptomer, er kendskabet markant lavere. Det vil Hjerteforeningen ændre på med kampagnen Elsk hjertet, der samler penge ind til forskning i kvinders hjerter.

Blodprop i hjertet er da noget, der rammer mænd” og ”Kun ældre kvinder rammes af hjertekarsygdom”.... Sådan tænker alt for mange kvinder. De fleste tror, at man får ”Hollywood attack”, hvis man rammes af en blodprop i hjertet, men det sker sjældent. Symptomerne på blodprop i hjertet blandt kvinder er ofte markant mindre dramatiske end når vi i Hollywood film ser folk tage sig til brystet og falde om.
"Kvindelige hjerteblodproppatienter har ofte haft symptomer, som de forbandt med noget helt andet, f.eks. ondt i maven, stress, åndenød, gigt i skulderen eller albuen. Deres viden om hjertesygdomme er simpelthen for lille til, at de får mistanke om, at de har en blodprop," siger Peter Clemmensen, formand i Hjerteforeningen og hjertelæge på Rigshospitalet.

Kvinder har ofte andre og mindre karakteristiske symptomer på hjertekarsygdom end mænd. Kvinders særlige symptomer på blodprop i hjertet kan opstå måneder før selve blodproppen. Og de skal tages alvorligt. Mange læger anser stadig smerte for det vigtigste symptom på blodprop i hjertet og risikerer derfor at overse eller fejldiagnosticere blodprop i hjertet hos kvinder, der ikke har de klassiske symptomer.
"I Hjerteforeningen hører vi alt for ofte om kvinder, der først har reageret på symptomerne på en blodprop, når det var for sent. Budskabet i Elsk hjertet kampagnen er derfor klokkeklart til kvinder i alle aldre: Gå til lægen hvis du er det mindste i tvivl – og hellere en gang for meget end en gang for lidt", siger Inge Vestbo, adm. direktør i Hjerteforeningen.
Symptomerne kan optræde alene eller flere ad gangen. De kan komme, gå over og komme igen, og de behøver ikke være ledsaget af smerter. Symptomerne kan opstå i hvile, ved psykisk stress eller ved fysisk aktivitet. Symptomerne er:

• Ubehag i brystregionen, der opleves som en trykkende eller en strammende fornemmelse
• Åndenød, der kan opstå alene eller sammen med den ubehagelige trykken i brystet
• Hjertebanken
• Svimmelhed, kvalme eller opkastning
• Koldsved
• Smerter eller ubehag i begge arme, mellem skulderbladene, i nakke og kæbe
• Usædvanlig mathedsfølelse
• Søvnforstyrrelser
• Følelse af slaphed, især i armene
• Fordøjelsesproblemer og/eller en smertefuld fornemmelse af luft i maven
• En følelse af, at noget er rivende galt

Om Elsk hjertet kampagnen
Hjerteforeningen sætter i den kommende tid fokus på kvinder og hjertekarsygdom med kampagnen Elsk hjertet. Kampagnen skal blandt andet øge kendskabet til kvinders symptomer og samtidig over fem år samle minimum 15 millioner kroner ind til forskning i kvinder og hjertekarsygdomme.



Læs mere om Elsk Hjertet på www.elskhjertet.dk.



Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^