Kategorier: Sundhed  -  Gynækologi

Endometriose kan føre til smerter ved blære- og tarmfunktion, hvilket kan forstyrre dagligdagen. Hvis du oplever uforklarlige smerter, kan det være tegn på denne ofte oversete lidelse. Læs om, hvordan du kan få den rigtige diagnose og behandling.

Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Akutte smerter i underlivet

Akutte smerter, dvs. pludseligt opståede smerter, der i løbet kort tid forværres, kan blandt andet skyldes en bristet cyste på æggestokken, urinvejsinfektion eller underlivsbetændelse.

Kroniske smerter i underlivet

Når det drejer det sig om smerter eller ubehag af mere permanent art, dvs. gener, der har stået på gennem længere tid og måske med tiden er blevet mere udtalte, så kan det være symptomer på kroniske lidelser som fx endomentriose, muskelspændinger i underlivet eller klamydiainfektion.

Symptomer og årsager

Er man i tvivl om, hvad smerterne skyldes, så kan beskrivelser af de mest almindelige årsager og symptomer være et praj om, hvad de gener man oplever skyldes. 

  • Akut blindtarmsbetændelse
    Symptomer: Voldsomme smerter fortrinsvist i nedre del af maven i højre side, hvor blindtarmen sidder. Ud over mavesmerten er der ofte symptomer som kvalme, opkastninger og feber.
    Årsag: Årsagen til blindtarmsbetændelse synes som regel at være en ophobning af bakterier i blindtarmens hulrum. I de fleste tilfælde kan man ikke fastslå diagnosen uden at gennemføre en operation, hvor blindtarmen fjernes, såfremt den er betændt.

  • Bakteriel vaginose
    Symptomer: Lugt og tyndt udflåd, især i forbindelse med menstruation
    Årsag: Ved tilstanden, bakteriel vaginose, opstår der ubalance i skedens bakterieflora, hvilket kan give uønskede mikroorganismer, som for eksempel for de lugtdannende bakterier, gunstige forhold.
    Læs mere: Bakteriel vaginose

  • Bristet cyste på æggestokken
    Symptomer: Smerter ved samleje, tyngdefornemmelse i underlivet, forøgelse af mavens omfang, hyppige vandladninger og problemer med at tømme blæren
    Årsag: I æggestokkene dannes der hver måned nye folliker, som hver især rummer et æg. Ved ægløsning brister folliklen, og ægget opfanges af æggelederen. I nogle tilfælde brister folliklen imidlertid ikke, og der opstår i stedet en cyste. Cyster på æggestokkene forsvinder som regel af sig selv. I nogle tilfælde kan en cyste imidlertid blive afklemt eller springe, hvilket kan medføre pludselige og voldsomme smerter.

  • Bækkenbundsmyoser
    Symptomer: Stikkende smerter, murren eller sviende fornemmelse i den ene eller begge sider af lysken. Smerterne kan være konstante eller komme som jag, og kan stråle ud i balde, lænd og inderlår, og kan meget ofte give smerter i underlivet under og efter samleje.
    Årsag: Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidste spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser
    Læs: Muskelspændinger og myoser i bækkenbunden

  • Dyspareuni - fællesbetegnelse for smerter under samleje
    Symptomer: Smerter under eller efter samleje
    Årsag: Dyspareuni kan have psykiske årsager som fx stress og utryghed i forbindelse med sex og samleje. Blandt sygdomme, der kan forårsage dyspareuni, er blandt andet fibromer, svampeinfektion i skeden, genital herbes og vaginisme.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Endometriose
    Symptomer: Nogle kvinder oplever ingen smerter ved endometriose, mens andre oplever lettere eller stærke kroniske smerter i forbindelse med menstruation og den menstruelle cyklus. Endometriose er ofte kilde til smerter under og efter samleje, og kan lede til ændret appetit, træthed og søvnforstyrrelser
    Årsag: Endometriose er en kronisk tilstand forårsaget af at slimhindevæv findes andre steder end i livmoderen, fx i bughulen og på overfladen af æggestokkene, hvilket kan føre til barnløshed. Årsagen til endometriose er ukendt.
    Læs også: Endometriose

  • Fibromer (Godartede muskelknuder, Myomer)
    Symptomer: Oftes er fibromer ikke anledning gener eller smerter, men nogle kvinder oplever blødningsforstyrrelser
    Årsag: Årsagen til fibromer er uafklaret, men er muligvis arveligt betinget

  • Fibromyalgi
    Symptomer: Øgede smerter i forbindelse med menstruation, hovedpine, søvnforstyrrelser, øget træthed
    Årsag: Årsagen til sygdommen er uafklaret, men skyldes sandsynligvis et samspil mellem hormonelle og genetiske forhold

  • Forstoppelse
    Symptomer:  Hård og knoldet afføring, luft og smerter i maven, smerter i forbindelse med afføring
    Mulige årsager: For lidt væskeindtagelse, fiberfattig kost, medicin, manglende motion
    Læs også: Irritabel tyktarm, Forstoppelse kan have sundhedsmæssige konsekvenser

  • Klamydia
    Symptomer: Man kan gå i lang tid med klamydia uden at kunne mærke det. De hyppigste symptomer er svie ved vandladning, pletblødninger, blødning i forbindelse med samleje,
    smerter i underliv og feber.
    Årsag: Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der smitter ved ubeskyttet sex

  • Kondylomer (kønsvorter)
    Symptomer: Man kan være smittet med kondylomer længe uden at opdage det, da vorterne kun sjældent medfører let svie eller kløe. Efter nogle måneder vil man som regel kunne se vorterne, fordi de sidder yderligt omkring kønsorganerne, fx på skamlæber.
    Årsag: Kondylomer skyldes en virusinfektion med Human Papilloma Virus (HPV), som smitter ved seksuel kontakt.
  • Lichen sclerosus et atrophicus
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Men kender ikke årsagen til Lichen sclerouses, som er en kronisk hudlidelse, oftest lokaliseret i vulvarregionen. Ved Lichen sclerosus sker der en skrumpning af huden, som bliver tynd på grund af nedbrydning af det normale, elastiske væv. Skrumpningen gør, at skedeindgangen bliver snæver og mindre eftergivilig, samtidig er der ofte en yderst generende kløe i området. På grund af forsnævringen kan det gøre ondt ved samleje, og der kan opstå rifter.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Svampeinfektion i skeden (candida vaginitis)
    Symptomer: Irriteret og sart hud, kløende, sviende eksem, og tykt, hvidt udflåd
    Årsag: Lichen sclerousus, psoriasis og overfølsomhed kan være årsag til svampeinfektioner, ligesom behandling med antibiotika kan ændre skedens bakterieflora og hæmme skedens normale bakteriebalance

  • Tamponsyge
    Symptomer: Symptomer på tamponsyge kan blandt andet være høj feber, kvalme, opkastninger, diarre, ømme muskler.
    Årsag: Man kan få tamponsyge, hvis tamponen har siddet for længe (mere end 2 til 3 timer) i skedens lune miljø. Her skabes et giftstof, som kan fremkalde symptomerne og i særligt slemme tilfælde give hjerte-og nyresvigt.

  • Urinvejsinfektion (blærebetændelse)
    Symptomer: Svie eller smerter ved vandladning, hyppig vandladningstrang, grumset urin.
    Mulige årsager: Urinvejsinfektioner skyldes i de fleste tilfælde, at tarmbakterier, fx ved samleje, har fundet vej til blæren gennem urinrøret.
    Læs om: Forebyggelse af urinvejsinfektion

  • Underlivsbetændelse
    Symptomer: Smerter lige over skambenet. Det gør som regel ondt at sætte sig ned, fordi stød går lige igennem den betændte livmoder. Ofte får man lidt feber.
    Årsag: Normalt er livmoderen helt uden bakterier, men skeden er i forbindelse med omverdenen og derfor kan bakterier trænge herfra ind i livmoderen og sætte sig til betændelse.

  • Vaginisme
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Angst for penetration (angst for at få noget op i skeden)
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Vulvodyni
    Symptomer: Vulvodyni er en tilstand af svien, kløen og en brændende fornemmelse omkring skedeindgangen. Ofte er området ekstremt følsomt overfor tryk eller pres.
    Årsag: Ingen ved, hvoraf tilstanden kommer, der gættes på mikroorganismer, hormoner, muskelspændinge, men også psykiske årsager.
    Læs mere: Vulvodyni

 

Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^