Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

På et tidspunkt kan man blive træt rollen som 'den evigt selvopofrende', hende der altid sig ja. Særlig svært bliver det, når man gang på gang oplever, at de mennesker man ofre sig for, ikke er parate til selv at stille op, når man har brug for det. Følelsen af at blive taget for givet og udnyttet ulmer, men man kan ikke klandre andre end sig selv - for man kunne jo bare have sagt nej.

I sådan en endeløs og utilfredsstillende kamp for altid at leve op til andres forventninger, glemmer man nemt sig selv, sine egne drømme, og hvad der i virkeligheden har værdi i tilværelsen. Og når man bruger så meget tid og så mange kræfter på at tilfredsstille andre, kan det være svært overhovedet at få lejlighed til at mærke sine egne behov - og endnu sværere at finde overskud til at opfylde dem.

I længden kan det blive stressende og anstrængende, hvis man aldrig får sagt fra, og hvis man føler at man altid skal undskylde eller forklare hvorfor man siger fra. I værste fald kan man stå med følelsen af befinde sig i et groft og udnyttende forhold, at man vælger at tage afstand.

Siger du selv ja til noget du ikke har lyst til?

At optræde imødekommende og sige ja til alting, blot for at høste anerkendelse og undgå konfrontationer, er vel i bund og grund også en lidt uærlig og tarvelig opførsel. Kunne du forestille dig at lette dit hjerte og snakke fortroligt med en veninde, hvis du vidste, at hun kun lytter fordi hun ikke kan finde ud at sige, at hun faktisk hverken har tid eller lyst til at høre på dig? Eller forestil dig, at de gæster du har inviteret og lavet en lækker middag til, i virkeligheden kun er mødt op fordi de ikke kan finde ud af at sige nej tak til invitationen.

Vi kender det alle sammen; at sidde i en situation, hvor vi burde have meldt klart ud og sagt nej tak, og i stedet finder os selv engageret i noget, som vi egentlig ikke har lyst til. Så sidder man dér med et anstrengt smil og lytter med påtaget interesse. Det er ikke sjovt - hverken for én selv eller for den, det går ud over.

Drop behagesygen og lær at sige nej!

Det er ikke nemt at slippe vanen med altid at skulle behage andre, men det kan være en stor og befriende lettelse, når du selv og andre har forstået, at du ikke vil tages for givet. Her får du 5 råd til, hvordan du kan blive bedre til at sige fra:

  1. Hvad har værdi for dig?
    Det første skridt på vejen kan være at vænne blikket indad og sætte ord på de ting i livet, du finder mest værdifuldt. Lav en liste, og prioritér og markér dét, der er vigtigst og mest værdifuldt for dig. Listen vil hjælpe dig til at blive bedre til at huske, at bruge dine ressourcer på dé ting, der virkelig betyder noget for dig, og til at sortere de aktiviteter og opgaver fra, som du burde sige nej til.

  2. Forestil dig hvad konsekvensen er af at sige nej
    Finder du dig selv sige ja til ting, du egentlig havde lovet dig selv at sige nej til, så sæt ord på og beskriv situationen. Forestil dig derefter, hvad det værste var, der kunne ske, hvis du havde sagt nej. Forestil dig situationen, reaktionen – og forbered dig på, at du næste gang siger nej tak med en venlig, men beslutsom mine.

  3. Når hele kroppen siger nej
    Der kan være situationer, hvor du kan være i tvivl om dit engagement skyldes omgivelsernes forventninger til dig, eller om du virkelig er styret af egen lyst og interesse. Her kan det være en ide at lytte til kroppens fysiske og psykiske signaler. Bliver du irriteret, rastløs, får du ondt i maven – så er det tid til at sige fra.

  4. Sig fra – klart og tydeligt
    Øv dig i at sige nej. Et nej kan siges på mange måder, og det skal gøres ordentlig, høfligt og ikke-sårende. Understreg din beslutsomhed ved at se vedkommende i øjnene. Et nej, der bliver sagt venligt, men bestemt, vil blive respekteret mere end et vævende ja. Undlad sarkastisk eller fjendtligt tonefald. Situationen kræver et klart og tydeligt nej, ikke et skænderi eller oplæg til diskussion. Du kan være åben for den andens argumenter, og hvis du finder dem relevante, så overvej eventuelt et kompromis eller bed om tid til at genoverveje tingene. Når du vender tilbage, kan du give et velovervejet og overbevisende svar.

  5. Lad være med at undskylde
    Bliver dit nej overhørt eller føler du dig presset, så gentag roligt og bestemt dit nej. Når du har fået sagt nej klart og tydelig, så lad være med efterfølgende at undskylde det. Undskyldninger undergraver dit afslag og giver et indtryk af, at du er vaklende i din holdning og måske er åben for at blive overtalt.

 

Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^