Kategori: Sundhed
Alkohol på kontrakt
Alkohol på kontrakt 

Mens sundhedstiltag som motionsordninger, rygepolitik og sund mad med succes integreres i virksomheder, er det langt mere problematisk håndtere alkoholproblematikker ...

”Det handler bestemt ikke om mangel på gode intentioner hos den enkelte leder, når en misbrugende medarbejder får lov at trække elastikken så langt ud, så den springer”, siger Anna Marie Aggerholm, ”det handler oftest om, at de fleste helt naturligt har svært ved at håndtere den personlighedsændring, der sker hos en alkoholiker”...


Fungerer jeres alkoholpolitik?
Med fradragsberettigede motionsordninger, stresspolitik, rygepolitik og sund mad i kantinen har de fleste danske virksomheder i dag fokus på medarbejderpleje og gode sundhedsordninger.

Mere end halvdelen af alle danske virksomheder har desuden en nedfældet alkoholpolitik, men i modsætning til f.eks. kost og motion er alkoholafhængighed stadig en tabubelagt problematik for de fleste. Al erfaring viser, at det er uhyre svært at håndtere den benægtelse og manipulation, der er fremherskende i situationer omkring konfrontation af en medarbejder med et misbrugsproblem.

"Det er rigtig, rigtig synd for både virksomheden og den ramte medarbejder, - for ikke at tale om de magtesløse kollegaer", alkolog Anna Marie Aggerholm, der med sin virksomhed Alcologic Consult, har specialiseret sig i den svære samtale med en afhængig, - en samtale, der på væsentlige punkter adskiller sig fra alle andre svære samtaler.

"Alkoholmisbrugere vil som udgangspunkt ikke have hjælp", siger Anna Marie Aggerholm. "Og eftersom de fleste alkoholikere fungerer på alle øvrige om-råder i deres liv, er det svært at trænge igennem benægtelsen og få dem til at erkende et misbrug."

Derfor mener Anna Marie Aggerholm at virksomheder, ud over at nedfældet en alkoholpolitik, bør overveje regelmæssige opfølgning af den.

"Det koster ikke bare på den menneskelige konto at ignorere et alkoholmisbrug, der måske ender med en fyring, men også i virksomhedens holistiske regnskab skaber det røde tal på bundlinien. Sygefravær, fejldisponeringer, manglende overholdelse af deadlines, kollegaers frustrationer osv. er altsammen medvirkende til en negativ indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø", siger Anna Marie Aggerholm som ser den praktiske håndtering og regelmæssige opfølgning hos virksomhederne som en væsentlig del af den opgave Alcologic Consult fremover kommer til at varetage for virksomhederne.

"En alkoholpolitik er i mine øjne at betragte på lige fod med et førstehjælpskursus eller en livsforsikring – ting, vi håber aldrig at få brug for, men som er godt at have den dag, der virkelig er brug for dem", siger Anna Marie Aggerholm videre. "De fleste virksomheder har en servicekontrakt på halvårlige eller årlige eftersyn af deres kopimaskine, men de færreste tager personalepolitikkerne lige så alvorligt, når det gælder vedligeholdelse og opdatering" ...

Læs mere om integration og opfølgning af alkoholpolitik i virksomheden, på Anna Marie Aggerholms hjemmeside

Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^