Kom godt afsted på ferie

Kategori: Sommer

Kom godt afsted på ferie

Kom godt afsted på ferie 

Pak kufferten med realistiske forventninger til ferien, anbefaler psykolog Ingrid Ortmann, som her giver 7 gode råd til, hvordan du kommer godt afsted på sommerferie …

Pak kufferten med realistiske forventninger til ferien, anbefaler psykolog Ingrid Ortmann …

Refleksioner og gode råd til en rar og afslappende ferie

Sommerferien står lige for døren. Mange af os har frygtelig travlt med at blive færdige med arbejdsopgaver, der skal være færdiggjort inden ferien. Privat er der, for børnefamilier, masser af sommerferiearrangementer i skoler, fritidsordninger, daginstitutioner, sportsklubber osv. Og som gode forældre møder vi naturligvis op til alle afslutningsarrangementerne, og måske har vi endda indvilget i at bage pølsehorn eller kage til afslutningen..

For de fleste af os, er der også en hel stribe praktiske gøremål, der skal klares, inden vi kan komme af sted på den længe ventede ferie. Der skal styr på, hvem der passer kæledyrene og blomsterne, hjemmet skal være i orden, så alt er pænt når vi kommer hjem, avisen skal afbestilles, og er der gamle og syge i familien, skal planer koordineres, så man trygt kan tage af sted ... Listen af gøremål kan være lang, og det hele skal klappe og klares på kort tid, og det kan gøre tiden op til sommerferien til en rigtig stressfuld periode.

Vi gør, hvad vi kan for at holde dampen oppe og humøret højt, og tænker med forventning og glæde på, at dagen endelig oprinder, hvor vi kan slippe tøjlerne og drage af sted til det planlagte feriemål. Desværre er det ikke ualmindeligt, at man kan opleve, at ferien ikke starter helt, som man havde drømt om. For det kan være rigtig svært, at slippe den stressede hverdag, og det kan tage tid, at finde ro til bare at nyde ferien og slappe af – også selvom det er dét vi mest af alt har brug for.

Hvis du ved, at du har svært ved at geare ned, så kan det være en rigtig god ide, at forsøge at tage toppen af stressen inden ferien:

7 gode råd til at komme ned i gear inden ferien

1. Hvis det er muligt, så kan det være en rigtig god ide, at have nogle dage hjemme inden man rejser på ferie. Her vil du have tid til, at geare lidt ned, få arbejdet lidt på afstand og finde ro og balance.

2. Tag en snak med hele familien om, hvad der er afslapning for den enkelte på ferien: Skal vi alle være sammen hele tiden, eller har nogen behov for at være lidt alene? Det kan være en god ide, at få sat ord på, så alle er enige om, at det ikke skal opfattes negativt eller som et ønske om at være fri fra familien, bare fordi man gerne vil have lidt alenetid.

3. Lav evt. en aftale om, at der skal være nogle pauser fra de elektroniske medier i løbet af dagen, som så er reserveret til fælles tid. Tid til at være nærværende og evt. lave nogle sjove, afslappende aktiviteter sammen.

4. Det vil fremme en indre følelse af glæde, hvis I har nogle stillestunder i løbet af ferien, til bare at ”dovne” og gøre ingenting. Glæden kommer af sig selv, ved at være i ro og balance.

5. Husk ferien ikke er noget maratonløb, hvor det drejer sig om at have set flest mulige museer og kirker, osv., men at der er tid til at nyde alle oplevelserne sammen eller hver for sig og med gode pauser imellem oplevelserne.

6. Det er vigtigt, at man, inden man tager på ferie, har realistiske forventninger til, hvad der kan opnås under ferien. F.eks. hvis man har brug for at reparere lidt på et forsømt parforhold, skal man nok ikke rejse ud sammen med bedsteforældre eller hele familien. At være sammen med flere generationer vil kræve meget opmærksomhed for at opfylde alles behov. Eller hvis man er på ferie med en større børneflok i forskellige aldre, så er der nok heller ikke megen tid til romantik eller dybe samtaler i fred og ro.

7. Og endelig: Forvent ikke, at mere dybtliggende problemer i en familie løses på en ferie. Tværtimod kan problemer der klares i en struktureret hverdag derhjemme, ofte blive mere tydlige, når man er sammen hele dagen uden de sædvanlige gøremål. Aftal på forhånd, at den slags problemer må tages op og tages hånd om, når I kommer tilbage fra ferie.

I håb om, at I alle får en skøn og dejlig ferie, som lever op til de realistiske forventninger, I har med i kufferten, ønskes I alle en god ferie og en god sommer.

De varmeste hilsner,
Psykolog Ingrid Ortmann

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^