public speaking assignments get help with college homework online
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte

Indimellem kan være en stor udfordring at håndtere andres overskridende adfærd. Selv når man får sagt fra, kan det være svært. Hvad gør du, når irritationen og skuffelsen bliver ved med at gnave?

Hvad gør du når andre overskrider dine grænser?
Redaktionen

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Hvorfor er det så svært at glemme?

Nogle gange kan en oplevelse af andres dårlige adfærd påvirke os så meget, at det er svært at glemme selv længe efter den har fundet sted. Det skyldes blandt andet vores hjernes eminente evne til at huske og kredse om de alvorlige og kritiske situationer, vi tidligere har befundet os i.
At have en stærk erindring om en voldsom oplevelse, som fx et trafikuheld, er jo hensigtsmæssigt. Oplevelsen vil gøre os mere opmærksomme i trafikken, og måske i sidste ende blive et spørgsmål om liv og død. Men når det nu drejer sig om en - ganske vist ubehagelig - men ufarlig, oplevelse, så er det irriterende at tankerne bliver ved med at vende tilbage til episoden. Det kan tære på det gode humør, og forstyrre en god nattesøvn.

Hvad forventer du af en konfrontation?

At konfrontere det menneske, der har gjort os ondt, lyder oplagt. Formålet er naturligvis at gøre vedkommende opmærksom på, hvordan man har oplevet vedkommendes adfærd, og hvordan den har påvirket os.

Man kan håbe at det resulterer i, at man får en forklaring og en undskyldning, så kan man tilgive og komme videre. Men en konfrontation kan også have den stik modsatte effekt, hvis vedkommende oplever det som et angreb. Og så kan der være lang vej til en anstændig dialog, erkendelse og tilgivelse.

En god ven, er en ven der lytter

Det kan være en stor lettelse at få sat ord på sine frustrationer, og en god idé, at lade en ven kan lægge øre til. Vedkommende behøver ikke komme med kommentarer eller have en forkromet plan for, hvordan man kommer videre, men bare lytte.

Nogle gange kan man imidlertid være uheldig at få luftet sine frustrationer til den forkerte ven. Måske har vedkommende ikke tid eller lyst til at lytte, og måske bliver man mødt af et; ”Åh, så slip det dog, og se at komme videre”.  Med en sådan bemærkning fra en god ven, kan man nemt komme til at tænke, at man måske har været nærtagende.

Men lad os lige være ærlige; En ven, der negligerer sin vens følelser, er ingen ven. Ingen har ret til at nedgøre andres følelser. Alle har en rygsæk med erfaringer og oplevelser, og vi har hver vores måde at opleve, reagere og takle livets udfordringer på. At blive affærdiget, og få at vide, at dét man føler, er forkert, er så giftigt, at man hurtigt skal trækker sig, når man fornemmer den andens irritation eller manglende empati og interesse.

Den fristende, farlige tanke om at gøre gengæld

Indimellem kan tanken om at gøre gengæld være yderst fristende, og måske er det kun de allerfærreste, der kan sige, at de aldrig har leget med tanken. Men som enhver, der har forsøgt sig med gengældelse ved, er det sjældent noget, der fører noget godt med sig.

Problemet er, at det at gøre gengæld forudsætter, at man, i en eller anden form, gør, hvad andre har gjort mod en, og således har man pludselig bevæget man sig ud over, hvad man selv mener, er grænsen for anstændig og respektfuld opførsel. Man havner således hurtigt i en situation, hvor man ikke kan forsvare sine egne handlinger, hverken over for sig selv eller andre, og så har hele gengældelseprojektet kun bidraget til at give frustrationerne endnu mere plads i bevidstheden.

Hvordan kommer du videre?

Der er forud for dette indlæg, bladret i mange selvhjælpsbøger. For selvom det ikke føles helt rimeligt, at man skal bruge tid på at bearbejde noget, som andre er skyld i, så er det jo desværre sjældent sådan, at man vil have held til at ændre andres adfærd.

Til gengæld kan man måske så hjælpe sig selv til at takle udfordringerne på en anden måde, og her har diverse selvhjælpsbøger rigtig mange gode bud på, hvordan man kommer videre.

Nogle bøger opfordrer til, at man sirligt nedfælder sine tanker, for at få en bedre forståelse af, hvorfor man reagerer som man gør. Andre foreslår frustrationerne bearbejdes gennem sindrige trin-for-trin forløb, og at man skal aflede sig selv, når de negative tanker dukker op.
Og så findes der naturligvis også selvhjælpsbøger med en mere holistisk tilgang til problemet; Her ordineres fx yoga, meditation og healing.

Tag altid dig selv og dine følelser alvorligt

Konklusionen må være, at der ikke findes nogen enkelt metode, der virker for alle. Man må ganske enkelt prøve sig frem. Det gælder også, hvis man vælger at sparre med en professionel behandler; psykolog eller terapeut.

Uanset hvordan vi vælger at arbejde med os selv, så er det vigtigste, at vi bliver ved indtil vi igen føler os frie og i balance igen. Ingen har godt af at gå rundt med sammenbidte tænder, og hvis man tænker, at frustrationerne nok forsvinder af sig selv, så er lidt af et sats. Sådan nogle gamle, sure frustrationer har det nemlig med at vokse, og dukke op igen og igen. De kan forpeste hverdagen, humøret og samværet med andre mennesker.


Husk altid, at tage dig selv og dine følelser alvorligt, og lad ingen fortælle dig, at dét du føler, er forkert.


Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter?

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day – 13. november 2022

Husk, at det, søndag den 13. november 2022, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab. I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber

Psykologi: Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en...

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle...

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind'

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Eden Outcast

Eden Outcast

Fototapeter

Fototapeter

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo...

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^