Her er navnet på din yndlingsfarve

Dyk ned i farvernes magiske verden, find navnet på din yndlingsfarve, og lær lidt om, hvordan farverne påvirker os i hverdagen.

Hvad hedder farven? Find navnet her 

Farver er ikke blot en visuel oplevelse, men også en dør til følelser og sanser. Når vi ser på naturens farvepalet, fra det dybe blå i havet til den blide pastel ved solnedgang, åbnes der for en verden fuld af skønhed. Farverne i naturen kommer fra komplekse samspil mellem lys og materiale. For eksempel reflekteres lyset af vandet i havet på en måde, der får os til at se det som blåt, mens chlorofyl i planter absorberer lys, hvilket giver bladene deres grønne farve.

Hvordan farver får navne

Mange farver har indtaget en særlig plads i vores kultur, og de har fået populære navne som 'babyblå' og 'mintgrøn'. Disse navne er ikke bare beskrivelser, men også farver, der fremkalder specifikke billeder og tanker. Navngivning af farver sker ofte med udgangspunkt i naturen, som for eksempel 'rav' for en varm gul-orange farve. Disse navne bliver populære gennem mode, kunst og medier, hvor de gentagne gange bruges til at beskrive bestemte nuancer.

Farvernes psykologiske påvirkning

Farver påvirker vores mentale tilstand på markante måder. Blå kan virke beroligende, mens rød kan fremkalde følelser af energi og spænding. Denne indflydelse kommer dels fra de traditioner og værdier, vi forbinder med farverne, og dels fra naturlige instinkter. Fx er bær af den giftige liljekonval, røde.

Mange mennesker har yndlingsfarver, som ofte afspejler deres personlige erfaringer og følelser. Disse præferencer kan være meget personlige og ændre sig over tid afhængigt af individets oplevelser.

Farvehjul og hex koder

For at forstå, hvordan farver arbejder sammen, bruger designere og kunstnere ofte et farvehjul. Dette værktøj viser, hvordan primære, sekundære og tertiære farver er forbundne. For eksempel anses komplementære farver, som ligger overfor hinanden på farvehjulet, for at være særligt flotte sammen. For præcist at identificere hver farve bruges hex koder, som er nødvendige for nøjagtig farvegengivelse i alt fra webdesign til digital kunst.

Illustrationen herunder præsenterer 50 forskellige farver med deres navne og hex-kode, hvilket giver en unik indsigt i, hvordan disse farver kan bruges i hverdagen. 

Abrikos - #FBCEB1

Akvarium - #00D9C0

Army Grøn - #4B5320

Asgul - #EBEB7A

Aubergine - #330036

Azurblå - #007FFF

Babyblå - #89CFF0

Bleg rosa - #FADADD

Blomme - #8E4585

Blåsort - #0A0F0D

Bordeaux - #5C0120

Bourgogne - #800020

Cement - #8A8A8A

Creme - #FFFDD0

Elektrisk blå - #7DF9FF

Fersken - #FFE5B4

Havgrøn - #2E8B57

Himmelblå - #87CEEB

Hindbær - #E30B5D

Indigo - #4B0082

Irgrøn - #1CAC78

Kanariegul - #FFFF00

Karminrød - #960018

Khaki - #C3B091

Kobber - #B87333

Kobber rød - #CB6D51

Kobolt - #0047AB

Kongeblå - #4169E1

Koral - #FF7F50

Kul - #36454F

Laksefarvet - #FA8072

Lime - #BFFF00

Lys lavendel - #E6E6FA

Lys okker - #FF9900

Lyserød - #FFB6C1

Magenta - #FF00FF

Marinegrøn - #3CB371

Mintgrøn - #3EB489

Mokka - #784D1B

Musegrå - #8B8680

Navyblå - #000080

Off White - #F8F8FF

Okker - #CC7722

Oliven - #808000

Orange - #FFA500

Petroleum - #004F98

Pink - #FFC0CB

Postkasserød - #CC3333

Purpur - #800080

Ravgul - #FFBF00

Rust - #B7410E

Safran - #F4C430

Sepia - #704214

Skarlagen - #FF2400

Skifer - #708090

Teal - #008080

Terrakotta - #E2725B

Tomatrød - #FF6347

Turkis - #40E0D0

Vandmelon - #FE7F9C

Violet - #8F00FF

Bolig & Design
House Nordic - Smukt og robust i teak 

Det er sommer, og lige nu er haveejere i gang med indretning af terrassen og de grønne kvadratmeter. Udvalget af havemøbler bliver nøje studeret og overvejet, og her er den store favorit teaktræsmøbler.

Når teak er så ideelt til havemøbler, så er det ikke kun fordi det er en fantastisk smuk…

Læs mere
Bolig & Design
Broste Copenhagen sommerkollektion 2024 - Inspiration til uderummet 

Med Broste Copenhagens nye kollektion får du frisk inspiration til sommerlivet med nyheder skabt til at indrette haven, terrassen og altanen til et afslappet fristed og en grøn oase.

Læs mere
Boligstil: Kulørt Bauhaus retro
Bolig & Design
Shopping: Interiør inspireret af modern art 

Indretning inspireret af 60´ernes og 70´ernes er hot, og her i 2024 er stilens dristige farvekontraster, rene linjer og enkelt design igen at se i møbler og interiør. Se med og få inspiration til ny, skøn indretning.

Læs mere
Indret soveværelset praktisk og stemningsfuldt i nordisk stil.
Bolig & Design
Boligstil: Skab dit drømmesoveværelse 

Af alle hjemmets rum, er soveværelset som regel det rum, der indretningsmæssigt lægges mindst vægt på. Måske skyldes det, at soveværelset jo sjældent vises frem – og måske derfor kommer det nemt til at fungere som opmagasineringsrum for rod og ragelse.

Men i virkeligheden bør enhver have et rart og…

Læs mere
PK22™ af Poul Kjærholm hos Fritz Hansen
Bolig & Design
Bauhaus - Funktionalitet og enkelhed 

Bauhaus-stilen er let genkendelig med sine rene linjer og funktionelle designs, og er man vokset op i 60'erne, har man uden tvivl stødt på møbler og indretning i stilen.

Læs mere
Bolig & Design
Vægmaling: Farvetrends 2024 

Savner du inspiration til en ny vægfarve, så tjek årets trendfarver 2024 fra Pantone og anerkendte malingsproducenter. 

Læs mere
Sådan anvender du et farvehjul
Bolig & Design
Guide til valg af vægfarve 

At vælge farver til hjemmets vægge er en beslutning, der kræver mange overvejelser. En forkert farvetone, der ikke matcher rummets karme, loft og interiør, kan det forstyrre harmonien og sammenhængen i rummet. Ved at sætte dig ind i, hvordan farver og nuancer fungere sammen, og forstå og bruge…

Læs mere
Find inspiration til haveindretning i de nye kollektioner
Bolig & Design
Havemøbler: Find inspiration til haveindretning i de nye boligkollektioner  

Skab den dejligste sommerstemning i haven og på terrassen med de nyeste havemøbler fra de aktuelle forår/sommer interiørkollektioner. Udforsk de nye indretnings trends og tendenser fra danske kvalitetsbrands som Ib Laursen, House Doctor og Tine K Home, og bliv inspireret til praktisk og smuk…

Læs mere
Bolig & Design
Lexinton Summer Collection 2024 

Med sit nordiske twist og tidløse design er Lexinton Company et brand, der på smukkeste vis fanger New England-stilen. Deres kollektioner af møbler, interiør og tekstiler emmer af charme og skandinavisk livsstil, der indfanger essensen af stranden, himlen og havet.

Læs mere
Bolig & Design
Boligstil: Nordisk, lyst & lækkert 

Skab den smukkeste, lette og lyse indretning ved at tilføje gyldne nuancer; creme, sand og guld til den kølige, nordiske stil. Match de hvidpigmenterede møbler med sandfarvet plys, lamper med guldfatning, spejle i guldrammer og giv plads til iøjnefaldende statement items og personlig stil.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^