Lister med opgaver i prioriteret rækkefølge, og angivelse af, hvornår man tager fat på opgaven, er vejen frem. Forudsætningen for at listen fungerer er, at den løbende opdateres, fx hvis opgaven udsættes eller tager længere tid end estimeret.

Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Tyr du til overspringshandlinger, hvis du er usikker på om du har kompetencerne til at klare en opgave?

 • Ved at dele din bekymring med andre, får du sat ord på og mærker andres forståelse for dine udfordringer. Det kan være en stor lettelse at vide, at andre også indimellem kæmper med manglende erfaring, og du vil føle dig knapt så presset ved tanken om andres forventninger.

Tyr du til overspringshandlinger, fordi du er perfektionist?

 • Perfektionister kan overraskende nok have tendens til at udsætte deres opgaver. Ofte handler det om, at de er bange for, ikke at leverer et tilfredsstillende stykke arbejde. Har du svært ved at få færdiggjort dine opgaver, fordi du sjældent føler dig helt tilfreds med resultatet, så er det en god idé at lade andre hjælpe dig med at vurdere din indsats.

Er der særlige typer opgaver, du finder kedelige?

 • Prøv at motivere dig selv ved at tænke på de mere interessante og overskuelige opgaver, der venter forude når den vigtige opgave er på plads.

Har du styr på din to-do liste?

 • Manglende organisering og prioritering af opgaver er almindelige årsager til overspringshandlinger. Der kan hurtigt opstå forvirring, hvis man ikke har en liste at gå efter og springer frem og tilbage mellem opgaverne uden at få nogen af dem færdiggjort, man mister fokus og overblik, og kommer til at tage fat på de mindre vigtige opgaver først.

  Lister med opgaver i prioriteret rækkefølge, og angivelse af, hvornår man tager fat på opgaven, er vejen frem. Forudsætningen for at listen fungerer er, at den løbende opdateres, fx hvis opgaven udsættes eller tager længere tid end estimeret. Listen vil hjælpe dig til bedre at fokusere på opgaven, og vil samtidig være kilde til stor tilfredsstillelse, når opgaverne efterhånden kan krydses af.

  Der er udviklet apps, der kan hjælpe dig med at bevare dit fokus på opgaven, styre din to-do liste og mindske antallet af overspringshandlinger. Se fx focuskeeper.co

  Får du en presserende opgave, så kom i gang med den med det samme. Skab dig et overblik over, hvordan opgaven skal løses og indhent den information og de input, du kan se, du umiddelbart får brug for.

Undgå at blive distraheret

 • Lad være med at tjekke dine mails, luk ned for sociale medier, og undgå at have fjernsynet kørende i baggrunden.

Lad tidligere erfaringer og konsekvenser motivere dig

 • Prøv at huske:
  - hvor lettet og tilfreds du følte dig, sidste gang du klarede opgaven til tiden.
  - de ubehagelige konsekvenser det havde sidste gang du ikke fik klaret opgaven til tiden.
  - hvordan en opgave, du umiddelbart fandt uoverskuelig, faktisk viste sig ikke at være så svær, da det kom til stykket.

Sæt belønning i udsigt

 • Lov dig selv, at der venter en dejlig belønning, hvis du klarer opgaven til tiden. Motiver dig selv med udsigten til en god middag, en hyggelig aften i sofaen eller en tur i biografen. Vær bevidst om at det er belønningen for en god indsats, og mærk, hvor godt det er at få klaret opgaverne i tide.

Hvis dine overspringshandlinger er indgroede vaner, så vil de formentligt ikke være nogle, du kan ændre over natten. Væbn dig med tålmodighed og indstil dig på, at det til tider vil være en kamp. Husk, at uanset hvilke dårlige vaner man vil af med, så er der en risiko for ’at falde i’. Lad være med at bruge energi på at bebrejde dig selv, men skynd dig tilbage på sporet.

Arbejdsmiljø: Overarbejde uden kompensation
Job & karriere
Studie afslører: Loyale ansatte kan havne i en ond cirkel 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology peger på, at det ikke er ualmindeligt, at ledere udnytter deres mest loyale medarbejdere ved at pålægge dem ulønnet arbejde og opgaver uden for arbejdstiden. Ifølge forskningsleder lektor i filosofi Matthew L. Stanley ved…

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
Shopping
^