Har det skidt på jobbet
Har det skidt på jobbet 

Fra brevkassen: Hun er så træt af den styrende klike kvinder på jobbet, at det påvirker hendes arbejde ...

__________________________________

 

Hej brevkasse.

Jeg har det skidt på mit arbejde og kommer ikke godt ud af det med mine kollegaer. Det er nu snart et år siden at jeg fik jobbet, som rent opgavemæssigt er et drømmejob for mig. Jeg er stadig rigtig glad for mine arbejdsopgaver, men jeg har det til gengæld virkelig svært med mine kollegaer.

Vi er kun kvinder i den afdeling, hvor jeg arbejder, men en lille og meget dominerende gruppe af dem (hvoraf den ene er chef for afdelingen) opfører sig som mænd. Med det mener jeg, at de fylder, praler, insisterer på at bestemme og tager æren for andres arbejde. Det er irriterende og generende, for af en eller anden grund, bruger de mange ressourcer på at få min anerkendelse eller opmærksomhed. Men jeg synes hverken deres arbejde eller måden de opfører sig på er særlig imponerende eller charmerende, og jeg har en grim mistanke om, at hvis de først har min anerkendelse, så vil de sætte sig på mig, som de sidder på andre i afdelingen.

Når jeg skriver til dig er det for at få nogle ideer til, hvad jeg kan gøre for at få det bedre. Jeg kan mærke at det efterhånden går mig så meget på, at det går ud over de arbejdsopgaver jeg har og mit generelle humør.
__________________________________

Kære du,

Tak for din mail, hvor du efterlyser ideer til, hvordan du forbedrer dit forhold til dine kollegaer på arbejdet.
Jeg forstår så godt, at det er irriterende og at du generes af dine kollegaers adfærd. Desværre kan du nok ikke forvente, at dine kollegaer ændrer på deres adfærd, så derfor må du kigge på, hvad du evt. selv kan ændre ved din egen. Her tænker jeg på måden du reagerer på overfor dine kollegaer.
Du skriver, at der udelukkende er kvinder i din afdeling, og at du også har en kvindelig chef. Du skriver, at du synes, at de opfører sig som mænd. Men det må så være den absolut negative udgave, af det maskuline aspekt, for jeg oplever bestemt ikke at alle mænd opfører sig, som du beskriver dine kollegaer opfører sig.
Kollegaernes selvhævdende adfærd dækker sandsynligvis over en dårlig ledelse, som medfører negativ kultur i afdelingen. Det medfører bl.a. at det bliver vigtigt, både at fremhæve sig selv og tage æren for andres arbejde. Det tyder på, at dine kollegaer mangler selvtillid, og mangler at blive rost, set og opkvalificeret af chefen, hvilket kan medføre behovet for at være selvhævdende. En sådan kultur kan også medføre, at det er vigtigt for dine kollegaer at få dig ind i "folden" for at fastholde den negative kultur. For kulturen giver, om end den bygger på et negativt ladet fundament, en form for tryghed og en fællesskabsfølelse.

Mit forslag til dig er, at du forsøger at forstå den kultur, du er havnet i. At du beslutter dig til at være mere anerkendende, når dine kollegaer gør noget, du kan anerkende, og at du undlader at tage stilling til deres negative adfærd (som forhåbentlig er meget nemmere at leve med, når du nu forstår baggrunden).
Jeg tror, at du overfor den enkelte kollega kan få et fornuftigt forhold, ved at du opkvalificerer det, den enkelte gør af positive ting, i stedet for at virke fordømmende. Jeg tror ikke, at det vil ændre alt det negative du oplever, men det kan ændre din oplevelse af den enkelte i gruppen. Gør dig umage for at vise, at du er aktivt med, når der foregår noget konstruktivt i afdelingen, men undlad forsat, at deltage aktivt i alt det negative og selvhævdende.

Et ordsprog siger: At forstå er at tilgive. Hvis du begynder at forstå dine kollegaers adfærd, som et resultat af deres livsbetingelser, vil du bedre kunne sætte dig ud over irritationen over deres pralerier. Måske kan du endda føle lidt medlidenhed med, at nogle mennesker er i en situation, hvor de er nødt til så kraftigt, at gøre opmærksom på sig selv.

Hvis det, på trods af din nye indsigt i dine kollegaers adfærd og et forsøg på at være imødekommende, alligevel ikke resulterer i noget, som du synes er acceptabelt at leve med, ja, så må du nok indse, at selv om det er et drømmejob, så er du tvunget til at søge nye græsgange. At se sine medmennesker i et nyt lys, kan være en stor hjælp, men hvis du er så uheldig at forholdet ikke kan forbedres, må du tage ansvar for dig selv og finde et andet sted at være.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke til at gøre det rigtige for at forbedre din arbejdssituation.

Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day – 13. november 2022 

Husk, at det, søndag den 13. november 2022, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab. I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^