literature review on asthma effects of bullying essay what paper do typewriters use
Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Trine Tuxen ring
Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt
Kategori: Parforhold

“Når det er hans tur til at lave mad, så står den på take-away”, ”Hvorfor skal jeg bede ham om at tage opvasken? Jeg er ikke hans mor”, ”Han tager det for givet at jeg sørger for både børn, rengøring og indkøb”, ”Hvis jeg kommenterer hans manglende indsats, så ryger den gode stemning”...

Test: Er der balance i parforholdet?
Redaktionen

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Den ulige indsats for at holde parforholdet, kærligheden og den gode stemning kørende, kan udvikle sig til et mønster man acceptere og lever med i hverdagen. Men herfra kan det ofte være svært at nå til en erkendelse af, at de mange kompromisser ikke kun slider på kærligheden, men også påvirker selvværdet og selvrespekten.

Når den fælles indsats for at bevare parforholdet er kørt af sporet, så handler det om at reagere inden man når et punkt, hvor man enten føler sig udnyttet og overset eller gribes af lysten til at smide det hele overbord.

Ifølge den amerikanske forfatter og forsker i psykologi, Ronald Riggio, så er forudsætningen for et velfungerende parforhold, at der hersker en følelse af lighed og retfærdighed mellem parterne. Og selvom det måske lyder pragmatisk i forbindelse med romantiske forhold, så er der nødt til at være balance mellem, hvad man hver især investerer i parforholdet og hvad man får ud af det.

For at vurdere niveauet af lighed og retfærdighed i parforholdet, har Riggio udarbejdet 13 udsagn, som kan gøre dig klogere på balancen i dit forhold.

Du får ét point for hvert udsagn, hvor du føler at forholdet er lige og retfærdigt, og du trækker ét point fra, hvor du føler forholdet er uretfærdigt og ude af balance.

 1. Min partner og jeg elsker hinanden lige højt
 2. Vores lyst til hinanden er omtrent den samme
 3. Vi forstår begge hinandens ønsker og behov
 4. Vi går lige meget op i vores udseende og fremtoning
 5. Vi går begge meget op i vores sundhed og helbred
 6. Fysisk tiltrækkes vi af hinanden i samme grad
 7. Vi gør jævnligt hinanden opmærksomme på, at vi værdsætter hinanden
 8. Vi har et gensidigt tilfredsstillende sexliv
 9. Vi viser og demonstrerer begge regelmæssigt vores kærlighed til hinanden
 10. Når det kommer til praktiske opgaver i hjemmet; børn, indkøb, rengøring og oprydning, havearbejde, økonomi og budget, så deler vi arbejdsbyrden lige og retfærdigt
 11. Vi deler de fleste grundlæggende holdninger til, hvad der er rigtigt og forkert
 12. Vi træffer oftest vigtige beslutninger i fællesskab
 13. Min partner og jeg vil oftere være enige, eller kunne nå til enighed, end forblive uenige


Hvis du scorer mindre end 7 point, så er det, ifølge Riggio, et udtryk for ubalance i forholdet, og der bør gøres en fælles indsats for at genopbygge følelsen af lighed og retfærdighed mellem jer.

De 13 udsagn vil sikkert være kilde til mange overvejelser, og ikke mindst til en konstruktiv diskussion om retfærdighed, og hvordan i hver især oplever jeres forhold og forholdets kvaliteter.

Med et fælles ønske om at styrke parfoldet, kan I arbejde med at være mere åbne og ærlige overfor hinanden, og blive bedre til at gøre hinanden opmærksomme på, hvad I hver især har af prioriteter, ønsker og behov. I bør også forholde jer til, at hvis I ikke begge gør en indsats for at forbedre forholdet og skabe balance, så kan resultatet være at I begge begynder at kigge andre steder, hvor det er muligt at få ønskerne opfyldt.

Men hvad hvis det modsatte er tilfældet? Hvad hvis vores partner investerer mere i forholdet end vi selv gør? Ja, så må vi selvsagt gøre mere, engagere os mere, være mere lydhøre og opmærksomme, og frem for alt være indstillet på at gøre en varig indsats for at medvirke til lighed og retfærdighed vores parforhold.

Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder...

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en...

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at...

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker?

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
AURO: Miljøvenlig maling <BR> nu i bøtter af genbrugsplast

AURO: Miljøvenlig maling
nu i bøtter af genbrugsplast

Sådan laver du en flot håropsætning

Sådan laver du en flot håropsætning

Kosttilskud til PMS: Virker det?

Kosttilskud til PMS: Virker det?

Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt

Auro terrasseolie
- miljøvenligt og slidstærkt

Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Shopping
^