Kategori: Parforhold

“Når det er hans tur til at lave mad, så står den på take-away”, ”Hvorfor skal jeg bede ham om at tage opvasken? Jeg er ikke hans mor”, ”Han tager det for givet at jeg sørger for både børn, rengøring og indkøb”, ”Hvis jeg kommenterer hans manglende indsats, så ryger den gode stemning”...

Test: Er der balance i parforholdet? 

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Den ulige indsats for at holde parforholdet, kærligheden og den gode stemning kørende, kan udvikle sig til et mønster man acceptere og lever med i hverdagen. Men herfra kan det ofte være svært at nå til en erkendelse af, at de mange kompromisser ikke kun slider på kærligheden, men også påvirker selvværdet og selvrespekten.

Når den fælles indsats for at bevare parforholdet er kørt af sporet, så handler det om at reagere inden man når et punkt, hvor man enten føler sig udnyttet og overset eller gribes af lysten til at smide det hele overbord.

Ifølge den amerikanske forfatter og forsker i psykologi, Ronald Riggio, så er forudsætningen for et velfungerende parforhold, at der hersker en følelse af lighed og retfærdighed mellem parterne. Og selvom det måske lyder pragmatisk i forbindelse med romantiske forhold, så er der nødt til at være balance mellem, hvad man hver især investerer i parforholdet og hvad man får ud af det.

For at vurdere niveauet af lighed og retfærdighed i parforholdet, har Riggio udarbejdet 13 udsagn, som kan gøre dig klogere på balancen i dit forhold.

Du får ét point for hvert udsagn, hvor du føler at forholdet er lige og retfærdigt, og du trækker ét point fra, hvor du føler forholdet er uretfærdigt og ude af balance.

 1. Min partner og jeg elsker hinanden lige højt
 2. Vores lyst til hinanden er omtrent den samme
 3. Vi forstår begge hinandens ønsker og behov
 4. Vi går lige meget op i vores udseende og fremtoning
 5. Vi går begge meget op i vores sundhed og helbred
 6. Fysisk tiltrækkes vi af hinanden i samme grad
 7. Vi gør jævnligt hinanden opmærksomme på, at vi værdsætter hinanden
 8. Vi har et gensidigt tilfredsstillende sexliv
 9. Vi viser og demonstrerer begge regelmæssigt vores kærlighed til hinanden
 10. Når det kommer til praktiske opgaver i hjemmet; børn, indkøb, rengøring og oprydning, havearbejde, økonomi og budget, så deler vi arbejdsbyrden lige og retfærdigt
 11. Vi deler de fleste grundlæggende holdninger til, hvad der er rigtigt og forkert
 12. Vi træffer oftest vigtige beslutninger i fællesskab
 13. Min partner og jeg vil oftere være enige, eller kunne nå til enighed, end forblive uenige


Hvis du scorer mindre end 7 point, så er det, ifølge Riggio, et udtryk for ubalance i forholdet, og der bør gøres en fælles indsats for at genopbygge følelsen af lighed og retfærdighed mellem jer.

De 13 udsagn vil sikkert være kilde til mange overvejelser, og ikke mindst til en konstruktiv diskussion om retfærdighed, og hvordan i hver især oplever jeres forhold og forholdets kvaliteter.

Med et fælles ønske om at styrke parfoldet, kan I arbejde med at være mere åbne og ærlige overfor hinanden, og blive bedre til at gøre hinanden opmærksomme på, hvad I hver især har af prioriteter, ønsker og behov. I bør også forholde jer til, at hvis I ikke begge gør en indsats for at forbedre forholdet og skabe balance, så kan resultatet være at I begge begynder at kigge andre steder, hvor det er muligt at få ønskerne opfyldt.

Men hvad hvis det modsatte er tilfældet? Hvad hvis vores partner investerer mere i forholdet end vi selv gør? Ja, så må vi selvsagt gøre mere, engagere os mere, være mere lydhøre og opmærksomme, og frem for alt være indstillet på at gøre en varig indsats for at medvirke til lighed og retfærdighed vores parforhold.

Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Flere kvinder bliver udsat for voldtægt 

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, fremgår det at flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019. Det er stærkt bekymrende, og der er…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes 

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^