Kategori: Parforhold

Personlighedsforstyrrelse i parforhold

En partners personlighedsforstyrrelse kan være en tikkende bombe i parforholdet, forvandle kærlighed til kaos og efterlade dybe følelsesmæssige ar.

Parforhold: 4 fascinerende men giftige personlighedstræk 

Menneskets sind er komplekst og mangfoldigt, og personlighedens skygger kan tage mange former. Nogle mennesker bærer træk, der kan være både fascinerende og farlige, og i parforhold kan disse træk, afhængig af sværhedsgraden, skabe en dynamik, der er alt andet end sund.

Blandt de mest problematiske personlighedstræk er machiavellisme, sociopati, psykopati og narcissisme. De fire personlighedstyper har både fælles og unikke træk, som kan skabe udfordringer i parforhold.

Det er vigtigt at have indsigt i, hvordan de enkelte personlighedstyper agerer, så man kan identificere dem og være bedre rustet til at håndtere de kritiske situationer, der ofte følger med deres adfærd:

 1. Machiavellisme

  Personer med machiavelliske træk er mestre i manipulation og strategisk tænkning. De prioriterer egne interesser højest og har ingen skrupler med at bruge andre for at nå deres mål. Moral og etik betyder lidt for dem, og de lyver og bedrager uden tøven. Deres relationer præges af kontrol og magtspil, hvilket kan skabe usikkerhed og konstant konflikt i parforhold, da partneren føler sig udnyttet og manipuleret.
   
 2. Sociopati

  Sociopater er kendt for impulsiv og uforudsigelig adfærd. De mangler empati og har svært ved at knytte ægte følelsesmæssige bånd til andre. Deres antisociale adfærd betyder, at de ofte bryder samfundets regler og normer uden skyld eller anger. Relationer med sociopater er typisk ustabile og kaotiske, da deres impulsivitet fører til hyppige konflikter og upålidelighed.
   
 3. Psykopati

  Psykopater er måske de mest skræmmende af disse personlighedstyper på grund af deres dybe følelsesmæssige afstumpethed og mangel på samvittighed.

  De kan fremstå charmerende og veltalende, men det er ofte facade. Under overfladen mangler de dybe følelser og empati. Deres antisociale adfærd er kontrolleret og beregnende, hvilket gør dem særligt farlige. I et parforhold kan de være ekstremt manipulerende og kontrollerende, og partneren kan føle sig fanget i et net af løgne og følelsesmæssig afpresning.
   
 4. Narcissisme

  Narcissisme er karakteriseret ved en overdreven følelse af egen vigtighed, et stort behov for beundring og mangel på empati.

  Narcissistiske personer har en grandios selvopfattelse og føler sig berettigede til særlig behandling. De er meget følsomme over for kritik og har svært ved at håndtere fejl og afvisning. Deres relationer præges af deres fokus på egne behov og ønsker, hvilket ofte fører til konflikter.


Kan personlighedsforstyrrelser behandles?

Mennesker med personlighedsforstyrrelser har ofte svært ved at indse, at deres adfærd skader deres relationer. Konsekvenser som gentagne brud på relationer, problemer på jobbet eller skilsmisse kan dog få dem til at erkende, at noget må ændres.

Behandling er kompleks og afhænger af sværhedsgraden. Kognitiv adfærdsterapi og andre terapiformer kan hjælpe med at give indsigt i adfærden, forstå konsekvenserne og opnå en mere realistisk selvopfattelse. Gruppebehandling kan være gavnlig, men det er vigtigt at arbejde med en terapeut, der har erfaring med personlighedsforstyrrelser. Medicinering kan også være nødvendig for at behandle underliggende problemer som angst eller depression.

Utroskab: Sådan gennemskuer du utroskab
Parforhold
12 skjulte tegn på utroskab 

Utroskab er desværre en realitet for mange par, og det er en af de mest smertefulde oplevelser, man kan have i et forhold. Uanset om du har oplevet det selv eller har trøstet en, der har oplevet utroskab, så ved du, hvor ødelæggende det kan være - og jo længere utroskaben har varet, des mere…

Læs mere
Personlighedstræk og udfordringer i parforhold
Humør, energi, sjæl og psyke
Parforhold: Sådan påvirker jeres personlighedstræk jeres parforhold 

Kvaliteten og stabiliteten i et parforhold er tæt forbundet med personlighedstræk og partnernes evne til at skabe en harmonisk følelsesmæssig dynamik. Rummelighed, imødekommenhed og evnen til at handle samvittighedsfuldt er afgørende for at opretholde gensidig respekt og effektiv kommunikation. …

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^