Kategori: Påske

Historien om Carl Fabergés verdensberømte æg

Inspireret af den russiske juveler Carl Fabergés verdensberømte æg, har Sv. Michelsen Chokolade gennem snart 30 år designet og produceret de smukkeste metalæg fyldt med den fineste chokoladekonfekt.

Historien om det forunderlige Fabergé-æg 

På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse.

Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har det absolut ikke mistet sin popularitet – slet ikke når det kommer til påskeæg med lækkerier inden i. Helt hvordan chokoladeægget blev del af påsketraditionen er usikkert. Måske skete det i takt med at religion begyndte at spille en mindre rolle i fejringen af påsken, eller måske så konditorerne deres snit til at tjene en ekstra skilling på salg af chokolade i påsken.

Under alle omstændigheder hittede påskeægget, og den tynde skal blev genstand for alverdens kunstneriske kreationer, ikke mindst af den berømte, russiske guldsmed og juvelér, Peter Carl Fabergé.
Historien om de enestående Fabergé-æg begynder i 1885, da Tsar Alexander III af Rusland bad Fabergé skabe et påskeæg som en gave til sin danske hustru, Kejserinde Maria Feodorovna, kendt i Danmark som Dronning Dagmar. På den bestilling skabte Fabergé et hvidt emaljeæg, hvor i der lå en gylden blomme med en miniature kopi af kejserindens krone og et lille rubinvedhæng indeni.

Innovative idéer og eminent håndværk

Imponeret over Fabergés smukke håndværk udnævnte Tsar Alexander III ham til juveler for det russiske hof, hvor han i løbet af de næste tre årtier skabte 50 overdådige æg til den russiske kejserfamilie.

Dét, der gjorde Fabergés æg så fantastisk betagende, var ikke kun deres skønhed, men også det lille innovative element af overraskelse, skjult inde i hvert enkelt æg. Mange æg havde komplekse åben-mekanismer, der skjulte små rum med miniature skatte, som figurer og ure dekoreret med kostbare juveler.

Disse overraskelser tilføjede et element af leg og fortryllelse til de allerede luksuriøse æg, der fangede både den kejserlige familie og samlere over hele verden. Hvert æg var et mesterværk af design og ingeniørkunst, skabt i ædle metaller, ædelsten og intrikat emaljearbejde.

Fabergé-ægget forbliver symbol på uovertruffen luksus 

Produktionen af Fabergé-æg kom brat til en ende med den russiske revolution i 1917. Efter afsættelsen af kejseren blev Fabergé-huset nationaliseret, og Peter Carl Fabergé flygtede fra Rusland og bosatte sig i Schweiz. De kejserlige æg, sammen med mange andre kunstværker og skatte, blev konfiskeret eller solgt, hvilket spredte dem ud over hele verden.

Fabergé og fyldte chokolader

Trods deres relativt lille antal fortsætter Fabergé-æggene med at fascinere og opnår i dag astronomiske priser ved auktioner. Men man behøver ikke være velhavende for at opleve Fabergé-æggets magi. Gennem tiden har kunstnere verden over, ladet sig inspirere af idéen bag ægget; Et dekorativt æg med hemmeligheder indeni.

Én af dem er Rita Dorff, der i 1980´erne overtog Sv. Michelsen Chokolade efter sin far, konditor Svend Michelsen. Sammen med sin søn, Nicolas Dorff, udviklede hun idéen til et særligt smukt og delikat Fabergé-æg i metal fyldt med Sv. Michelsens fine, fyldte chokolader. Det dejlige æg blev sat i produktion i 1995, og er siden blevet til 24 forskellige, smukt designede Fabergé-æg. I år fås Sv. Michelsens Fabergé-æg i tre størrelser; i stor og mellem størrelse, samt, som en nyhed i år, i en mini-udgave, som alle fås i et udvalg af smukke design.

 tunsalat, æggesalat, flødegratinerede kartofler
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Favning af påskeæg med naturlige ingredienser
Påske
Påske: Farvning af påskeæg med rødløg, kaffe, rødkål, gurkemeje og spinat 

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket…

Læs mere
Påskebordet: Inspiration til et smukt og dekorativt påskefrokostbord.
Påske
10 idéer til smukke blomstrende påskedekorationer 

Nu kan vi endelig fejre, at det dejlige forår er på vej, og her er påsken jo den perfekte anledning til at pynte hjemmet med dejlige forårsbebudere, som farvestrålende buketter, bøgegrene med små nyudsprungne blade, og blomstrende forårsløg.

Sammen med små kulørte påskeæg, påskeharen og…

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Påskeopskrift: Citronpåskekager
Påske
Gule citrontærter til påskens kaffebord 

Farven gul er påskens farve med gule påskeliljer, gækkebreve, gule kyllinger og ikke mindst påskeæg er indbegrebet af gode og hyggelige påskedage.

Med opskriften på små, delikate citrontærter kan du tilføje kan du tilføje påskegul til kaffebordet.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Påske
Opskrift: Påskemuffins 

Påskemuffins med kokos, chokolade og frisk appelsinsaft.

Læs mere
Miljø
Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

Læs mere
Påske
Vinanbefalinger: Sommelierens anbefalinger 

Rosé-, rød- eller hvidvin? Fransk, tysk eller spansk? Hvilke vine egner sig særligt til påskefrokostens smørrebrødsklassikere; Hønsesalaten, de nye kartofler med mayonnaise og purløg, og Ida Davidsens stjerneskud? Og hvilke vine er et godt match til det herlige påskelam og de cremede flødekartofler?…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^