Kategori: Påske

Historien om Carl Fabergés verdensberømte æg

Inspireret af den russiske juveler Carl Fabergés verdensberømte æg, har Sv. Michelsen Chokolade gennem snart 30 år designet og produceret de smukkeste metalæg fyldt med den fineste chokoladekonfekt.

Historien om det forunderlige Fabergé-æg 

På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse.

Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har det absolut ikke mistet sin popularitet – slet ikke når det kommer til påskeæg med lækkerier inden i. Helt hvordan chokoladeægget blev del af påsketraditionen er usikkert. Måske skete det i takt med at religion begyndte at spille en mindre rolle i fejringen af påsken, eller måske så konditorerne deres snit til at tjene en ekstra skilling på salg af chokolade i påsken.

Under alle omstændigheder hittede påskeægget, og den tynde skal blev genstand for alverdens kunstneriske kreationer, ikke mindst af den berømte, russiske guldsmed og juvelér, Peter Carl Fabergé.
Historien om de enestående Fabergé-æg begynder i 1885, da Tsar Alexander III af Rusland bad Fabergé skabe et påskeæg som en gave til sin danske hustru, Kejserinde Maria Feodorovna, kendt i Danmark som Dronning Dagmar. På den bestilling skabte Fabergé et hvidt emaljeæg, hvor i der lå en gylden blomme med en miniature kopi af kejserindens krone og et lille rubinvedhæng indeni.

Innovative idéer og eminent håndværk

Imponeret over Fabergés smukke håndværk udnævnte Tsar Alexander III ham til juveler for det russiske hof, hvor han i løbet af de næste tre årtier skabte 50 overdådige æg til den russiske kejserfamilie.

Dét, der gjorde Fabergés æg så fantastisk betagende, var ikke kun deres skønhed, men også det lille innovative element af overraskelse, skjult inde i hvert enkelt æg. Mange æg havde komplekse åben-mekanismer, der skjulte små rum med miniature skatte, som figurer og ure dekoreret med kostbare juveler.

Disse overraskelser tilføjede et element af leg og fortryllelse til de allerede luksuriøse æg, der fangede både den kejserlige familie og samlere over hele verden. Hvert æg var et mesterværk af design og ingeniørkunst, skabt i ædle metaller, ædelsten og intrikat emaljearbejde.

Fabergé-ægget forbliver symbol på uovertruffen luksus 

Produktionen af Fabergé-æg kom brat til en ende med den russiske revolution i 1917. Efter afsættelsen af kejseren blev Fabergé-huset nationaliseret, og Peter Carl Fabergé flygtede fra Rusland og bosatte sig i Schweiz. De kejserlige æg, sammen med mange andre kunstværker og skatte, blev konfiskeret eller solgt, hvilket spredte dem ud over hele verden.

Fabergé og fyldte chokolader

Trods deres relativt lille antal fortsætter Fabergé-æggene med at fascinere og opnår i dag astronomiske priser ved auktioner. Men man behøver ikke være velhavende for at opleve Fabergé-æggets magi. Gennem tiden har kunstnere verden over, ladet sig inspirere af idéen bag ægget; Et dekorativt æg med hemmeligheder indeni.

Én af dem er Rita Dorff, der i 1980´erne overtog Sv. Michelsen Chokolade efter sin far, konditor Svend Michelsen. Sammen med sin søn, Nicolas Dorff, udviklede hun idéen til et særligt smukt og delikat Fabergé-æg i metal fyldt med Sv. Michelsens fine, fyldte chokolader. Det dejlige æg blev sat i produktion i 1995, og er siden blevet til 24 forskellige, smukt designede Fabergé-æg. I år fås Sv. Michelsens Fabergé-æg i tre størrelser; i stor og mellem størrelse, samt, som en nyhed i år, i en mini-udgave, som alle fås i et udvalg af smukke design.

Påske
Gør-det-selv: Hvordan skal din påskesnaps smage? 

Der er intet der smagsmæssigt går så perfekt med påskebordets traditionelle, fede retter – silden, ålen, den hjemmelavede italienske salat og karrysalaten - som snapsen.

Den klassiske akvavit med kommensmag, er altid et hit, men man kan jo også selv bestemme, hvordan den snapsen skal smage. Her…

Læs mere
Påske
Påskeopskrift: Påskeæg med nougatcrunch 

Odense Marcipan deler ud af påskeopskrifterne. Her får du opskriften på de lækreste påskeæg med nougatcrunch.

Læs mere
Påske
Lam med æble & mynte 

Lækkert - og super nemt at tilberede til påskens frokostbord.

Læs mere
Påske
Påskemuffins med likøræg 

At bage muffins, er hyggelig adspredelse i påsken, og disse fine påskemuffins pyntet med frosting og likøræg er særlig festlige.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Panna cotta med lime tvist 

Panna cotta er en klassisk italiensk dessert i stil med flødebudding. Her med et frisk tvist af lime. Både panna cotta og limesauce kan med fordel laves dagen før. Beregn tilberedningstiden til ca. 1 time plus 3 timer på køl.

Læs mere
Påske
Lammelår & rødvinssauce 

Lammekød hører påsken til, og du behøver ikke at være en mesterkok for at tilberede en god og saftig lammesteg. Fyld stegen med hvidløg og rosmarin. Find stegetermometeret frem og steg lammet godt og længe. Resultatet er mørt og velsmagende, og næsten himmelsk, hvis du tilmed serverer rødvinssauce…

Læs mere
Påske
Påskeæg: Hvorfor fejres påsken med æg? 

Æg og påske hører sammen som risalamande og jul. Men hvorfor gør de det?

Læs mere
Påske
Dekorer påskeæg - 8 fine idéer! 

Mens vi venter på sol og forårsvejr, kan man skabe forårsmagi og påskestemning inden døre. Sætter du grene fra haven i vaser nu, så når de at springe ud inden påske. Grenene kan pyntes som påsketræer med små dekorerede æg.

Læs mere
Påske
Shop: Klar til påske? 

Æggeruller til fremstilling af marcipan påskeæg, hønseæg - der allerede er pustet og klar til at blive dekoreret, hørduge, glas, bestik og vaser til et smukt og veldækket påskebord. Her får du en stribe tips og dejlige idéer til en skøn og stemningsfuld påske.

 

Læs mere
Påske
Lammekoteletter 

Krydret med honning, rosmarin, sennep, vin og mynte.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^