Historien om det forunderlige Fabergé-æg

Kategori: Påske

Historien om Carl Fabergés verdensberømte æg

Inspireret af den russiske juveler Carl Fabergés verdensberømte æg, har Sv. Michelsen Chokolade gennem snart 30 år designet og produceret de smukkeste metalæg fyldt med den fineste chokoladekonfekt.

Historien om det forunderlige Fabergé-æg 

På intet tidspunkt af året høster hønseægget så meget opmærksomhed, som i påsken, og sådan har det være siden middelalderen, hvor dekorerede æg symboliserede foråret, og senere som symbol på skabelsen af Jesu opstandelse.

Selvom ægget i dag ikke nødvendigvis forbindes med den kristne påske, så har det absolut ikke mistet sin popularitet – slet ikke når det kommer til påskeæg med lækkerier inden i. Helt hvordan chokoladeægget blev del af påsketraditionen er usikkert. Måske skete det i takt med at religion begyndte at spille en mindre rolle i fejringen af påsken, eller måske så konditorerne deres snit til at tjene en ekstra skilling på salg af chokolade i påsken.

Under alle omstændigheder hittede påskeægget, og den tynde skal blev genstand for alverdens kunstneriske kreationer, ikke mindst af den berømte, russiske guldsmed og juvelér, Peter Carl Fabergé.
Historien om de enestående Fabergé-æg begynder i 1885, da Tsar Alexander III af Rusland bad Fabergé skabe et påskeæg som en gave til sin danske hustru, Kejserinde Maria Feodorovna, kendt i Danmark som Dronning Dagmar. På den bestilling skabte Fabergé et hvidt emaljeæg, hvor i der lå en gylden blomme med en miniature kopi af kejserindens krone og et lille rubinvedhæng indeni.

Innovative idéer og eminent håndværk

Imponeret over Fabergés smukke håndværk udnævnte Tsar Alexander III ham til juveler for det russiske hof, hvor han i løbet af de næste tre årtier skabte 50 overdådige æg til den russiske kejserfamilie.

Dét, der gjorde Fabergés æg så fantastisk betagende, var ikke kun deres skønhed, men også det lille innovative element af overraskelse, skjult inde i hvert enkelt æg. Mange æg havde komplekse åben-mekanismer, der skjulte små rum med miniature skatte, som figurer og ure dekoreret med kostbare juveler.

Disse overraskelser tilføjede et element af leg og fortryllelse til de allerede luksuriøse æg, der fangede både den kejserlige familie og samlere over hele verden. Hvert æg var et mesterværk af design og ingeniørkunst, skabt i ædle metaller, ædelsten og intrikat emaljearbejde.

Fabergé-ægget forbliver symbol på uovertruffen luksus 

Produktionen af Fabergé-æg kom brat til en ende med den russiske revolution i 1917. Efter afsættelsen af kejseren blev Fabergé-huset nationaliseret, og Peter Carl Fabergé flygtede fra Rusland og bosatte sig i Schweiz. De kejserlige æg, sammen med mange andre kunstværker og skatte, blev konfiskeret eller solgt, hvilket spredte dem ud over hele verden.

Fabergé og fyldte chokolader

Trods deres relativt lille antal fortsætter Fabergé-æggene med at fascinere og opnår i dag astronomiske priser ved auktioner. Men man behøver ikke være velhavende for at opleve Fabergé-æggets magi. Gennem tiden har kunstnere verden over, ladet sig inspirere af idéen bag ægget; Et dekorativt æg med hemmeligheder indeni.

Én af dem er Rita Dorff, der i 1980´erne overtog Sv. Michelsen Chokolade efter sin far, konditor Svend Michelsen. Sammen med sin søn, Nicolas Dorff, udviklede hun idéen til et særligt smukt og delikat Fabergé-æg i metal fyldt med Sv. Michelsens fine, fyldte chokolader. Det dejlige æg blev sat i produktion i 1995, og er siden blevet til 24 forskellige, smukt designede Fabergé-æg. I år fås Sv. Michelsens Fabergé-æg i tre størrelser; i stor og mellem størrelse, samt, som en nyhed i år, i en mini-udgave, som alle fås i et udvalg af smukke design.

Påske
Opskrift: Klassisk italiensk påskebrød med sirup og mandler 

Det smukke, flettede casatiello-brød er et traditionelt italiensk påskebrød, der stammer fra den idylliske by Napoli i det sydlige Italien. Med sin fine smag af mandel og sirup, og den dejlige bløde krumme, er det et oplagt brød til påskebordet.

Læs mere
Påske
Tips til servering af snaps 

Om du foretrækker din snaps fra frys, køl eller ved rumtemperatur, er en temperamentssag. Ifølge mange snapseelskere folder en iskold snaps sig perfekt ud i mundhulens 32° varme, og så er der jo også stor æstetik i at servere snapsen i et koldt, frosted glas.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekoteletter 

Nem opskrift på hvidløgsmarinerede lammekoteletter til påskefrokosten.

Læs mere
Påske
Opskrift: Myntegelé  

Til lam hører myntegelé. Fra den smukke, lille bog 'Mynte - Et frisk pust', bringer vi opskriften på en skøn æble- og myntegelé.

Læs mere
Påske
Opskrift: Flødegratinerede kartofler 

Gratinerede flødekartofler går godt til mange ting, men især til påskelammet må de ikke mangle. Her får du den helt rigtige opskrift.

Læs mere
Påske
Opskrift: Lammekølle 

Superlækker, letkrydret lammekølle.

Læs mere
Påske
Påskesild - eller hvad med påsketun eller påskemakrel? 

Dagene bliver lysere og længere. Foråret er på vej, og med påsken og fridagene har vi alletiders anledning til at se og hygge med familie og venner.

Nu er der jo visse traditioner man ikke kan lave om på: Der skal pustes æg, påskeharen kommer på besøg - og der skal sild på bordet. Meeen der er…

Læs mere
Påske
8 sjove påskelege 

Til påsken hører mange sjove og finurlige traditioner. Blandt de bedstkendte er naturligvis dekoration af påskeæg, papirklip og gækkebreve, men der er mange andre festlige påskeaktiviteter og -lege, hvor alle kan være med: Pikke hårdæg, æggeløb, trille eller trante påskeæg, pynte påsketræ og tage på…

Læs mere
Påske
Opskrift: Salade Nicoise & grahamsboller 

Den er ikke til at komme uden om, så her er opskriften på den skønne, klassike Salade Nicoise til påskefrokosten.

Læs mere
Påske
Påskeopskrift: Appelsin- og rødløgssalat 

En let og frisk forårsopskrift som tilbehør til påskefrokosten.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^