Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.
Hvad er fuldkorn?
Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.
Fuldkorn er ikke kedeligt
Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!
Opskrift: Minirugbrød
Ingredienser:
- 3 dl skårne rugkerner
- 3 dl kogende vand
- 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
- 50 g gær
- 3½ dl kærnemælk
- 3 ½ dl hvedemel
- 1 spsk groft salt
- 1 kg groft rugmel
Sådan gør du:
- Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
- Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
- Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
- Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
- Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
- Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
- Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
- Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
- Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
- Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
- Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.