Den 20. februar er det 'Bælgfrugternes Dag'. Måske tænker du, at det er lige i overkanten at dedikere en dag til en grøntsag. Men at vælge de sunde bælgfrugter betyder ikke at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod!

Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod! Og hvis du samtidig, helt eller delvist, lader bælgfrugter erstatte kødet, så har du tilmed truffet et klimavenligt kostvalg.

Bælgfrugter som en del af en sund livsstil

Bælgfrugter, dvs. linser, kikærter og bønner som fx sorte- og hvidebønner samt kidneybønner, er fedtfattige, og rige på vigtige vitaminer og mineraler.

Bælgfrugter har desuden et højt indhold af kostfibre, som bidrager til at du hurtigere føler dig mæt og føler dig mæt længere. Det gør ikke mindst bælgfrugter velegnet, når man stræber efter at opnå en stabil vægt og et stabilt blodsukker. Indholdet af kostfibre betyder også at bælgfrugter modvirker træg mave og fremmer en god og sund fordøjelse.

Med et højt indhold af vegetabilske proteiner, kan bælgfrugter helt eller delvist erstatte kød. Samtidig viser forskning fra Københavns Universitet, at bælgfrugter faktisk mætter bedre end kød. Sundhedsmæssigt er bælgfrugter således én af de fødevaregrupper, man bør spise mest af.

Inspiration til skønne retter med bælgfrugter

Mens kosten mange steder i verden er rig på bønner og bælgfrugter, så er der langt mellem bønneretterne i det traditionelle danske køkken. Faktisk spiser danskere i gennemsnit kun ganske få gram bælgfrugter om dagen, skriver Dansk Vegetarisk Forening, som opfordrer til at man lader sig inspirere af lande som fx Indien, hvor bælgfrugter traditionelt set udgør en større del af kosten.

"Hvis Danmark skal nå klimamålene, er forskerne enige om, at vi skal spise mange flere bælgfrugter. Og jeg kan ikke forestille mig nogen bedre til at inspirere os til dette end Indien, som har et enormt repertoire i form af et vegetarisk køkken med tusindvis af retter", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

8 skønne opskrifter med bælgfrugter

Eksperimentér med bælgfrugter og tilføj fx kidneybønner i frikadellefarsen, bønner og kikærter i salaten og linser i suppen. Gå op opdagelse i det mellemøstlige køkken med retter som daal og hummus, og det mexikanske med skøn, stærk Chili Con Carne.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^