Frem med mel og forklæde!

Hjemmegjort er som bekendt velgjort og når I selv har stået ved røreskålen, så ved I, hvad der er puttet i dejen. I har også handlefrihed og sætter selv kursen. Opskrifter kan bruges til inspiration, men det gode ved brød- og kagebagning er, at der er plads til at eksperimentere. Her kan man fx bage brød med andre melsorter end man plejer, og opleve, hvordan det kan tilføje ny smag og krumme til brødet.

Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Idéer til fejring af Store Bagedag

Måske står bagning af familiens yndlings brød eller kager højst på ønskelisten, men man kan også lade sig inspirere af andre kulturers traditionelle bagværk, lære nye teknikker eller afprøve nye opskrifter. Efter indsatsen i køkkenet, så er kronen på værket naturligvis et veldækket te- og kaffebord, så man kan smage på lækkerierne.

 • Bag med familien: Læg op til at aktiviteterne foregår i et stille og roligt tempo, så der skabes en dejlig stemning med plads til hyggesnak og små pauser.
 • Bagning med børn: Børnene kan lære om råvarerne og mål/vægt, ligesom de vil opleve glæde og stolthed ved at have del i brødbagningen.
 • Bagekonkurrence: Arranger en bagekonkurrence med venner eller kolleger, hvor alle kan vise deres færdigheder.
 • Del opskrifter: Udveksl dine yndlingsopskrifter med familie og venner.
 • Støt en god sag: Bag kager og sælg dem med henblik på at indsamle penge til en velgørende organisation.

Tips

 1. Ud over at være en hyggelig fællesoplevelse, så kan der også bages i portioner, så man har til flere dage eller til at fryse ned, og derved spare lidt på husholdningsbudgettet.
 2. Ved selv at bage er der god mulighed for at få mere fuldkorn i brødet, og når det kommer til kager, så det er muligt at tage udgangspunkt i sæsonens råvarer, frugt og grøntsager. Prøv fx en gulerodskage, æblekage, pæretærte eller måske en græskarkage.
 3. Efterårsferien kaldtes tidligere for kartoffelferie, så hvorfor ikke prøve at bage med kartofler? Det er billigt, sundt og velsmagende!
 4. For nogle er det at bage ren meditation og afslapning, mens andre kan føle, at det ikke er helt så let at overgive sig til freden og roen. Prøv at sætte lidt behageligt musik på og mærk, hvordan det kan ændre en småstresset stemning.
 5. Og husk de gyldne regler om, at finde ingredienserne frem inden I går gang; det gør det hele meget nemmere. Sørg for at alt er klar: ovn, bagepapir og evt. forme samt rigeligt med viskestykker. Læs opskriften godt igennem først, så overblikket er til stede. 
 6. Hvis dejen skal æltes, så und dig selv og brødet at ælte længe og grundigt. Resultatet bliver langt bedre.
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^