Mortens Aften 2015

Kategori: Julemad

Mortens Aften 2015

Mortens Aften 2015 

På tirsdag den 10. november fejres Mortens Aften - en slags generalprøve på julemaden med and og rødkål på bordet. Her får du opskrifterne.

Legenden om Mortens Aften

Mortens Aften burde egentlig hedde Martins Aften, da den er opkaldt efter Frankrigs skytsengel, Martin af Tours. 

Martin af Tour var søn af en soldat i den romerske hær. Faderen skulle dog ikke forvente, at hans søn ville gå i hans fodspor, for allerede som ung var Martin tiltrukket af kristendommens ideologi og nægtede at gå med våben. Som straf blev han sat ind i forreste slagrække under en kamp mod Gallerne.

Efter at have overlevet kampene, lod Martin sig døbe. Ifølge legenden skyldtes det en særlig oplevelse: Ved en byport så Martin en dag en nøgen mand, som stod tiggende og frøs. Martin gav straks manden sin kappe, og samme nat drømte Martin, at den fattige mand han havde mødt, i virkeligheden var Jesus i forklædning. I drømmen sagde Jesus: "Martin, den endnu udøbte, har klædt mig med sin kappe". Oplevelsen fik ifølge legenden Martin til at lade sig døbe, og han voksede op som en from og beskeden mand. Faktisk var han så beskeden, at han gemte sig i stalden, da han stod til at blive udnævnt til bisp. Men han blev, ifølge legenden, opdaget, fordi nogle gæs i nærheden skræppede op og røbede ham. 

Det siges, at Martin, da han senere blev biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene, fordi de havde forrådt ham, ved at slagte og spise dem.

Julemad
Glaseret juleskinke  

- med grønlangkål og brunede kartofler. En skøn svenskinspireret juleret, som med sikkerhed vil falde i alles smag.

Læs mere
Jul
Jul med børn: Farvestrålende romkugler 

En julekonfektdag vækker altid begejstring blandt børn, man kan hurtigt udvikle sig til en fest med masser af farvestrålende krymmel på gulvet og små chokoladehænder på panelerne.

Det kan derfor være en rigtig god idé, at man forinden enten helt fjerner de møbler og gulvtæpper, man er mest øm om,…

Læs mere
Jul
Klassiske jødekager 

Fine, klassiske jødekager drysset med kanelsukker og hakkede mandler, er storfavorit i julen.

Måske har du undret dig over, hvorfor de små, fine kager hedder jødekager. Ifølge Wikipedia opstod betegnelsen i 1700-tallet, fordi denne type kage blev solgt af jødiske bagerier.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svensk jul-limpa 

Jul limpa er et typisk svensk julebrød. Brødet er sødt og krydret, og smager helt fantastisk dejligt sammen med svensk landskinke, men ligeså godt bare med smør på.

Læs mere
Miljø
En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Læs mere
Julemad
Sirupsglaserede kastanjer 

Glaserede kastanjer er godt tilbehør til efterårsretter med kød og vildt, og kan også fint serveres i stedet for brunede kartofler til julemiddagen.

Læs mere
Julemad
12 tips til brug af restemad 

Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydne kartofler i farsen. Her får du Birte Brorsons bedste råd til anvendelse af restemad i julemåneden.

Læs mere
Julemad
Risalamande - Veganerversion 

Her får du opskriften på veganer-versionen af den klassiske juledessert. Opskriften er udviklet og bragt med tilladelse af kok Bent Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening.

Læs mere
Julemad
Vegetarisk julemenu 

I julen spises der kød i lange baner. Gæs, ænder og flæskesteg er jo traditionel julespise, men selvom den slags traditioner ikke er sådan lige at lave om på, så vælger flere og flere, at droppe kødretterne til fordel for vegetariske alternativer.

 

Læs mere
Julemad
Waldorfsalat 

Julens sprøde salat i ny og trimmet udgave.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^